Tο ‘οινικό’ πρόσωπο της χρονιάς είναι… ο Άρης Σκλαβενίτης!

Για όσους ασχολούνται με τον χώρο του κρασιού, ο Άρης Σκλαβενίτης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς ‘ειδικούς του κρασιού’. Το 2016 βραβεύτηκε ως ο καλύτερος Έλληνας Οινοχόος και θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό, που θα γίνει στο Βέλγιο το 2019.

Είναι νέος, μόλις 28 χρονών και ωραίος! Είναι οινολόγος απόφοιτος του ΤΕΙ Αθηνών, σπουδαστής του Wine Expert Course της Genius in Gastronomy και του WSET Diploma του WSPC (έχοντας ολοκληρώσει το WSET Level 3). Είναι δραστήριος και δημιουργικός ενώ ‘κρατάει την μπάλα χαμηλά’!

Άρης σκλαβενίτης καλύτερο οινοχόοςΓια όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους, είναι το πρόσωπο της χρονιάς για τις winetuned. Τον συναντήσαμε στο Theory στο Χαλάνδρι, πίνοντας καφέ, τρώγοντας πρωινό και με διάθεση να τον ‘ανακρίνουμε’! Αποφασίσαμε να γίνει αυτή η συνέντευξη, σχεδόν ένα χρόνο μετά την διάκριση του και λίγο πριν τον καινούριο διαγωνισμό, για να μας πει πως όλο αυτό έχει επηρεάσει την ζωή του και την καριέρα του.

Ήταν άνετος, ειλικρινής και είχε πολλά να μας πει:

Ας ξεκινήσουμε με την διάκριση σου ως ο καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2016.
.
Είναι δύσκολα εκεί πάνω? (οι τρεις φιναλίστ διαγωνίζονται μπροστά στο κοινό για την ανάδειξη του νικητή)
ΑΣ: Πολύ τρακ και πολύ άγχος, κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει αν δεν έχει έρθει στην ίδια θέση. Πρέπει να έχεις όλες τις αισθήσεις σου συγκεντρωμένες, να μην σε επηρεάζει ο κόσμος και ταυτόχρονα να δείχνεις ωραίος. Έχω κάνει αρκετές παρουσιάσεις μπροστά σε κοινό και είχα κάνει και πολλές προπονήσεις πριν τον διαγωνισμό, αλλά και πάλι είναι δύσκολα εκεί πάνω και όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα και σωστά.

Προετοιμάζεσαι για τον επόμενο διαγωνισμό? (θα γίνει τέλη Ιανουαρίου)
ΑΣ: Ναι, αλλά όχι με τους ρυθμούς που πρέπει και θέλω (δεν προλαβαίνω άλλωστε). Σίγουρα η εμπειρία αυτού του χρόνου με έχει βοηθήσει να στήνομαι καλύτερα και να διαχειρίζομαι τον χρόνο σωστότερα.

Είμαστε σχεδόν ένα χρόνο μετά. Τι άλλαξε?
ΑΣ: Έχει αυξηθεί ο χρόνος που μιλάω στο τηλέφωνο και που απαντάω σε μηνύματα (κάποιες φορές εποικοδομητικά, κάποιες άσκοπα). Ο προσωπικός μου χρόνος είναι πολύ λιγότερος. Άρχισα να χρησιμοποιώ σημειωματάριο και ατζέντα γιατί μου ξέφευγαν πράγματα. Αλλά για να μην παραπονιέμαι μόνο, έχει φυσικά και τα καλά του. Η διάκριση αυτή μου έδωσε περισσότερες επιλογές, περισσότερες ευκαιρίες, έχω άλλες απαιτήσεις και καλύτερες παροχές. Έχω αναγνωρισιμότητα. Για παράδειγμα, πήγα σε μία κάβα στην Θεσσαλονίκη, χάρηκαν και με ευχαρίστησαν που πήγα. Πήγα να αγοράσω κρέας σε γνωστό κρεοπωλείο και χωρίς να συστηθώ με γνώρισαν και ζήτησαν την γνώμη μου. Έρχεται άγνωστος κόσμος στο Oinoscent (το winebar που εργάζεται) γιατί έχουν ακούσει για εμένα και ξέρουν ότι θα με βρουν εκεί.

Βγάζεις περισσότερα?
ΑΣ: Σχετικά ναι! Αν δεν είχα αποσπάσει αυτή την διάκριση, η εξέλιξη μου θα ήταν πιο αργή.

Αν γύριζες πίσω, θα άλλαζες κάτι στις σπουδές σου?
ΑΣ: Όχι, απολύτως τίποτα!!! Σίγουρα θα πρόσθετα πράγματα. Έχω πάρει εμπειρία και γνώση από όλα! Όλα χρειάζονται!

Σου έχουν γυρίσει πίσω τα χρήματα από τις σπουδές?
ΑΣ: Όχι ακόμα, αλλά τα χρήματα από σπουδές πάντα γυρίζουν πίσω. Οι σπουδές με έφεραν εδώ που είμαι. Έμμεσα τα παίρνω πίσω.

Πόσα ταξίδια έχεις πάει αυτόν τον χρόνο εντός και εκτός Ελλάδος για το κρασί?
ΑΣ: Νεμέα, Σάμο, Χαλκιδική, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Ελβετία, Γαλλία, Πορτογαλία, Λονδίνο, Αυστρία, Αργεντινή… (και σκεφτόταν ακόμα μήπως ξέχασε κάποιο ταξίδι..)

Αυτόν τον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχεις, πως τον εκμεταλλεύεσαι?
ΑΣ: Προσπαθώ να διαβάσω, να δω φίλους, να κάτσω σπίτι. Μία φορά στους δύο μήνες, περίπου, καταφέρνω να μείνω σπίτι. Λείπω αρκετές μέρες του χρόνου, σχεδόν 50 το 2016, οπότε τις υπόλοιπες που είμαι εδώ προσπαθώ να είμαι στο oinoscent και να δουλεύω!

Πόσο καιρό είσαι στο oinoscent? Με τι ασχολείσαι κυρίως?
ΑΣ: 4 χρόνια περίπου. Το βασικό είναι ότι είμαστε μια ομάδα φίλων που αγαπάμε το κρασί και η δουλειά είναι ομαδική. Κάποια από τα πράγματα που κάνω είναι παραγγελίες σε προμηθευτές, λίστες κρασιών, social media, εξυπηρέτηση των πελατών και πολλά ακόμα που δεν φαίνονται στον κόσμο.

Πριν από το oinoscent?
ΑΣ: Δούλεψα για δύο χρόνια στο Fabrica di Vino και στην Santorini Microbrewery (Donkey)

Εκτός από το oinoscent?
ΑΣ: Γράφω στο περιοδικό οινοχόος και στο wine trails, είμαι ο Ambassador του Οινοποιείου Κροντηράς από την Αργεντινή, ενώ παράλληλα συμβουλεύω και εκπαιδεύω επαγγελματικά εταιρείες που ασχολούνται με την εστίαση και τον τουρισμό.

Για πες μας λίγο για τις κάρτες σου, γιατί νομίζουμε ότι έχουν ενδιαφέρον!
ΑΣ: Οι κάρτες μου είναι φτιαγμένες από φυσικό χαρτί και στέμφυλα. Κάθε χρόνο διαλέγω στέμφυλα από διαφορετικό παραγωγό, περιοχή και ποικιλία. Φέτος πήρα στέμφυλα από την περιοχή του Λίγηρα..σε λίγο καιρό θα μπορώ να πω περισσότερες λεπτομέρειες!

WT:Τέλεια ιδέα!

Ας πάμε και σε κάποιες κλισέ αλλά ‘αγαπημένες’ ερωτήσεις:.

Αγαπημένη Ελληνική λευκή?
ΑΣ: Ασύρτικο. Μου αρέσει πολύ και το Δαφνί.

Αγαπημένη Ερυθρή ελληνική?
ΑΣ: Ξινόμαυρο, αλλά και Λιάτικο και Λημνιώνα.

Αγαπημένη διεθνής λευκή?
ΑΣ: Riesling και μετά το Chardonnay.

Αγαπημένη διεθνής ερυθρή?
ΑΣ: Pinot Noir και μετά το Grenache.

Ποια θεωρείς ότι είναι η πιο ανερχόμενη ελληνική ποικιλία?
ΑΣ: Ε το Ασύρτικο!

Από τις λιγότερο γνωστές ποια θεωρείς ότι θα κάνει την έκπληξη?
ΑΣ: Το Βιδιανό και η Κυδωνίτσα.

Αγαπημένη οινοπαραγωγική περιοχή στην Ελλάδα?
ΑΣ: Σαντορίνη

Αγαπημένη περιοχή στο εξωτερικό?
ΑΣ: Douro (Πορτογαλία)

Ποιος είναι ο πιο πετυχημένος συνδυασμός κρασιού και φαγητού που έχεις δοκιμάσει πρόσφατα?
ΑΣ: Σε ένα εστιατόριο στο Λονδίνο δοκίμασα μπακαλιάρο, με καραμελωμένο κουνουπίδι, μωβ λάχανο και σάλτσα μήλου και κάστανου. Το συνδυάσαμε με Chardonnay Quartz Stone, Glen Carlοu από την Νότιο Αφρική.

Ένας συνδυασμός που βάση θεωρίας δεν ταιριάζει αλλά όταν το δοκίμασες σε εξέπληξε?
ΑΣ: Δοκίμασα στο Douro πεπόνι με χαμόν συνδυασμένο με λευκό Port και μου άρεσε πολύ.

Πες ένα Ελληνικό κρασί! Ποιο σου έρχεται πρώτο στο μυαλό??
ΑΣ: Ασύρτικο Louros, Χατζηδάκη και το Λιάτικο Οικονόμου

WT: Και λόγω των ημερών, να ρωτήσουμε..

Μικρός πίστευες στον Άγιο Βασίλη?
ΑΣ: Όχι

Αν έβρισκες κάτω από το δέντρο ένα 6αράκι κιβώτιο από ένα κρασί, ποιο θα ήθελες να είναι??
ΑΣ: Θα πω κρασιά που δεν μπορώ να αγοράσω μόνος μου. Κρασιά ακριβά! Το Screaming Eagle από Napa Valley και το Riesling TBA Egon Müller.

Αυτά ρωτήσαμε τον Άρη, μέσα σας μία πολύ ενδιαφέρουσα και χαλαρή συζήτηση. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία και στον φετινό διαγωνισμό αλλά και στον παγκόσμιο (αν και αργεί λίγο) όπου θα εκπροσωπήσει την χώρα μας!