Wines of Athens, λίγα χιλιόμετρα μακρυά από την Ακρόπολη!

Το Wines of Athens είναι μία ‘φρέσκια’ προσπάθεια 5 παραγωγών της Αττικής για την συλλογική ανάδειξη του Αττικού αμπελώνα και της ποικιλίας που κυριαρχεί, το Σαββατιανό! Λέξεις όπως: φιλοδοξία, ταπεινότητα, όραμα, ομαδικότητα και συναγωνισμός, περιγράφουν την ‘κίνηση’ των Wines of Athens. Μέσα από την δημιουργία των δρόμων του κρασιού της Αθήνας, σκοπός είναι να συνδεθούν τα οινοποιεία με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αξιοθέατα της περιοχής.

Τα 5 οινοποιεία των δρόμων του κρασιού της Αθήνας είναι τα Κτήμα Κοκοτού στην Σταμάτα Αττικής, Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου στην Ραφήνα, Αμπελώνες Μάρκου στην Παιανία, Οινοποιείο Παπαγιαννάκου στο Μαρκόπουλο και η Μικροοινοποιία Μυλωνά στην Κερατέα.

winea of athens producersΗ Αθήνα εναι από τις λίγες πρωτεύουσες όπου ο αμπελώνας, που πάει 3000 χρόνια πίσω, βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης! Όλα τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα, δίνοντας την ευκαιρία στο οινόφιλο κοινό να γνωρίσει τα κρασιά του ιστορικού αυτού αμπελώνα. Κάντε κλικ εδώ αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τον αμπελώνα της Αττικής.

Ρετσίνα! Θα ήταν παράλειψη σε ένα άρθρο για τον Αττικό Αμπελώνα να μην αναφερθεί η ΄παραδοσιακή ρετσίνα’, ένα ‘ταλαιπωρημένο’ κρασί λόγω των κακών κρασιών του παρελθόντος! Οι ρετσίνες όμως του παρόντος είναι αξιόλογα κρασιά με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ρετσίνας να ισορροπεί και να συνυπάρχει με το πρωτογενή αρώματα των σταφυλιών!

Είχαμε την χαρά να συμμετάσχουμε σε μια παρουσίαση των κρασιών των Wine of Athens υπό την καθοδήγηση των Winecommanders παρουσία και των 5 παραγωγών! Σας μεταφέρουμε λοιπόν τις εντυπώσεις μας και τα συμπεράσματα μας.

Τα κρασιά παρουσιάζονται με την σειρά που δοκιμάστηκαν:

Τα φρέσκα Σαββατιανά!

5 κρασιά από Σαββατιανό! Κοινά στοιχεία όλων που θα τολμήσουμε να το πούμε και ‘τυπικότητα’ είναι η μέτρια οξύτητα, το μέτριο σώμα και τα αρώματα αχλαδιού, ροδάκινου, πεπονιού και μήλου. Αν και το κλίμα της περιοχής είναι πολύ ζεστό τα κρασιά διατηρούν την φρεσκάδα τους!

wines of athens 1Σαββατιανό Μάρκου 2014
Λεμονοπράσινο στην όψη με αρώματα αχλαδιού, πεπονιού, ροδάκινου, μήλου και νότες λουλουδιών. Ευχάριστο στο στόμα με σχετικά γεμάτο σώμα, μέτρια οξύτητα και την γεύση του ροδάκινου να παραμένει για αρκετή ώρα.

Σαββατιανό Κοκοτού 2014
Λεμονί στην όψη με αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, πικραμύγδαλου και φυτικότητας. Κομψό στο στόμα, με μέτριο σώμα και ‘δροσερή’ επίγευση.

Σαββατιανό Παπαγιαννάκου 2014
Λεμονοπράσινο στην όψη με αρώματα πεπονιού, αχλαδιού, μήλου, λουλουδιών και γης. Φρεσκάδα με λίγο CO2 να ‘παίζει’ στο στόμα, μέτριο σώμα, μέτρια οξύτητα και φρουτώδη επίγευση.

Σαββατιανό Φράγκου 2014
Λεμονοπράσινο και αυτό στη όψη με σχετικά έντονα αρώματα αχλαδιού, πράσινου μήλου, μπανάνας, λουλουδιών και ζύμης. Λιπαρό στο στόμα, με διακριτική οξύτητα και επίγευση που διαρκεί.

Σαββατιανό Μυλωνά 2014
Λεμονί στην όψη, με αρώματα πεύκου και λευκόσαρκων φρούτων. Μέτριο και αυτό στο στόμα, με σχετικά ζωηρή οξύτητα και το CO2 να χαρίζει φρεσκάδα!

1 Chardonnay και 4 Μαλαγουζιές!

Η Μαλαγουζιά έχει εξαπλωθεί σε όλον σχεδόν τον Αττικό αμπελώνα! 4 από τα 5 οινοποιεία πειραματίζονται με την ποικιλία με πολύ καλά αποτελέσματα! Αλλά και οι κλασσικές διεθνείς ποικιλίες εκφράζονται όμορφα όπως θα δούμε από το 1ο κρασί!

Chardonnay, Κοκοτού 2014
Λεμονοπράσινο στην όψη με ‘ευγενικά’ αρώματα τροπικών φρούτων, μεταλλικότητας, ζύμης και καπνού. Μέτριο προς γεμάτο στο στόμα, με μέτρια οξύτητα και φρεσκάδα!

Μαλαγουζιά Μυλωνά 2014
Λεμοναπράσινο στην όψη με αρώματα λουλουδιών, τροπικών φρούτων, εσπεριδοειδών και πεύκου. Ελαφρύ στο στόμα με φρουτώδη επίγευση που διαρκεί.

Μαλαγουζιά Φράγκου 2014
Λεμονί στην όψη με έντονα αρώματα ώριμων φρούτων, πιπεριάς και λουλουδιών με κυρίαρχο αυτό του τριαντάφυλλου. ‘Νόστιμο’ στο στόμα με τα φρούτα να είναι λίγο πιο άγουρα, οξύτητα που δροσίζει και μακρά διάρκεια.

Μαλαγουζιά Μάρκου 2014
Λεμονί και αυτή στην όψη με λίγο ‘ντροπαλή’ μύτη, με αρώματα που θυμίζουν φρούτα, τσιχλόφουσκα και λουλούδια. Μέτριο σώμα και οξύτητα με λιπαρό τελείωμα.,

Μαλαγουζιά Παπαγιαννάκου, Καλογέρι, 2014
Εδώ το χρώμα είναι λίγο πιο κιτρινωπό από τα άλλα κρασιά. Έντονα αρώματα ροδάκινου, σταφυλιού, φυτικότητας και νότες μεταλλικότητας. ‘Παιχνιδιάρικο’ στο στόμα με λίγο CO2, μέτρια οξύτητα και επίγευση που διαρκεί.

Παλιές χρονιές του Σαββατιανού και διαφορετικές εκφράσεις!

wines of athens 3Πολλοί βλέπουν με δυσπιστία το Σαββατιανό και την ικανότητα των κρασιών να παλαιώσουν! Μετά από αυτή την γευσιγνωσία επιβεβαιώσαμε ότι κάτω από κατάλληλες συνθήκες και με προσεκτική οινοποίηση το Σαββατιανό μπορεί να εξελιχθεί στον χρόνο! Ενώ εντύπωση μας έκανε και το γλυκό κρασί από Σαββατιανό!

Σαββατιανό Μυλωνά 2012

Απαλό χρυσό στην όψη με πράσινες ανταύγειες. Αρώματα αποξηραμένων φρούτων, φλούδες εσπεριδοειδών, ξηρών καρπών, καπνού και μεταλλικότητας. Μέτριο σώμα, με μέτρια οξύτητα και μια μεταλλική επίγευση.

Σαββατιανό βαρέλι Παπαγιαννάκου 2011
Μέτριο χρυσό στην όψη με πράσινες ανταύγειες. Τα αρώματα του βαρελιού είναι πολύ καλά ενσωματωμένα στο κρασί. Πολύπλοκα αρώματα που θυμίζουν γλυκά του κουταλιού, ώριμα εσπεριδοειδή, καραμέλα, βανίλια, αποξηραμένα λουλούδια και μεταλλικότητα. Πληθωρικό στο στόμα, με μέτρια οξύτητα και ‘ξηροκαρπάτη’ επίγευση που διαρκεί.

Σαββατιανό Κλέφτες (χωρίς θειώδη) Μάρκου 2010
Ένα ιδιαίτερο κρασί χωρίς την προσθήκη θειώδους, που η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ ‘φιλικό’ στους ουρανίσκους που αναζητούν την φρεσκάδα! Βαθύ χρυσό στην όψη με πορτοκαλί ανταύγειες. Πολύ εξελιγμένα αρώματα που θυμίζουν ώριμα φρούτα, σιρόπι, ξηρούς καρπούς, άχυρο και καραμέλα. Η εξέλιξη φαίνεται και στο στόμα, έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα και μέτρια οξύτητα.

Σαββατιανό Παπαγιαννάκου 2008
Ένα κρασί που έχει ωριμάσει μόνο σε δεξαμενές. Μέτρια χρυσό στην όψη με εξελιγμένα αρώματα μαρμελάδας φρούτων, ξηρών καρπών και μεταλλικότητας. Μέτριο στο στόμα με την οξύτητα να του προσδίδει λίγη φρεσκάδα.

Sunday Μυλωνά 2014
Ένα γλυκό κρασί από 85% Σαββατιανό και 15% Αιδάνι που έχει ζυμώσει σε πήλινο αμφορέα! Λεμονοπράσινο χρώμα με διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων, μήλου και πεύκου. Κομψό, δροσερό και ισορροπημένο στο στόμα, με γλυκύτητα που δεν ‘λιγώνει’ και φρουτώδη επίγευση.

Top 5 Winelist

Και για να το κάνουμε λίγο πιο διαδραστικό δημιουργήσαμε μια λίστα με ένα κρασί από κάθε οινοποιείο! Ρωτήσαμε του παραγωγούς να μας πουν τα αγαπημένα κρασιά (όχι απαραίτητα από αυτά που δοκιμάσαμε στην παρουσίαση) των άλλων παραγωγών.

– Chardonnay Κοκοτού
– Ασύρτικο Μυλωνά
– Μαλαγουζιά Φράγκου
– Σαββατιανό βαρέλι Μάρκου
– Σαββατιανό βαρέλι Παπαγιαννάκου*

*Εδώ χρειάστηκε να ‘ψηφίσουμε’ κι εμείς αφού οι παραγωγοί μας πρότειναν 4 διαφορετικά κρασιά από το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου. Και εμείς ψηφίσαμε το Σαββατιανό βαρέλι.

Όλες οι επιλογές των παραγωγών:

Οινοποιείο Παπαγιαννάκου: Κοκοτού ροζέ, Άποψη Μυλωνά, Μαλαγουζιά Φράγκου, Σαββατιανό βαρέλι Μάρκου
Μικροοινοποιία Μυλωνά: Παπαγιαννάκος Μελιάς, Σαββατιανό Φράγκου, Σαββατιανό βαρέλι Μάρκου, Chardonnay βαρέλι Κοκοτού
Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου: Μαλαγουζιά Παπαγιαννάκου, Sunday Μυλωνά, Chardonnay Κοκοτού, Σαββατιανό Μάρκου.
Κτήμα Κοκοτού: Σαββατιανό βαρέλι Παπαγιαννάκου, Ασύρτικο Μυλωνά, Μαλαγουζιά Φράγκου, Σχινόπευκο ρετσίνα Μάρκου.
Αμπελώνες Μάρκου: Ρετσίνα Παπαγιαννάκου, Ασύρτικο Μυλωνά, Chardonnay Κοκοτού, ροζέ Αναστασίας Φράγκου.