Αμπελώνας στην Μονεμβασιά τον Αύγουστο

Αμπελώνας στην Μονεμβασιά τον Αύγουστο

Η Πελοπόννησος, με καλλιεργήσιμη έκταση περίπου 22,000 εκτάρια αμπελώνων, παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περίπου 1.500.000 εκατόλιτρα κρασιού. Περιλαμβάνει τους νομούς Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Σε μια περιοχή με ιδιαίτερα τοπογραφικά χαρακτηριστικά και μεσογειακό κλίμα παράγονται κάποια από τα καλύτερα και διασημότερα κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα. Οι αμπελώνες συγκεντρώνονται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του διαμερίσματος. Στην Πελοπόννησο καλλιεργούνται τα περισσότερα αμπέλια, βρίσκονται οι περισσότερες Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και παράγονται οι περισσότεροι κωδικοί κρασιών από κάθε άλλο τμήμα της αμπελουργικής Ελλάδας. Διαθέτει πληθώρα κρασιών με διαφορετικά στυλ που μπορεί να καλύψει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.

Πρόκειται για τόπο με πλούσια ιστορία που ξεκινάει από την αρχαιότητα αφού θεωρείται ότι είναι μια από τις πρώτες περιοχές στον κόσμο που καλλιεργήθηκε η άμπελος με σκοπό την παραγωγή κρασιού. Η πρώτη αναφορά για την οινοπαραγωγή της Πελοποννήσου έρχεται από τον Όμηρο. Κατά τον Μεσαίωνα το περίφημο κρασί Μαλβαζία ήταν γνωστό σε όλο τον κόσμο. Ούτε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ούτε η φυλλοξήρα μπόρεσαν να ανακόψουν την πορεία της Πελοποννήσου προς την καθιέρωση της ως μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές την Ελλάδος. Η ουσιαστική ανάπτυξη ήρθε μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Τα τελευταία τριάντα χρόνια οι επενδύσεις που έγιναν, από ντόπιους παραγωγούς αλλά και από παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της χώρας, που αναγνώρισαν την δυναμική του αμπελώνα της Πελοποννήσου έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών που είναι αναγνωρίσιμα στην εγχώρια αλλά όλο και περισσότερο και στις αγορές του εξωτερικού.

Περιλαμβάνει 7 ζώνες Π.Ο.Π. Οι τέσσερις βρίσκονται στην Αχαΐα (Π.Ο.Π. Πάτρα, Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών, Π.Ο.Π. Μοσχάτος Πατρών, Π.Ο.Π. Μοσχάτος Ρίου Πατρών), μία στην Αρκαδία (Π.Ο.Π. Μαντίνεια), μία μοιράζεται η Κορινθία και η Αργολίδα (Π.Ο.Π. Νεμέα) και η πιο πρόσφατη βρίσκεται στην Λακωνία (Π.Ο.Π. Μονεμβασία – Malvazia). Εκτός από τις ζώνες ΠΟΠ η Πελοπόννησος διαθέτει πληθώρα περιοχών με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη αλλά και την γενική Π.Γ.Ε. ‘Πελοπόννησος’. Στην Πελοπόννησο οι γηγενείς ποικιλίες έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα περισσότερα κρασιά παράγονται από αυτές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι διεθνείς ποικιλίες δεν είναι σημαντικές για την περιοχή.