Αττική

Το λεκανοπέδιο της Αττικής, ορίζεται από τα βουνά του Υμηττού, της Πεντέλης, της Πάρνηθας, του Κιθαιρώνα, τα Γεράνεια όρη και το όρος Πατέρα. Οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται στην ανατολική Αττική καλύπτοντας έκταση περίπου 4800 εκταρίων με άλλα 1250 εκτάρια να βρίσκονται στην δυτική Αττική. Πρόκειται για έναν χαρισματικό τόπο, που σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, στους κατοίκους του εμπιστεύθηκε ο Διόνυσος, ο θεός του κεφιού και του κρασιού, την καλλιέργεια της αμπέλου, και μαζί μ’ αυτήν και την τέχνη της οινοποσίας. Στην Αθήνα της κλασικής αρχαιότητας, στα περίφημα συμπόσια των φιλοσόφων και των ευγενών, υπήρχαν οι περίφημοι οινοχόοι, δηλαδή οι κεραστές, εκείνοι που σερβίριζαν στα ποτήρια το κρασί με την οινοχόη, πήλινο ή μεταλλικό αγγείο που είχε απαραιτήτως και προχόη, για να πέφτει εύκολα το κρασί. Η σύγχρονη αμπελοκαλλιέργεια στην Αττική συνδυάζει την πλούσια ιστορία της με την ποικιλία των αμπελώνων της αλλά και την γνώση και την φιλοδοξία των παραγωγών που δραστηριοποιούνται σε αυτή την περιοχή.

Ο Αττικός αμπελώνας είναι ένας από τους θερμότερους και ξηρότερους αμπελώνες της Ελληνικής γης. Περιβάλλεται όμως από θάλασσα κάνοντας τους χειμώνες ήπιους και τα καλοκαίρια δροσερά. Κυριαρχούν οι λευκές ποικιλίες, κυρίως γηγενείς αλλά και διεθνείς. Το Σαββατιανό εδώ βρίσκει τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών. Άλλες λευκές ποικιλίες που καλλιεργούνται ευρέως είναι η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Ασύρτικο και το Chardonnay. Οι ερύθρες ποικιλίες που απαντώνται συχνότερα στην Αττική είναι διεθνείς με το Cabernet Sauvignon να κυριαρχεί ακολουθούμενο απο το Merlot και το Syrah και τις φυτεύσεις του Ελληνικού Αγιωργίτικου να αυξάνονται συνεχώς.

Η Αττική περιλαμβάνει τις 22 Π.Γ.Ε. από τις 40 της Στερεάς Ελλάδας με 9 από αυτές να αφορούν τις Ρετσίνες (Ονομασία Κατά παράδοση Ρετσίνα) αποδεικνύοντας την σημασία που έχει για την περιοχή η παραγωγή αυτού του είδους κρασιού. Οι περιοχές που μπορούν να φέροουν την ένδειξη Π.Γ.Ε. είναι οι Αττική, Πλαγιές Πάρνηθας, Πλαγιές Κιθαιρώνα, Πλαγιές Πεντελικού, Παλλήνη, Κορωπί, Βιλίτσα, Παιανία, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Ανάβυσσος, Ίλιον και Γεράνεια. Οι Ρετσίνες που μπορούν να φέρουν την ένδειξη Π.Γ.Ε., και παράγονται από τις ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτη, είναι οι Ρετσίνα Αττικής, Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, Κορωπίου, Σπάτων, Μεσογείων, Μαρκόπουλου και Μεγάρων.