6 αγαπημένα Ελληνικά Viognier

Σας αρέσουν τα Viognier? Θεωρούμε πως η απάντηση είναι ΝΑΙ! Αν και είναι μία δύστροπη ποικιλία στον αμπελώνα και δυσκολεύει τους παραγωγούς, στο ποτήρι είναι ελκυστικότατη με ζουμερά κρασιά που δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο! Είναι η ποικιλία που δίνει τα Condrieu, τα περίφημα λευκά, αλλά και ακριβά κρασιά, από τον Βόρειο Ροδανό. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένη σε σχέση με άλλες διεθνείς ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc και το Chardonnay, όμως υπάρχουν υπέροχα κρασιά, που ‘βγάζουν’ όλη τη γοητεία της ποικιλίας και σε προσιτές τιμές! Κάποια από αυτά, τα πιο αγαπημένα μας, θα τα βρείτε παρακάτω!

.

Viognier Κιντώνη

Από ένα λιγότερο γνωστό οινοποιείο της περιοχής της Αιγιάλειας, που προσπαθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και το αποδεικνύει αυτό το νόστιμο, δροσερό Viognier. Βερίκοκο, ώριμα εσπεριδοειδή, μάνγκο και λευκά λουλούδια συνθέτουν το άρωμα του, ενώ η γεύση του είναι ευχάριστη, με αρκετά γλυκά στοιχεία αλλά και ισορροπημένη οξύτητα. Και σε τιμή που ‘συμφέρει’! (8 € περίπου)

best viognier

Viognier, Coma Berenices

Εξωτικό Viognier από τη Κτήμα Μερκούρη με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας. Η ‘μύτη’ του είναι πλυμμηρισμένη με αρώματα βερίκοκου, μάνγκου, φλούδας εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών που αγκαλιάζονται όμορφα από νότες δρυός αλλά και ορυκτών. Κρεμώδη υφή στο στόμα, με αρκετή φρεσκάδα και βερικόκενια επίγευση. (11 € περίπου)

best viognier

Viognier λύκος

Ένα κρασί που το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά κυκλοφορίας και πραγματικά έκανε μία πολύ καλή εκκίνηση. Αν και το ξεχωρίσαμε από το Οινόραμα και το παρουσιάσαμε και σαν νέο προϊόν σχετικά πρόσφατα, δεν θα μπορούσε να λείπει από μία λίστα με αγαπημένα Viognier. Και η περιγραφή που είχαμε δώσει: Φουλ στα πυρηνόκαρπα φρούτα, στο κυδώνι και στα λουλούδια όπως γιασεμί και τριαντάφυλλο που θυμίζει λουκούμι, με φυτικότητα αλλά και πάρα πολύ καλά ενσωματωμένα τα αρώματα της δρυός. Η γεύση του είναι σύνθετη, με τα στοιχεία του βαρελιού να εκφράζονται με νότες βανίλιας και ξηρών καρπών, η οξύτητα μέτρια και η επίγευση του μακρά, λιπαρή και φρουτένια. (17 € περίπου)

best viognier

Viognier Ecleqtique, Κτήμα Σκούρα

Ο Γιώργος Σκούρας δημιουργεί 2 διαφορετικά Viognier, το Cuvee Larsinos και το Viognier Eclectique εξαιρετικά και τα δύο! Αν και θα μπορούσαν άνετα να είναι και τα δύο μέσα στις επιλογές (Ο Γιώργος Σκούρας ήταν άλλωστε και ο πρώτος που ασχολήθηκε με την ποικιλία στην Ελλάδα) μας, με ‘βαριά καρδιά’ θα μιλήσουμε μόνο για το ένα! Και είναι το Viognier Eclectique μία ‘βαρελάτη’ και εξαιρετικά πολύπλοκη έκφραση της ποικιλίας, με άφθονα αρώματα ώριμων λευκόσαρκων φρούτων, μελιού, φλούδας πορτοκαλιού και βανίλιας, πλούτο στο στόμα και μία ατελείωτη πικάντικη επίγευση. Το Viognier δεν είναι από τις ποικιλίες που τις κρατάμε πολλά χρόνια για παλαίωση, όμως έχουμε δοκιμάσει κρασιά δεκαετίας με απίστευτη εξέλιξη που εμφάνιζαν σύνθετο ξηροκαρπάτο και μελένιο χαρακτήρα που θα ζήλευαν αρκετοί παραγωγοί του Ροδανού. Θα πρέπει γραφτεί ότι και οι ‘παλιές’ χρονιές της πιο ‘απλής’ έκφρασης Viognier (Cuvee Larsinos) που έχουμε δοκιμάσει ήταν εντυπωσιακές. (25 € περίπου).

best viognier

Viognier, Γεροβασιλείου

Και ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ήταν από τους πρώτους που ‘καταπιάστηκε’ (ο αμπελώνας φυτεύτηκε το 1993) με το Viognier και το έκανε και αυτός με μεγάλη επιτυχία. Βερίκοκα, ροδάκινα, αγιόκλημα και καπνός στην μύτη, ιδιαίτερα λιπαρό στο στόμα, με γεύσεις ανανά και μακρά επίγευση που αφήνει μία γλύκα που οφείλεται στην γλύκα των γεύσεων και στην αλκοόλη και όχι σε αζύμωτα σάκχαρα. (18 € περίπου).

best viognier

Και ένα χαρμάνι με Viognier:

Κτήμα Αβαντίς λευκό

Το 6ο ‘αγαπημένο’ κρασί είναι χαρμάνι, καθώς δεν είναι λίγα τα κρασιά που το Viognier, χαρίζει τον φρουτώδη χαρακτήρα και την νοστιμιά σου σε άλλες ποικιλίες! Εδώ στο Κτήμα Αβαντίς το παντρεύουν με το Ασύρτικο (και λίγο Μοσχάτο) σε ένα απολαυστικότατο κρασί με εξαιρετική σχέση τιμής ποιότητας. Αρώματα αχλαδιού, ροδάκινου και πεπονιού με όμορφες ανθικές νύξεις, δροσιά και ζωηράδα στο στόμα με τις γεύσεις φρούτων να αφήνουν μία πολύ ευχάριστη επίγευση. (περίπου 7€)

….Μαριάννα