Καλοκαιρινά φρούτα και κρασί!

Κεράσια, φράουλες, πεπόνια, καρπούζια, ροδάκινα, βερίκοκα, σταφύλια, αχλάδια, σύκα και πολλά ακόμα φρούτα είναι πιο νόστιμα, πιο μυρωδάτα και πιο απολαυστικά από οποιαδήποτε άλλη εποχή! Το καλοκαίρι είναι η εποχή των φρούτων και τώρα που θα ‘μπει’ για τα καλά, τα φρούτα θα μπαίνουν όλο και συχνότερα στη διατροφή μας χαρίζοντας μας νότες δροσιάς χωρίς πολλές θερμίδες!

Εμείς στο στοιχείο μας! Θα βάλουμε τα φρούτα στο τραπέζι και θα ψάξουμε να βρούμε τα κρασιά που θα τους κάνουν παρέα ώστε να τα απολαύσουμε περισσότερο. Θα αναζητήσουμε κρασιά με φρεσκάδα, αρώματα φρούτων και λουλουδιών, μέτριο ή χαμηλό αλκοόλ, μέτριο ή ελαφρύ σώμα και υψηλή οξύτητα.

Μία πολύ καλή και δροσερή επιλογή για όλα τα φρέσκα φρούτα είναι ένα αφρώδες κρασί που θα έχει και υψηλή οξύτητα και μέτριο αλκοόλ. Θα προτιμήσουμε τις φρέσκες και φρουτένιες εκδοχές (με λίγη ζαχαρίτσα ή όχι) αφρωδών κρασιών όπως ένα Prosecco ή ένα Moschato d’Asti, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μία ροζέ Σαμπάνια θα μας κακοπέσει! Hμίξηρα κρασιά από ποικιλίες το Gewurtzraminer, το Riesling ή το Pinot Gris θα μπορούσαν να κάνουν όμορφα ‘παντρέματα’  όπως και κάποια ημίξηρα (άντε και ημίγλυκα) ροζέ κρασιά. Και αρκετά ξηρά κρασιά θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τα φρούτα μας αλλά θα προσανατολιστούμε σε ελαφριά λευκά και ροζέ με έντονα φρουτώδη χαρακτηριστικά. Δοκιμάστε τα φρούτα σας με ένα Μοσχοφίλερο σε ροζέ η λευκή εκδοχή, ένα Μοσχάτο ξηρό αλλά και ζωηρά ροζέ κρασιά από Ελλάδα ή από Νότιο Γαλλία!

Αποφύγετε τα κόκκινα κρασιά ακόμα και αυτά που είναι φρέσκα όπως και τα πλούσια ή βαρελάτα λευκά κρασιά. Αν βέβαια μιλάμε για σύκα, ένα φρέσκο ερυθρό χωρίς πολλές τανίνες θα ταιριάξει περισσότερο από ένα λευκό κρασί.

Αν τα φρούτα συνοδεύονται και από γλύκα που προέρχεται από μέλι, ζάχαρη ή σαντιγί θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και γλυκά κρασιά, αλλά και πάλι δεν θα πάμε στα πιο ‘sticky’ κρασιά ούτε στα πολύ ώριμα ενώ σίγουρα αναζητάμε υψηλή οξύτητα! Μπορούμε να πάμε σε γλυκά Μοσχάτα ή Malvasia, σε γλυκά Riesling από Αλσατία ή Γερμανία αλλά και σε Chenin Blanc με γλυκύτητα. από Λίγηρα.

Αν θέλουμε να το ψάξουμε ακόμα περισσότερο, θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα φρούτα σε λευκά και κόκκινα και να επιλέξουμε τα κρασιά ανάλογα με το χρώμα του φρούτου και να συνοδεύσουμε τα λευκά φρούτα με λευκά κρασιά που εμφανίζουν αρώματα και γεύσεις λευκών φρούτων και αντίστοιχα να συνδυάσουμε με τις γεύσεις των ροζέ κρασιών τα κόκκινα φρούτα. Θα μπορούσαμε ακόμα να συνοδεύσουμε τα φρούτα με κρασιά που μυρίζουν τα ίδια φρούτα και να βάλουμε για παράδειγμα δίπλα σε ροδάκινα και βερίκοκα ένα φρέσκο Viognier ή δίπλα σε κεράσια και φράουλες ένα ροζέ Αγιωργίτικο!

Και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις:

Ορεινός Ήλιος λευκός / ξηρό ελαφρύ με φρεσκάδα και μπόλικα αρώματα φρούτων
Lenga Κτήμα Αβαντίς / ημίξηρο αρωματικό και εξωτικό
Femina Δουλουφάκης / ξηρό αρωματικό και νόστιμο
Paranga Sparkling / αφρώδες, φρουτένιο με απαλή γλυκύτητα
Moschato d’ Asti Prunotto / ημίγλυκο και ημιαφρώδες με άφθονα αρώματα φρούτων
Ιέρεια Μποσινάκη / ροζέ τριανταφυλλένιο και φρουτένιο με τραγανή οξύτητα
Riesling Selection de Grains Nobles, Hugel / γλυκό με χαμηλό αλκοόλ και υψηλή οξύτητα