Οινόραμα 2018 @ Τα κρασιά χωρίς θειώδη που ξεχωρίσαμε

Έχουν περάσει σχεδόν 10 ημέρες από το Οινόραμα 2018, την μεγαλύτερη έκθεση Ελληνικών κρασιών, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα κρασιά που μας εντυπωσιάσαν περισσότερα από ποτέ! Ψάχνουμε τις σημειώσεις μας και δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε! Θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για τουλάχιστον 40 κρασιά. Όπως και πέρυσι, θα τα χωρίσουμε σε τρία διαφορετικά κείμενα. Κάποια θα μείνουν απ’ έξω αλλά θα τα δείτε σταδιακά στις προτάσεις μας.

Το ότι θα πηγαίναμε στο οινόραμα και τα περισσότερα κρασιά από αυτά που θα μας ‘έμεναν’ είναι αυτά με τις ελάχιστες παρεμβάσεις, αυτά που δεν έχουν παραχθεί με κλασικές οινοποιήσεις, orange κρασιά και κρασιά χωρίς θειώδη, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Και αυτό γιατί τις προηγούμενες χρονιές, πολλά από τα κρασιά αυτού του στιλ μας είχαν μάλλον απογοητεύσει. Έτσι πηγαίνοντας σε αυτό το οινόραμα, είπαμε να τους δώσαμε μία ευκαιρία. Αυτή την φορά μας άρεσαν και θέλουμε να γράψουμε για αυτά που ξεχωρίσαμε! Μπορεί να υπήρχαν κάποιες ‘αστοχίες’ αλλά γενικότερα το επίπεδο ήταν πολύ καλό.

Για να μην αδικήσουμε τα υπόλοιπα κρασιά, αυτά που έχουν ανεβάσει το επίπεδο του ελληνικού κρασιού στα ύψη, στο φετινό οινόραμα με περισσότερα από 2000 κρασιά, με πάρα πολλές καινούριες προτάσεις με πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία και προσπάθειες, οι ‘κλασικές’ αξίες του Ελληνικού αμπελώνα ‘παραμελλήστηκαν’ και δεν δοκιμάσαμε πολλά από αυτά. Αν το οινόραμα διαρκούσε μία εβδομάδα, θα τα δοκιμάζαμε και αυτά και θα θέλαμε πάνω από 10 κείμενα για να τα χωρέσουμε όλα!

Εντύπωση μας έκανε επίσης και ο μεγάλος αριθμός αριθμός κρασιών που έχουν ‘περάσει’ από αμφορείς αλλά και οι πολλές νέες προτάσεις! Για αυτά θα ακολουθήσουν 2 ακόμα κείμενα.

Στο πρώτο κείμενο λοιπόν, θα ασχοληθούμε με τα κρασιά χωρίς προσθήκη θειώδους ‘φυσικά’ αν θέλετε), τα λένε λέγοντας πάλι ότι δεν είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε όλα τα κρασιά του οινοράματος, οπότε και σε αυτή την κατηγορία κάποια θα μας ξέφυγαν.

Πειραματικό Syrah χωρίς θειώδες 2017, Μπουτάρη

Δεν ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάσαμε αυτό το Syrah, που οινοποιείται χωρίς την προσθήκη θειώδους από την Ρωξάνη Μάτσα, και εξακολουθεί να μας αρέσει πολύ. Το κρασί διακρίνεται για το άφθονο μαύρο φρούτο του, για την φρεσκάδα του και τον υπέροχο πικάντικο χαρακτήρα του, που σε συνδυασμό με κάποιες ανθικές νότες ξετρελαίνει! Ένα κρασί που έχει πολλά να δώσει ακόμα!

Κλέφτες Σαββατιανό 2017, Αμπελώνες Μάρκου

Το κρασί αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2009 και πρόκειται για ένα Σαββατιανό χωρίς θειώδες. Τότε όμως τα κρασιά χωρίς θειώδη δεν πουλούσαν έτσι μετά το 2010 δεν ξανακυκλοφόρησε μέχρι το 2016, όταν και έγινε ανάρπαστο! Το 2017 αναμένεται να εξαντληθεί και αυτό σύντομα καθώς είναι εξαιρετικό, χωρίς ψεγάδια, με πεντακάθαρο γλυκό φρούτο που θυμίζει αχλάδι και κυδώνι αλλά και βότανα, με μέτριο σώμα και λιπαρή επίγευση.

Natural Orange Wine 2016, Ανατολικός

Οι Αμπελώνες Ανατολικός επιμένουν σε αυτό το κρασί αρκετά χρόνια και μπορούμε να πούμε πως αυτή την φορά το ‘έχουν πετύχει’! Ένα γοητευτικό χαρμάνι Ασύρτικου και Μαλαγουζιάς, που έχει ζυμώσει και ωριμάσει για 140 ημέρες, με τα στέμφυλα σε αμφορείς χωρίς την προσθήκη θειώδους. Το άρωμα του είναι έντονο, με νότες γλυκών φρούτων, λουλουδιών, μελιού και μπαχαρικών, πλούσια γεύση και αισθητές τανίνες. Δοκιμάστε το με κρέατα και με οτιδήποτε θα ταιριάζατε με ένα ερυθρό κρασί.

Oenos nature

Σε αυτό το stand μάλλον ξοδέψαμε την περισσότερη ώρα από κάθε άλλο, οπότε δεν ξεχωρίσαμε μόνο ένα κρασί! Θέλουμε να μιλήσουμε για πολλά! Ο Γιώργος Ιωαννίδης συνεργάζεται με κάποιους Έλληνες οινοποιούς και μας προτείνει μία σειρά από ‘φυσικά’ κρασιά που αξίζουν την προσοχή μας. Τα κρασιά από το οινοποιείο Τετράμυθος, που είναι πρωτοπόρο στο είδος, μαγεύουν. Η Μαλαγουζιά nature Τετράμυθος 2017 ήταν εκπληκτική, με τραγανή οξύτητα και πεντακάθαρο φρούτο, η Ρετσίνα αμφορα nature Τετράμυθος 2016 με όμορφα ενσωματωμένη την ρετσίνα αλλά και ζωηρό φρούτο μας επιβεβαιώνει ότι αξίζει να εμπιστευόμαστε τα παραδοσιακά μας κρασιά, ενώ το Αγιωργίτικο nature Τετράμυθος 2017 που θα κυκλοφορήσει σε δύο μήνες περίπου, με τις ζουμερές τανίνες και το πυκνό φρούτο του, μας κάνει να ανυπομονούμε. Σε λίγο πιο ‘ρουστίκ’ στιλ με νότες δέρματος αλλά και ζωηρό φρούτο μας άρεσε το Νάουσα oenosnature 2015 που φέρει την υπογραφή του Αποστόλη Θυμιόπουλου.

Φυσικό ερυθρός οίνος Πατεριανάκη 2017

Το Κτήμα Πατεριανάκη μας παρουσίασε τρεις ‘φυσικούς’ οίνους, ένα λευκό από Βιδιανό, ένα ροζέ από Κοτσιφάλι και Syrah και ένα ερυθρό από Κοτσιφάλι. Μας άρεσαν και τα τρία, αλλά θέλουμε να μιλήσουμε για το ερυθρό, ένα πολύ ευχάριστο κρασί με ελαφρύ σώμα, ζωηρή οξύτητα και φρέσκο φρούτο. Ένα ερυθρό κρασί με μόλις 11,5% αλκοόλ και απαλές τανίνες που ταιριάζει στο Ελληνικό καλοκαίρι και συνδυάζεται εύκολα με ψάρι!

Natural Ρομπόλα 2016, Οινοποιείο Πετρακόπουλος

Η Κεφαλλονιά ανεβαίνει δυναμικά και κάποια από τα κρασιά που την τραβούν στην κορυφή είναι κρασιά εναλλακτικών πρακτικών και ήπιων παρεμβάσεων. Η ‘φυσική’ Ρομπόλα του Οινοποιείου Πετρακόπουλος είναι ένα από αυτά, με πολύ εκφραστικό και πεντακάθαρο φρούτο που εστιάζει στα εσπεριδοειδή και στο αχλάδι, με ορυκτά στοιχεία, υψηλή οξύτητα και παραπάνω από μέτριο σώμα.