Πίνουμε ή δεν πίνουμε Beaujolais Nouveau?

Αυτές τις ημέρες θα ‘ανοίξουν’ πολλές κουβέντες για το αν ‘πρέπει’ να πιούμε Beaujolais Nouveau, για την ποιότητα του, για το γιατί να μη προτιμήσουμε αντίστοιχα Ελληνικά κρασιά και άλλα τέτοια θέματα. Πίνουμε τελικά ή δεν πίνουμε Beaujolais Nouveau?

Ας αναφέρουμε την ιστορία του Beaujolais Nouveau για όσους δεν την γνωρίζουν και μετά θα σας δώσουμε την δική μας απάντηση στην ερώτηση του τίτλου.

beaujolaisΤο κρασί παράγεται στην κοινότητα Beaujοlais στην Νότια Βουργουνδία. Χρησιμοποιείται η ερυθρή ποικιλία Gamay και παράγεται με την μέθοδο της ανθρακικής αναεροβίωσης (carbonic maceration), όπου οι ρόγες οδηγούνται ολόκληρες στην δεξαμενή για την ζύμωση. Με αυτό τον τρόπο παράγονται ελαφριά, φρέσκα ερυθρά κρασιά με ελάχιστο ποσοστό τανινών. Εκτός από τα Nouveau στην περιοχή παράγονται και άλλα κρασιά, αυτά που φέρουν την Beaujolais Village και Beaujolais cru τα οποία έχουν διαφορετικό στιλ και μεγαλύτερη ‘ζωή’.

Το Beaujolais Nouveau βάση νόμου δεν μπορεί να πουληθεί πριν από την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου (βγαίνει συνήθως στις12:01 πμ). Nouveau σημαίνει νέο. Αρχικά ήταν ένα οικονομικό φρέσκο κρασί, με το οποίο γιορταζόταν η λήξη του τρύγου. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι το να παράγουν το πρώτο κρασί της χρονιάς ήταν ‘ευκαιρία’ για κέρδος και ρευστότητα και έτσι στήθηκε μία πολύ έξυπνη καμπάνια marketing γύρω από αυτό το κρασί, με έναν ‘αγώνα δρόμου’ για να φτάσει πρώτο στο Παρίσι. Το αρχικό σλόγκαν ήταν Le Beaujolais nouveau est arrivé (το νέο Beaujolais ήρθε), από το 2005 όμως χρησιμοποιείται και το ‘είναι η ώρα του νέου Beaujolais’ (It’s Beaujolais Nouveau time). Σήμερα η ‘άφιξη’ του κρασιού γιορτάζεται σε όλη την Γαλλία (και σε όλο τον κόσμο) και σηματοδοτεί το πρώτο κρασί της χρονιάς στην χώρα.

Είναι ένα κρασί φτιαγμένο για να πίνεται μέσα σε τέσσερις έως έξι μήνες από την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Δεν είναι μεγάλο κρασί, ούτε ‘πλασάρετε’ ως κάτι παραπάνω από ένα ΄χαρούμενο’, ελαφρύ και φρουτώδες κρασί. Ίσως και η απόλυτη τιμή του να μην ανταποκρίνεται στην ποιότητα του. Αλλά η χαρούμενη πολύχρωμη ετικέτα, το λαμπερό κερασένιο χρώμα και το άρωμα μπανάνας, τσιχλόφουσκας και κερασιού μας κάνουν να θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτή την γιορτή.

Και η απάντηση μας: Αν μας αρέσει πίνουμε αν δεν μας αρέσει δεν πίνουμε!

Για την ιστορία.. εμείς θα πιούμε ένα ποτηράκι. Ίσως το δεύτερο ποτήρι να μην μας είναι τόσο ευχάριστο όσο το πρώτο και να συνεχίσουμε με το επόμενο μπουκάλι, όμως έχουμε δει ανθρώπους γύρω μας να το προτιμούν από τα υπόλοιπα ‘σοβαρά’ κρασιά που κουβαλάμε εμείς στα τραπέζια. Αυτούς δεν θα τους αποτρέψουμε να πιουν Beaujolais, αν αυτό τους ευχαριστεί περισσότερο!

Και όπως κάνουμε συνήθως, θα σας προτείνουμε 3 από τα Beaujolais που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά. Δεν έχουμε δοκιμάσει τα φρέσκα του 2016. Η επιλογή έγινε βάση των ‘επιδόσεων’ τους τις προηγούμενες χρονιές!

Beaujolais Nouveau 2016 Joseph Drouhin (8,90 – 9,5 €)
Beaujolais Nouveau 2016 Georges Duboeuf (8,80 – 9,0 €)
Beaujolais Nouveau 2016 Vignerons De Bel-Air (8,0 – 8,5 €)

Και για να μην μείνουν παραπονεμένοι όσοι δεν τους αρέσει το Beaujolais Nouveau, θα ακολουθήσει και άλλο κείμενο με προτάσεις  ‘μη φρέσκων’ ερυθρών κρασιών. Και θα είναι μόνο Ελληνικά!