Παλαιώνει η Μαλαγουζιά?

Εμείς βρήκαμε την απάντηση στην Μαλαγουζιά Πόρτο Καρράς 2001! Η απάντηση είναι ‘Ναι’!

Την Δεύτερα 26 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ένα master class για την Μαλαγουζιά, με εισηγητή τον Γιάννη Καρακάση MW και συνομιλητές τον Οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, συνιδιοκτήτη του Κτήματος Άλφα, τον Δρ Στέφανο Κουντουρά και τον γεωπόνο Κωνσταντίνο Μπακασιέτα. Την γευσιγνωσία συντόνισε ο Στέφανος Κόγιας. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλο που τα κρασιά ήταν πολλά, η διαδικασία κύλησε χωρίς να κουράσει και η συζήτηση είχε μεγάλο ενδιαφέρον βοηθώντας μας να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα. Δοκιμάσαμε 35 διαφορετικά κρασιά από Μαλαγουζιά, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε την τυπικότητα της ποικιλίας και πως εκφράζεται σε διαφορετικά υψόμετρα, σε διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας και με διαφορετικό τρόπο οινοποίησης.

Το γενικό συμπέρασμα είναι τα κρασιά βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, αλλά οι δυνατότητες της Μαλαγουζιάς είναι πολλές και χρειάζεται ακόμα εξερεύνηση και πειραματισμούς. Τα κρασιά που έκλεψαν την παράσταση και ήταν έκπληξη για εμάς ήταν οι παλαιωμένες Μαλαγουζιές.

Η αιτία για το άρθρο αυτό ήταν η Μαλαγουζιά Πόρτο Καρράς του 2001. Πριν από αυτή την γευσιγνωσία, αν μας έλεγαν ότι η Μαλαγουζιά μπορεί να παλαιώσει για παραπάνω από 5 χρόνια θα είχαμε πολλές αντιρρήσεις. Αυτό το 15χρόνο κρασί που μας άλλαξε την γνώμη και θα μας κάνει να κρατάμε και Μαλαγουζιά για παλαίωση, ήταν ώριμο αλλά καθόλου κουρασμένο και εξαιρετικά πολύπλοκο. Αρώματα αποξηραμένου βερίκοκου, ποτ πουρί λουλουδιών, ξηρών καρπών, βανίλιας, βοτάνων και ευχάριστες νύξεις δέρματος. Στο στόμα ήταν σύνθετο, με σχετικά υψηλή οξύτητα και μακρά ξηροκαρπάτη επίγευση. Είναι σίγουρα από τα κρασιά που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε ξανά σε 5 χρόνια, γιατί όχι και σε 10!

Αξίζει να πούμε ότι η Μαλαγουζιά οφείλει πολλά στο Πόρτο Καρράς, καθώς αναβίωσε στους αμπελώνες του στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με οινολόγο τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, όταν και παράχθηκε το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί.

μαλαγουζιά, γεροβασιλείου, πόστο καρράςΤα υπόλοιπα παλαιωμένα κρασιά που και αυτά αποδεικνύουν την δυνατότητα εξέλιξης της ποικιλίας ήταν:

  • Μαλαγουζιά Μάτσα 2003: Πολύ ώριμο φρούτο όπως αποξηραμένα σύκα, καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και αρκετά ορυκτό χαρακτήρα. Είχε μέτρια οξύτητα και πικάντικη επίγευση αλλά είχαν φανεί και κάποια σημάδια κούρασης. Για 13 χρονών κρασί, η εξέλιξη ήταν εντυπωσιακή.
  • Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου 2005: Άλλο ένα κρασί που δεν αφήνει περιθώρια να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι η Μαλαγουζιά παλαιώνει. Το χρώμα του μας έκανε να πιστεύουμε ότι είναι ένα κρασί 2-3 ετών. Η φρεσκάδα ήταν εντυπωσιακή για 11 χρονών κρασί που κατά την γνώμη μας οφείλεται στο stelvin πώμα. Έβγαζε καπνιστά αρώματα και ορυκτό χαρακτήρα, αρκετά φρουτώδη γεύση και λιπαρότητα. Είναι ένα κρασί που μπορεί να εξελιχθεί για κάποια χρόνια ακόμα.
  • Μαλαγουζιά Κτήμα Άλφα 2008 (magnum): Το άρωμα ήταν αρκετά βοτανικό και θύμιζε πεύκο και δεντρολίβανο με κάποια πολύ ώριμα φρούτα σε δεύτερο πλάνο. Είχε σχετικά υψηλή οξύτητα και όγκο στο στόμα. Θεωρούμε ότι έχει φτάσει στα καλύτερα του και δεν έχει περιθώρια άλλης εξέλιξης.
  • Μαλαγουζιά Τέχνη Οίνου 2013. Αν και κάποιοι συμμετέχοντες βρήκαν κουρασμένο το κρασί, εμείς μάλλον ‘πέσαμε’ στην καλή φιάλη. Και εδώ ορυκτό και καπνιστό χαρακτήρα, με νύξεις βανίλιας, αποξηραμένων λουλουδιών και κομπόστα ροδάκινου. Στο στόμα είχε ζωηρή οξύτητα και επίγευση με διάρκεια. Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί για 2-3 ακόμα.

Για την ιστορία και για να μην αδικήσουμε τις γοητευτικές φρέσκες Μαλαγουζιές, όταν αποκαλύφθηκαν τα κρασιά (η γευσιγνωσία ήταν τυφλή), αυτές που ξεχώρισαν στις δικές μας σημειώσεις από τις 25 ήταν οι Μαλαγουζιές του Αντωνόπουλου, της Κλαούντια Παπαγιάννη και του Κτήματος Αμπελόεις.

Η φωτογραφία του εξώφυλλου είναι του Στέφανου Κόγια.