Αναζητώντας την καλύτερη παρέα για τις γραβιέρες!

Αν εξαιρέσουμε την φέτα, οι γραβιέρες είναι τα αμέσως πιο δημοφιλή Ελληνικά τυριά. Για τους οινόφιλους ιδιαίτερα, οι γραβιέρες πολιορκούν τις ποικιλίες τυριών που απολαμβάνουμε με το κρασί μας. Σε αυτό το κείμενο θα μιλήσουμε για τους ‘ιδανικούς’ συνδυασμούς της γραβιέρας, τους οποίους για να τους βρούμε ακολουθήσαμε μία λιγάκι περίπλοκη διαδικασία (που μας άρεσε πολύ). Για να είμαστε ειλικρινείς πριν από αυτή την γευσιγνωσία, είχαμε άλλα κρασιά στο μυαλό μας για ‘ταιριάσματα’.

Διοργανώσαμε λοιπόν, μία γευσιγνωσία με κρασιά διαφορετικού στιλ, όπου εκτός από εμάς δοκίμασαν μαζί μας άλλες 3 οινολόγοι. Η Αλεξάνδρα Γκιζλή, η Χρυσούλα Κυριακοπούλου και η Δήμητρα Τραχανή. Απολαύσαμε τα κρασιά με τρεις διαφορετικές γραβιέρες από το τυροκομείο Κωσταρέλου. Την κατσικίσια που είχε πιο έντονη και βουτυράτη γεύση, την παλαιωμένη (12 μήνες) με πλούσια και πικάντικη γεύση και την ‘απλή’ γραβιέρα με λίγο πιο απαλή γεύση. Τα τυριά παρέμειναν στο ψυγείο και μετά την γευσιγνωσία, έτσι κάθε φορά που άνοιγε κάποιο μπουκάλι, το δοκιμάζαμε και με τις γραβιέρες για αρκετές εβδομάδες, ώστε να επαληθεύσουμε (ή όχι) αυτά που συμπεράναμε. Και για να είμαστε σίγουρες ότι έχουμε οδηγηθεί στα σωστά αποτελέσματα, σε δεύτερο χρόνο δοκιμάσαμε κάποια κρασιά και με μία γραβιέρα από την Κρήτη.

Μεταξύ άλλων δοκιμάσαμε αφρώδες κρασί, φρουτώδες λευκό με μέτρια οξύτητα, φρουτώδες λευκό με υψηλή οξύτητα, παλαιωμένο βαρελάτο λευκό, φρουτώδες κόκκινο με μαλακές τανίνες, πλούσιο ερυθρό με αρκετές τανίνες, ήρεμο γλυκό και κόκκινο ενισχυμένο (port).

Α δούμε τα αποτελέσματα!

Το αφρώδες (με την παραδοσιακή μέθοδο) κρασί στο σύνολο δεν ήταν και από τους πιο επιτυχημένους συνδυασμούς. Συγκρίνοντας τα τρία τυριά, υψηλότερη βαθμολογία πήρε ο συνδυασμός με την κατσικίσια γραβιέρα.

Το λευκό κρασί με μέτρια οξύτητα και αρκετό φρούτο (που ήταν Μαλαγουζιά), ψηφίστηκε ως ο καλύτερος συνδυασμός (στο σύνολο και για τις τρεις γραβιέρες) και το λευκό κρασί με λίγο περισσότερη οξύτητα ήρθε δεύτερο με μικρή διαφορά. Και στα δύο αυτά κρασιά, ο συνδυασμός με την απλή γραβιέρα πήγε καλύτερα, ακολούθησε η παλαιωμένη και στο τέλος η κατσικίσια.

Το παλαιωμένο βαρελάτο κρασί (που ήταν Σαντορίνη βαρέλι του 2008), ήταν στο σύνολο ο λιγότερο επιτυχημένος συνδυασμός.

Το φρουτώδες κόκκινο με μαλακές τανίνες (που ήταν Pinot Noir), πήγε καλύτερα από τα κόκκινα κρασιά που δοκιμάσαμε και ήρθε τρίτο στην προτίμηση μετά τα δύο λευκά. Το πλούσιο ερυθρό (που ήταν Αυστραλέζικο Shiraz) δεν ήταν κακός συνδυασμός γενικότερα, όμως δεν κέρδισε την προτίμηση μας. Ταίριαξε καλύτερα με την παλαιωμένη γραβιέρα, μετά με την απλή και τελευταία ήρθε η κατσικίσια.

Το φρουτώδες γλυκό κρασί έδεσε όμορφα με όλες τις γραβιέρες. Το Port φάνηκε λίγο πιο δυνατό από την παλαιωμένη και την απλή γραβιέρα, ενώ η κατσικίσια τα πήγε καλύτερα.

γραβιέρα και κρασί pinot noir μαλαγουζιαΤα συμπεράσματα:

Ανακεφαλαιώνοντας και για να μην σας βάλουμε στην διαδικασία να αποκρυπτογραφήσετε όλα τα παραπάνω, η πρώτη πρόταση για μία ποικιλία με γραβιέρες ή παρόμοια τυριά είναι ένα λευκό  φρουτώδες κρασί με μέτρια ή προς υψηλή οξύτητα και αρκετό σώμα. Μία Μαλαγουζιά, ένα Βιδιανό ή ένα Viognier πιστεύουμε ότι θα πλαισιώσουν όμορφα τα τυριά σας. Τα φρουτώδη ροζέ κρασιά θα μπορούσαν να σταθούν επίσης. Αν προτιμάτε τα κόκκινα κρασιά, επιλέξτε ένα με αρκετά φρουτώδη χαρακτήρα και μαλακές τανίνες όπως το Αγιωργίτικο, η Λημνιώνα ή ένα Pinot Noir. Αν θελήσετε γλυκό κρασί, επιλέξτε ένα λευκό, σχετικά φρέσκο από Μοσχάτο, Μαλαγουζιά ή Gewurtzraminer. Τέλος, μία ακόμα ωραία επιλογή θα ήταν ένα λευκό κρασί με κάποια γλυκύτητα όπως ένα Gewurtzraminer ή ένα Pinot Gris.

Τώρα, αν έχετε το κρασί και δεν συγκαταλέγεται στις ιδανικότερες περιγραφές που αναφέραμε, ας δούμε ποια γραβιέρα θα είναι πιο ταιριαστή με το κρασί σας. Αν έχετε ένα πλούσιο, στιβαρό ερυθρό κρασί επιλέξτε την πιο ώριμη γραβιέρα που θα βρείτε. Αν το κόκκινο σας είναι ‘ευκολόπιοτο’ επιλέξτε μία απλή γραβιέρα. Αν έχετε μία παλαιωμένη Σαντορίνη, μην την χαραμίσετε με γραβιέρα. Και αν έχετε ένα Port, προτιμήστε την πιο δυνατή γραβιέρα όπως είναι η κατσικίσια.

Και συγκεκριμένες προτάσεις:

Μαλαγουζιά Ζαφειράκη

Βιδιανό Διαμαντάκης

Viognier, Cuvee Larsinos Σκούρας

Νεμέα Δρυόπη

La Vignee Bourgogne Rouge, Bouchard

Sunday Μυλωνάς