Ψάχνοντας κρασί για ζυμαρικά με μανιτάρια

Με τον καιρό να αρχίζει να θυμίζει χειμώνα, επιθυμήσαμε ζυμαρικά με μανιτάρια! Αλλά χρειαζόμαστε και ένα μπουκάλι κρασί για να συνοδεύσουμε το πιάτο.

Al funghi καλείται στην Ιταλία και η συνταγή περιλαμβάνει διάφορα είδη φρέσκων μανιταριών, σκόρδο και μαϊντανό, ενώ σβήνεται με κρασί και σερβίρεται με τριμμένο τυρί. Υπάρχουν όμως αρκετές συνταγές που προσθέτουν τρούφα ή λάδι τρούφας αλλά και κρέμα γάλακτος.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε μανιτάρι προσδίδει διαφορετική ένταση στο πιάτο, όποτε ανάλογα με τα είδη που χρησιμοποιούμε θα έπρεπε να διαλέξουμε διαφορετικά κρασιά, όμως θα μπλέξουμε πολύ και θα ‘κρυώσει’ το πιάτο. Το είδος του ζυμαρικού, αν είναι δηλαδή σπαγκέτι, ταλιατέλες, λινγκουίνι, παπαρδέλες, ραβιόλια ακόμα και κριθαράκι, δεν θα επηρεάσει την επιλογή του κρασιού.

Το μανιτάρι προσδίδει γήινα στοιχεία, που μας ‘πηγαίνουν’ προς  τα κόκκινα κρασιά, αλλά και χαρακτήρα umami. Έτσι προσανατολιζόμαστε σε κόκκινα κρασιά με δροσερή οξύτητα (για να ισορροπήσει την λιπαρότητα) και όχι πολύ πλούσιο σώμα με έντονο βαρέλι. Ένα Pinor Noir από Βουργουνδία θα σταθεί όμορφα δίπλα στα μανιτάρια όπως και ένα Barolo ή Barbaresco (Nebbiolo δηλαδή), ιδιαίτερα αν το πιάτο περιέχει τρούφα που του προσδίδει ακόμα πιο γήινο και πιο έντονο χαρακτήρα. Αν θελήσουμε Ελληνική ποικιλία θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι Λημνιό.

Εκτός από τα κόκκινα κρασιά μπορούμε να επιλέξουμε και ένα λευκό πλούσιο κρασί όπως ένα Chardonnαy, ιδιαίτερα αν η συνταγή περιέχει και κρέμα γάλακτος. Αν δεν σας έχουμε καλύψει ακόμα και θέλετε κάτι πιο ‘ιδιαίτερο’ δοκιμάστε να συνδυάσετε το πιάτο με μία Champagne ή ένα αφρώδες με την παραδοσιακή μέθοδο.

Και 5 συγκεκριμένες προτάσεις:

Champagne Duval Leroy Brut
Pouilly Fuisse Bouchard Pere et Fils
Λημνιό Κίκονες
Bourgogne Rouge Clos de la Combe Chartron
Barolo Luigi Baudana Serralunga