ΠΟΠ Ρόδος

Η ζώνη Π.Ο.Π. Ρόδος, στα Δωδεκάνησα, περιλαμβάνει εκτάσεις στο κεντρικό και κεντρικό τμήμα του νησιού. Οι περιοχές που καλλιεργείται η λευκή ποικιλία Αθήρι είναι πολύ μικρότερες σε έκταση και βρίσκονται στην περιοχή Αταβύρου, στις πλαγιές του ομώνυμου βουνού και στην περιοχή Καμείρου σε υψόμετρο που φτάνει τα 650 μέτρα. Τα σταφύλια των ποικιλιών Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μανδηλαριά και Μαυροθήρικο προέρχονται από αμπέλια των περιοχών Έμπονα, Αταβύρου, Σορωνή, Καμείρου, Μαριτσών και Πεταλούδων.

Επιτρέπεται η παραγωγή λευκών, ροζέ, ερυθρών ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων αλλά και λευκοί και ροζέ αφρώδεις οίνοι ( με τις ενδείξεις brut nature, extra brut, brut, extra sec, sec, demi sec, doux). Για τα λευκά κρασιά χρησιμοποιούνται οι ποικιλίες Αθήρι σε ποσοστό τουλάχιστον 70%, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο. Για τα ερυθρά και ροζέ χρησιμοποιούνται οι ποικιλίες Μανδηλαριά (ή Αμοργιανό όπως καλείται τοπικά η ποικιλία) σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και το Μαυροθήρικο το οποίο όμως σπάνια εμφανίζεται στην ποικιλιακή σύνθεση των κρασιών. Τα αφρώδη κρασιά μπορούν να παράγονται με την δεύτερη ζύμωση να πραγματοποιείται σε φιάλη η σε κλειστή δεξαμενή.

Τα λευκά κρασιά όπου κυριαρχεί το Αθήρι, μέτρια οξύτητα, μέτριο αλκοόλ και σώμα, ευχάριστα αρώματα λεμονιού, γκρέιπφρουτ και λουλουδιών και είναι προτιμότερο να καταναλώνονται φρέσκα. Η ερυθρά κρασιά έχουν βαθύ χρώμα, μέτριο αλκοόλ και υψηλό επίπεδο τανινών, με αρώματα φρούτων και βοτάνων.