Αγιωργίτικο

Το Αγιωργίτικο είναι μια ερυθρή ποικιλία που προέρχεται από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από την περιοχή της Νεμέας στην Κορινθία. Πολλοί το αποκαλούν ‘ Αίμα του Ηρακλή΄ από το κόκκινο χρώμα των σταφυλιών του. Λόγω της δυνατότητας της να εγκλιματίζεται σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες και να παράγει πολλά διαφορετικά στυλ κρασιών, χαρακτηρίζεται ως πολυδυναμική ποικιλία. Έχει εξαπλωθεί όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τα διαφορετικά στυλ κρασιών που παράγονται από Αγιωργίτικο περιλαμβάνουν: Μοντέρνα, ‘ευκολόπιοτα’ κρασιά με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα, χαμηλό επίπεδο τανινών και ελαφρύ σώμα που πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα. Κρασιά με πλούσιο σώμα, αρκετές τανίνες, που έχουν παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια και έχουν δυνατότητα παλαίωσης. Ροζέ κρασιά με τραγανή οξύτητα και ευχάριστα αρώματα κόκκινων φρούτων, αλλά και γλυκά κρασιά. Πολύ συχνά αναμιγνύεται με άλλες ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Syrah προσδίδοντας στα χαρμάνια οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα.

Γενικά το Αγιωργίτικο εμφανίζει μέτριο προς βαθύ χρώμα, σχετικά υψηλή οξύτητα, μέτριο επίπεδο τανινών και αρώματα που θυμίζουν κόκκινα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά και σοκολάτα που πλαισιώνονται από ώριμο δαμάσκηνο και καφέ όσο τα κρασιά εξελίσσονται. Τα αρώματα δρυός ενισχύουν το αρωματικό δυναμικό όταν τα κρασιά ωριμάζουν σε αυτή. Αν και τα Αγιωργίτικα δεν συγκαταλέγονται στα μακροβιότερα Ελληνικά κρασιά, ωστόσο έχουν την δυνατότητα να εξελίσσονται για αρκετά χρόνια στην φιάλη.
Το Αγιωργίτικο είναι η ποικιλία από την οποία παράγονται τα ερυθρά κρασιά Π.Ο.Π. Νεμέα, ενώ συμμετέχει σε πάρα πολλούς οίνους Π.Γ.Ε. σε όλη την Ελλάδα.