Αχαΐα

Οι αμπελώνες της Αχαΐας, που ξεπερνούν σε έκταση τα 5.700 εκτάρια είναι από τους ομορφότερους αμπελώνες όλης της χώρας. Η μορφολογία της περιοχής με τις πλαγιές, τις χαράδρες, τα ποτάμια και την επίδραση του Κορινθιακού κόλπου, δημιουργεί πολλά διαφορετικά μεσοκλίματα και κατά συνέπεια διαφορετικά στυλ κρασιών ακόμα και από τις ίδιες ποικιλίες.

Η Αχαΐα περιλαμβάνει 4 Π.Ο.Π. μία για ξηρά κρασιά και τρεις για γλυκά. Η Π.Ο.Π. Πάτρα όπου παράγονται λευκά ξηρά κρασιά από Ροδίτη καταλαμβάνει πολύ μεγάλη έκταση και τα κρασιά που φέρουν την ένδειξη προέρχονται από τους πιο ορεινούς αμπελώνες. Οι Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών, Π.Ο.Π. Μοσχάτος Πατρών και Π.Ο.Π Μοσχάτος Ρίου Πατρών όπου παράγονται γλυκά κρασιά από τις ομώνυμες ποικιλίες προέρχονται από πιο πεδινές περιοχές. Στην περιοχή υπάρχουν και πολύ σημαντικές Π.Γ.Ε., η Π.Γ.Ε. Αχαΐα που περιλαμβάνει όλο τον νομό, η Π.Γ.Ε. Πλαγιές Πετρωτού και η Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αιγιαλείας. Η σημαντικότερη ίσως από αυτές τις τρεις είναι η ζώνη ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιαλείας, ένας χαρισματικός αμπελώνας που φτάνει στα 800 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται έξω από το Αίγιο στις πλαγιές του Παναχαϊκού όρους και του Χελμού.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται περισσότερο στην Αχαΐα εκτός από αυτές που συμμετέχουν στις Π.Ο.Π. είναι οι λευκές Λαγόρθι, Μαλαγουζιά, Σιδερίτης, Ασύρτικο, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling και οι ερυθρές Μαύρο Καλαβρυτινό, Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. Αξιοσημείωτη είναι η παραγωγή εξαιρετικών ξηρών κρασιών από την ερυθρή ποικιλία Μαυροδάφνη, τα οποία όμως δεν μπορούν να φέρουν την ένδειξη Π.Ο.Π.. Η περιοχή φημίζεται και για την παραγωγή μαύρης σταφίδας.