Ηράκλειο

Ο νομός Ηρακλείου είναι η πιο σημαντικός νομός της Κρήτης από πλευράς παραγωγής αλλά και αριθμού οινοπαραγωγών. Οι πιο σημαντικές περιοχές είναι τα Πεζά και οι Αρχάνες που βρίσκονται ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και οι Δαφνές στα δυτικά.

Η πιο ευρέως διαδεδομένη ποικιλία είναι η λευκή ποικιλία Βηλάνα. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αναβίωση ξεχασμένων γηγενών ποικιλιών με πολύ καλά αποτέλεσμα όπως οι λευκές Δαφνί, Βιδιανό και Πλυτό. Το Βιδιανό είναι ίσως η ποικιλία που έχει ξεχωρίσει από αυτές τις τρεις δίνοντας τα καλύτερα κρασιά με αποτέλεσμα οι φυτεύσεις του συνεχώς να αυξάνονται. Τον χάρτη των ελληνικών λευκών ποικιλιών συμπληρώνει το Ασύρτικο, η Malvasia di Candia, η Malvasia Aromatica, το Θραψαθήρι και το Αθήρι. Οι ερυθρές ποικιλίες που κυριαρχούν είναι το Κοτσιφάλι, η Μανδηλαριά και το Λιάτικο. Εκτός από τις γηγενείς ποικιλίες καλλιεργούνται και πολλές λευκές και ερυθρές διεθνείς ποικιλίες όπως οι λευκές Sauvignon Blanc και Chardonnay και οι ερυθρές Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon. Το Syrah προτιμάται ιδιαίτερα από τους παραγωγούς και το συναντάμε πολύ συχνά σε χαρμάνια με το Κοτσιφάλι.

Ο νομός διαθέτει τις πέντε από τις επτά ζώνες ΠΟΠ της Κρήτης, τις Π.Ο.Π. Αρχάνες, Π.Ο.Π. Δαφνές, Π.Ο.Π. Πεζά, Π.Ο.Π Χάνδακας-Candia και Π.Ο.Π. Malvasia Χάνδακας-Candia.