Κοτσιφάλι

Το Κοτσιφάλι είναι ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη και σποραδικά στις Κυκλάδες. Είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία στην Κρήτη και κυρίως στην περιοχή του Ηρακλείου.

Διακρίνεται για την υψηλή περιεκτικότητα του σε αλκοόλ και το πλούσιο αρωματικό του δυναμικό. Έχει όμως ελαφρύ χρώμα, μέτρια οξύτητα και σχετικά χαμηλό επίπεδο τανινών. Έτσι πολλές φορές αναμιγνύεται με άλλες ποικιλίες με πιο έντονο χρώμα, περισσότερες τανίνες και οξύτητα, με συνηθέστερη το Μανδηλάρι, με σκοπό την παραγωγή πιο ‘ολοκληρωμένων’ κρασιών. Εκτός από τα χαρμάνια με την Μανδηλαριά, είναι πολύ δημοφιλής συνδυασμός και αυτός με το Syrah.

Αν και παλαιότερα το συναντούσαμε σχεδόν αποκλειστικά σε χαρμάνια, τα τελευταία χρόνια συναντάμε και μονοποικιλιακά κρασιά με ευχάριστα αρώματα δαμάσκηνου, κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, ‘μαλακά’ στο στόμα και δυνατότητα να εξελιχθούν για 4-5 χρόνια στην φιάλη.

Το Κοτσιφάλι συμμετέχει στα ερυθρά ξηρά κρασιά Π.Ο.Π. Πεζά, Π.Ο.Π. Χάνδακας-Candia και Π.Ο.Π. Αρχάνες μαζί με την Μανδηλαριά.