Κυκλάδες

Από τα νησιά των Κυκλάδων τα πιο σημαντικά ως προς την αμπελοκαλλιέργεια είναι η Σαντορίνη και η Πάρος. Στα υπόλοιπα νησιά η οινοπαραγωγή είναι περιορισμένη, ελάχιστα κρασιά εμφιαλώνονται και καταναλώνονται συνήθως σε τοπικό επίπεδο.

Εξαίρεση αποτελεί η Τήνος όπου σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με την παραγωγή κάποιων αξιόλογων κρασιών αλλά και η Μύκονος. Στην Σύρο τα τελευταία 3 χρόνια άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τα πρώτα εμφιαλωμένα αξιόλογα κρασιά ενώ το νησί διαθέτει και μία ζώνη Π.Γ.Ε..

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σε αυτά τα νησιά είναι κυρίως οι λευκές Ασύρτικο, Αθήρι και Μονεμβασιά και οι ερυθρές Μανδηλαριά, Αυγουστιάτης και Μαυροτράγανο. Διεθνείς ποικιλίες σπάνια συναντάμε στις Κυκλάδες με εξαίρεση την Μύκονο όπου συναντάμε κάποιες φυτεύσεις με Syrah.

Οι Κυκλάδες διαθέτουν τρείς ζώνες Π.Ο.Π., τις Π.Ο.Π. Πάρος, Π.Ο.Π Malvasia Πάρος και Π.Ο.Π. Σαντορίνη και τέσσερεις ζώνες Π.Γ.Ε. τις Π.Γ.Ε Αιγαίο Πέλαγος, Π.Γ.Ε Κυκλάδες, Π.Γ.Ε. Σύρος και Π.Γ.Ε Θαψανά (για κρασιά που παράγονται στην Πάρο).