Λιάτικο

Το Λιάτικο είναι μια αρχαία, ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται σε όλη την Κρήτη και σποραδικά στην Εύβοια και στην Λευκάδα. Το όνομα της ποικιλίας πιστεύεται ότι προέρχεται από τον μήνα Ιούλιο και την ιδιότητα της ποικιλίας να ωριμάζει πρώιμα, ακόμα και στο τέλος Ιουλίου τις ζεστές χρονιές.

Το Λιάτικο χρησιμοποιείται τόσο για ξηρά όσο και για γλυκά κρασιά. Τα ξηρά κρασιά έχουν απαλό χρώμα, σχετικά υψηλό αλκοόλ, μέτριο επίπεδο τανινών και αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών που εξελίσσονται σε αρώματα αποξηραμένων φρούτων και βοτάνων και δυνατότητα παλαίωσης. Τα γλυκά κρασιά που προέρχονται από λιασμένα σταφύλια εμφανίζουν κεραμιδί χρώμα, πολύπλοκα αρώματα αποξηραμένων φρούτων, σταφίδας, δέρματος, καραμέλας και βοτάνων και έχουν μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Το Λιάτικο δίνει τα ερυθρά ξηρά και γλυκά κρασιά Π.Ο.Π. Δαφνές, τα ερυθρά γλυκά Π.Ο.Π. Σητεία, συμμετέχει στα ερυθρά ξηρά Π.Ο.Π Σητεία μαζί με την Μανδηλαριά, και στα γλυκά λευκά Π.Ο.Π. Malvasia-Σητείας και Π.Ο.Π. Malvasia Χάνδακας-Candia.