Οι Μικροί Οινοποιοί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) υποδέχεται ξανά επαγγελματίες του οίνου και τους λάτρεις του κρασιού σε μία εκδήλωση με σκοπό να δοκιμάσουν νέα οινικά προϊόντα και να διαπιστώσουν από κοντά το πάθος και το μεράκι των μικρών παραγωγών από όλη την ελληνική περιφέρεια. Οι εκθέτες-μέλη της οικογένειας του ΣΜΟΕ είναι πρόθυμοι να παρουσιάσουν και να μιλήσουν για τα κρασιά που παράγουν δίνοντας έμφαση στην πρώτη ύλη, πιστεύοντας χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και θέλοντας με πάθος να καταδείξουν ότι η ταυτότητα ενός κρασιού είναι άρρηκτα δεμένη με την περιοχή, τη γη και την προσωπικότητα των ανθρώπων που ζουν κοντά της. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο  Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), την Κυριακή 3 Απριλίου και την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, ώρες 11.00-19.00. 

Η αγορά και οι οινόφιλοι αγκάλιασαν τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις κάνοντας τα μέλη της ένωσης να νιώσουν ότι η προσπάθεια και ο κόπος ανταμείβονται με υλικούς και άυλους τρόπους. Για τις εκθέσεις επέλεξαν το μότο «ξεχωριστά κρασιά από ξεχωριστούς ανθρώπους», εννοώντας με τον προσδιορισμό «ξεχωριστός» τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούν, εκτός από τα αμπέλια, και μια ιδιαίτερη οικογενειακή οινική κουλτούρα την οποία θέλουν να επικοινωνήσουν στους επισκέπτες.

Η Έκθεση πλαισιώνεται και από δύο παράλληλες εκδηλώσεις ως εξής:

Το κλασικό master class γευσιγνωσίας που θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Απριλίου, 16.00-18.00 με τίτλο «Σπάνιες και λιγότερο σπάνιες ελληνικές ποικιλίες, δικαίως ή αδίκως;» και εισηγητή τον Παύλο Γκέγκα, ο οποίος θα περιγράψει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τα αμπελουργικά γνωρίσματα επιλεγμένων οίνων, ενώ στη συνέχεια θα προσπαθήσει να διερευνήσει τη θέση που πιθανώς κερδίζουν στο σύγχρονο οινικό γίγνεσθαι.

(Το εισιτήριο κοστίζει 20 ευρώ με απαραίτητη προϋπόθεση την προεγγραφή στην Έκθεση).

Και μια καινοτόμα πρόταση για φέτος με ένα πάνελ συζήτησης που θα διεξαχθεί την Δευτέρα 4 Απριλίου, 13.00-15.00  με τίτλο  Εστίαση: η επόμενη ημέρα και πού να «εστιάσουμε» και στο οποίο συμμετέχουν οι:

 • Λευτέρης Λαζάρου, Σεφ, Ιδιοκτήτης ΒΑΡΟΥΛΚΟ
 • Νίκος Λουκάκης: Founder / Co-owner NOAH Athens & Pure Tinos – Principal Modern Sommelier WSPC – Board Member Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων
 • Άγγελος Ρέντουλας, Αρχισυντάκτης Γαστρονομικών Εκδόσεων της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
 • Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Ιωαννίδης.

Η συζήτηση θα δώσει το πλαίσιο «ύπαρξης» και λειτουργίας του εστιατορίου στην εποχή μετά την πανδημία που μπορεί να έχει μια επιτυχημένη πορεία με συνοδοιπόρο το «ελληνικό κρασί», εκμεταλλευόμενο τις ευκαιρίες της εντοπιότητας, της εποχικότητας και της καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των κρίσιμων αλλαγών λόγω υγειονομικών μέτρων, αύξησης κόστους, αλλαγής προφίλ προσωπικού, ελλείψεων σε πρώτες ύλες και αποθέματα, δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

(Απευθύνεται μόνον σε επαγγελματίες του κλάδου χωρίς κόστος εισιτηρίου αλλά απαραίτητη προϋπόθεση την προεγγραφή στην Έκθεση).

Η είσοδος γίνεται μόνο με προεγγραφή και πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ στον χώρο διοργάνωσης τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για περισσότερες πληροφορίες: Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος | Η ΕΚΘΕΣΗ 2022 (smoe.com.gr)

Για εγγραφές: Μικροί Οινοποιοί 2022 (eventora.com)

 • Στην Έκθεση συμμετέχουν τα εξής οινοποιεία:
 1. Οινοποιία Αϊβαλής
 2. Ακριώτου Οινοποιείο
 3. Ασλάνης Οινοποιείο
 4. Οίνοι Αδάμ
 5. Κτήμα Βουρβουκέλη
 6. Οινοποιείο Βρυνιώτης
 7. Γαβαλάς Οινοποιία
 8. Οινοποιείο Μοσχόπολις
 9. Αμπελώνες Γκανή
 10. Οινοποιείο Γκίκας
 11. Κτήμα Γράμψα
 12. Οινοποιείο Δαλαμάρας
 13. Agrovision
 14. Πάτοινος
 15. Terra Olympus
 16. Σφένδαμος
 17. ΟΙΝΩΨ Wines
 18. Θηβαϊκή Γη
 19. Κατσαρού Κτήμα
 20. Αρλεκοίνων Χώρα
 21. Μανουσάκης Οινοποιία
 22. Κτήμα Μανωλεσάκη
 23. Μπελίδη Αμπελώνες
 24. Μποσινάκης Οινοποιία
 25. Μυλωνάς Μικροοινοποιία
 26. Οινοποιείο Σκίουρος
 27. Ανατολικός Αμπελώνας
 28. Οινοποιία Ντούγκος
 29. Οινοποιείο Παπαθανασίου
 30. Κτήμα Παπαργυρίου
 31. Οινοποιείο Πετρακόπουλος
 32. Οινοποιία Πουλτσίδη
 33. Κτήμα Πυργάκη
 34. Κτήμα Ρωμαλίδη
 35. Οινοποιείο Σαρρής
 36. Οίνοι Σγουρίδη
 37. Οινοποιία Αλατά
 38. Κίκονες
 39. Οινόλπη
 40. Οινοποιία Τσικρικώνη
 41. Αμπελόεις
 42. Κτήμα Καρανίκα
 43. Κτήμα ΠΕΤΡΗΕΣΣΑ
 44. Διγενάκης Οινοποιείο