Πάρος

Ο αμπελώνας της Πάρου που έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά, από την εποχή του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού είναι ο δεύτερος σημαντικότερος από τα νησιά των Κυκλάδων μετά την Σαντορίνη. Αποτελείται από φυτά μεγάλης ηλικίας το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκονται διάσπαρτα στις πλαγιές του βουνού Προφήτης Ηλίας, στο κέντρο της Πάρου. Η τουριστική ανάπτυξη που παρουσιάζει το νησί έχει περιορίσει σημαντικά την έκταση του αμπελώνα, καταλαμβάνοντας μόλις 600 εκτάρια. Η έκταση αυτή είναι φυτεμένη κυρίως με δύο ποικιλίες, την λευκή Μονεμβασιά και την ερυθρή Μανδηλαριά.

Η Πάρος διαθέτει δύο ζώνες Π.Ο.Π., την Π.Ο.Π. Πάρος όπου παράγονται ξηρά λευκά και κόκκινα κρασιά από την Μονεμβασιά και την Μανδηλαριά και την Π.Ο.Π Malvazia-Πάρος από Μονεμβασιά και Ασύρτικ ο.

Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται, εκτός από αυτές που συμμετέχουν στους ΠΟΠ οίνους είναι οι λευκές Αηδάνι Άσπρο, Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, και Ροδίτης και οι ερυθρές Αηδάνι Μαύρο και Βάφτρα. Το νησί διαθέτει την Π.Γ.Ε. Θαψανά, ενώ τα κρασιά μπορούν να φέρουν και τις γενικές Π.Γ.Ε. Κυκλάδες και Π.Γ.Ε. Αιγαίο Πέλαγος.