Τι κρασί θα πιούμε με τηγανητά κεφτεδάκια?

Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να αντισταθεί σε ένα τραγανό απ’ έξω και ζουμερό μέσα, τηγανητό κεφτεδάκι με μπόλικο δυόσμο? Αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, που έχει θέση σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις! Σε γιορτινά τραπέζια σαν ορεκτικό, σε Κυριακάτικα τραπέζια σαν κυρίως παρέα με τηγανητές πατατούλες, σε παιδικά πάρτι, σε πικνικ, ακόμα και στην παραλία!

Δεν είναι το πιο ελαφρύ, ούτε το φαγητό με τις λιγότερες θερμίδες, είναι όμως από τα πιο νόστιμα ‘πραγματάκια’ που μπορούν να βρεθούν στο τραπέζι! Εμείς φτιάξαμε κεφτεδάκια το περασμένο Σάββατο με αφορμή ένα παιδικό πάρτι! Και επειδή ακόμα και στα παιδικά πάρτι βρίσκουμε την ευκαιρία να πιούμε κρασιά, δοκιμάσαμε τα κεφτεδάκια με αρκετά διαφορετικά κρασιά και βγάλαμε συμπεράσματα!

Μία ερώτηση: αυτό που τα ρίχναμε μέσα στο τηγάνι στρογγυλά και μετά από λίγο είχαν πάρει ένα ακανόνιστο σχήμα, το παθαίνετε και εσείς?? Αν μας πείτε πως να το διορθώσουμε, εμείς θα σας πούμε με τι κρασιά να συνδυάσετε τα κεφτεδάκια!

Έχουμε λοιπόν πρωτείνη από τον μοσχαρίσιο κιμά (κάποιοι προσθέτουν και χοιρινό ή αρνίσιο κιμά, αλλά δεν θα επηρεάσει πολύ την επιλογή μας), που όμως έχει ‘αραιωθεί’ από το ψωμί, έχουμε γλύκα από το κρεμμύδι, λιπαρότητα από το τηγάνισμα και μπόλικες μυρωδιές από τον δυόσμο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Η πρώτη επιλογή χρώματος είναι το κόκκινο και θα προσανατολιστούμε προς μετρίου σώματος κρασιά και όχι προς τα πολύ πλούσια και τανικά κρασιά. Θέλουμε να έχουν οξύτητα για να ισορροπήσουν με την λιπαρότητα αλλά και αρκετή φρεσκάδα με έμφαση στο φρουτώδη χαρακτήρα.

Το Αγιωργίτικο είναι μία ποικιλία που θα μας δώσει πολλές επιλογές, όπως μία σχετικά φρέσκια Νεμέα. Κρασιά από Λημνιώνα αλλά και ένα μέτρια τανικό χαρμάνι με Ξινόμαυρο θα μπορούσαν να ταιριάξουν με τα κεφτεδάκια μας. Από διεθνείς ποικιλίες μπορούμε να ψάξουμε στα Merlot και στα Pinot Noir, ακόμα και στις Ελληνικές εκδοχές τους, αλλά και σε ένα ερυθρό φρουτώδες χαρμάνι από την Νότιο Γαλλία.

Και ψητά να κάνουμε τα κεφτεδάκια στον φούρνο για να είναι πιο ελαφριά (και για να αποφύγουν την φασαρία του τηγανίσματος), τα ίδια κρασιά μας καλύπτουν όμως μπορούμε να επιλέξουμε και κρασιά με μέτριες οξύτητες όπως το Λημνιό ή ένα Κοτσιφάλι.

Αν βέβαια τα πάρουμε μαζί μας σε ένα πικνικ και τα φάμε κρύα είτε είναι ψητά είτε τηγανητά, μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με ένα τραγανό πλούσιο λευκό κρασί ή ένα επίσης πλούσιο ροζέ κρασί.

κεφτεδακιαΚαι οι συγκεκριμένες προτάσεις μας:

Νεμέα Reserve, Σεμέλη

Λημνιό, Κίκονες

Pinot Noir, Κτήμα Άλφα

Cote du Rhone, Guigal

Κανένας ροζέ, Τσάνταλης

Βηλάνα Πυροβολικές, Λυραράκη