Βeef Βourguignon και τα κρασιά που του ταιριάζουν

Το Βeef Βourguignon, είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της γαλλικής κουζίνας και σίγουρα ένα από τα πιο νόστιμα! Η πρώτη γραμμένη συνταγή δημοσιεύτηκε από τον Auguste Escoffier κάπου στο 1903. Στο ευρύτερο κοινό όμως έγινε γνωστή από την ταινία Julie and Julia όπου η Μέριλ Στριπ υποδύεται την Julia Child. Αν ‘γκουγκλάρετε’ θα βρείτε αμέτρητες συνταγές, εμείς προτείνουμε αυτή την αυθεντική συνταγή της Julia Child.

Το beef bourguignon πρόκειται για ένα μοσχαράκι που σιγοβράζει σε κόκκινο κρασί με κρεμμύδια, καρότα, βότανα, μπαχαρικά, βούτυρο, ντομάτα και σκόρδο και γαρνίρεται με μανιτάρια και μπέικον. Αρώματα και γεύσεις πολύ όμορφα συνδυασμένα και συμπυκνωμένη γεύση σε ένα πιάτο που αν και χρειάζεται ώρες για να μαγειρευτεί αξίζει τον κόπο. Και με τόσο κόπο που έχουμε κάνει δεν πρέπει να το απολαύσουμε με όποιο κρασί πιάσουμε πρώτο από την κάβα μας! Επιβάλλεται να φροντίσουμε να έχουμε ένα ταιριαστό κρασί.

Είναι πολλά τα κρασιά που θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε με αυτό το πιάτο αλλά όλα με κόκκινο χρώμα. Δεν συστήνουμε να βάλετε σε αυτό το σιγοψημένο και μπελαλίδικο πιάτο λευκά ή ροζέ κρασιά. Αν διαλέξετε ερυθρά με μέτριο προς γεμάτο σώμα, αρκετή οξύτητα, μπόλικο φρούτο και αρώματα βοτάνων και μπαχαρικών τότε θα έχετε φτάσει πολύ κοντά στον απόλυτο συνδυασμό. Ψάξτε σε ποικιλίες όπως το Pinot Noir, το Malbec, το Merlot, το Αγιωργίτικο, την Μαυροδάφνη, την Λημνιώνα και το Ξινόμαυρο αλλά και σε blends που κυριαρχούν.

Αν πάλι δεν θέλετε να ψάξετε πολύ, σας έχουμε παρακάτω 5 δοκιμασμένα κρασιά που ταιριάζουν γάντι με το Βουργουνδέζικο μοσχαράκι μας.

Monthelie, Bouchard Pere & Fils

Μοσχαράκι Βουργουνδίας μαγειρέψαμε, δεν θα μπορούσαμε να μην προτείνουμε ένα νόστιμο ερυθρό από την Βουργουνδία για ταίρι. Μιλάμε για εξαιρετικό Pinot Noir με άφθονο φρούτα και βότανα αισθητές τανίνες και οξύτητα.

Κτήμα Γαία

Με βάθος φρούτου, ραφιναρισμένες τανίνες και πολύπλοκα αρώματα, είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα Αγιωργίτικα, που μπορείτε να βάλετε στο γιορτινό τραπέζι δίπλα σε ένα επίσης πολύπλοκο μοσχαράκι μαγειρευτό.

Γουμένισσα Ϊ, Αϊδαρίνη

Εξαιρετική έκφραση Γουμένισσας, με δύναμη αλλά κομψότητα ταυτόχρονα, συμπυκνωμένο φρούτο και ζωηρή οξύτητα που θα απογειώσει αυτό το ‘γαλλικό στιφάδο’.

Mavro, Πετρακόπουλος

Αυτή η υπέροχη, φυσικής προσέγγισης, Μαυροδάφνη με τον γήινο χαρακτήρα της, τα βότανα, την ποιότητα των τανινών της και την παραπάνω από μέτρια οξύτητα της θα κάνει πολύ ωραίο πάντρεμα με το φαγητό.

Λημνιώνα Ζαφειράκη

Αισθητή οξύτητα, φρουτώδες προφίλ, εκφραστικά βότανα και βελούδινες τανίνες έχει η Λημνιώνα του Χρήστου Ζαφειράκη, που θα συνδυαστεί εξαιρετικά με το πιάτο.

Tip: όσο πιο καλό είναι το κρασί που θα μαγειρευτεί το κρέας τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Μην χρησιμοποιήσετε κρασί που το έχετε για ‘πέταμα’.