Δοκιμάζοντας 9 χρονιές Cava Μερκούρη

Λαμβάνω mail για την κάθετη δοκιμή του κρασιού «Cava Κτήμα Μερκούρη» από το Mr Vertigo και σκέφτομαι ότι δεν πρέπει να την χάσω με τίποτα! Εκτός από την εξαιρετική ποιότητα του κρασιού και την ιστορία του, κινητήριος δύναμη στάθηκε η κάθετη δοκιμή του ίδιου κρασιού που είχα παρακολουθήσει το 2014! Είχα μεγάλη αγωνία, ανυπομονησία  αλλά και περιέργεια για την εξέλιξη των κρασιών 5 χρόνια μετά!

Πήρα τις γευστικές σημειώσεις που είχα κρατήσει 5 χρόνια πριν και πήγα όχι απλά έτοιμη αλλά πανέτοιμη και με μεγάλο ενθουσιασμό! Ο Γρηγόρης Μιχαήλος, που βρίσκεται πίσω από όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες γευσιγνωσίες του Mr Vertigo ξεκίνησε την παρουσίαση με μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του Κτήματος και στην φιλοσοφία γύρω από την Cava που αποτελεί τη ναυαρχίδα του οινοποιείου.

Η ‘ταυτότητα’ του κρασιού Cava Μεκρούρη έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Το 1999 ήταν η πρώτη χρονιά παραγωγής του κρασιού
  • Οι ποικιλίες που συμμετέχουν είναι η Μαυροδάφνη (κλώνος Τσιγγέλω) σε ποσοστό 20% και το Refosco (o κλώνος που ονομάζεται Refosco dal penducolo) σε ποσοστό 80%
  • Ωριμάζει για 18 μήνες σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια και παλαιώνει για 12 μήνες στη φιάλη 
  • Παράγεται μόνο τις εξαιρετικές χρονιές

Η γευστική δοκιμή ξεκίνησε με το πιο φρέσκο και ολοκληρώθηκε με το πιο παλαιωμένο. Έτσι δοκιμάστηκαν με τη σειρά το 2014, 2013, 2012, 2010, 2009, 2007, 2006, 2004 και 2000.

Οι γενικές εντυπώσεις είναι ότι το κρασί αυτό διατηρεί ένα, σταθερά στο χρόνο, αρωματικό χαρακτήρας που περιβάλλεται από κόκκινα φρούτα, ανθικότητα, βότανα, νότες καπνού και πικρής σοκολάτας ενώ η δάφνη και η σταφίδα κατέχει ξεχωριστή θέση στην παλέτα. Στο στόμα οι τανίνες είναι πολύ καλά ενσωματωμένες και ‘ζωηρές’ μέχρι τη χρονιά του 2006 ενώ της χαρακτηριζούμε αρκετά ‘μαλακές’ στις χρονιές 2004 και 2000. Το στόμα σε όλα τα κρασιά είναι γεμάτο με αισθητή οξύτητα και χαρακτήρα που ακολουθεί τα αρώματα της μύτης. Ξεχώρισαν για την συμπύκνωση τους το 2006 & το 2007, ενώ και αυτά από το 2010 και μετά είναι ακόμη φρέσκα! Το κρασί από την χρονιά του 2000 ήταν στο peak του ενώ και του 2004 πλησιάζει στο peak του οπότε δεν θα το άφηνα να περιμένει περισσότερο από ένα χρόνο.

Αυτό που έχω να παρατηρήσω συγκρίνοντας τον χαρακτήρα όσων κρασιών συμμετείχαν στην αντίστοιχη δοκιμή 5 χρόνια πίσω (2010, 2009, 2007, 2006, 2004, 2000), είναι πως τα αρώματα και οι τανίνες στην Cava Μερκούρη εξελίσσονται πολύ ωραία, διατηρώντας την ζωντάνια τους και χωρίς ‘διακυμάνσεις’ από χρονιά σε χρονιά.

Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι το κρασί ‘Cava’ μπορεί να παλαιώσει για τουλάχιστον 10 χρόνια διατηρώντας τον χαρακτήρα τους με το peak να φτάνει κοντά στην 15ετία. Οι τανίνες τους έχουν τέτοια ποιότητα που παραμένουν αισθητές στον χρόνο, στηρίζοντας την δομή του κρασιού και μόνο όταν τα κρασιά ξεπερνούν την δεκαετία μπορούμε να μιλάμε για ‘μαλακές’ τανίνες.

Cava: σταθερή ποιότητα και τυπικότητα, που δεν δείχνει να επηρεάζεται σημαντικά από χρονιά σε χρονιά! 

…Βάσω