Κάτι τρέχει στα Βαλκάνια @ 2016
Ο 5ος διεθνής διαγωνισμός οίνου των Βαλκανίων, είναι γεγονός! Θα πραγματοποιηθεί όπως πάντα στην Βουλγαρία τον Μάιο.
Για πρώτη φορά οι Masters of Wine, που θα αξιολογήσουν τα κρασιά και θα συμμετάσχουν στο Festival θα είναι 4! Οι δύο από αυτούς είναι Έλληνες και οι μόνοι MW στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη! Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW (ο πρώτος MW στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη) είναι ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού. Ο Γιάννης Καρακάσης MW (συνιδρυτής του Winecommanders.com), που απέκτησε τον τίτλο του MW το 2015, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κριτική επιτροπή. Ο τρίτος είναι ο Kenichi Ohashi MW, ο μοναδικός MW στην Ιαπωνία, ο ποιος ενεργός ‘ειδικός’ τους κρασιού και του Sake, ιδιοκτήτης της Yamajin Co., Ltd.(διανομέας κρασιού και sake), διευθυντής της Somersault Co., Ltd (τον μεγαλύτερο όμιλο λιανικής πώλησης στην Ιαπωνία). Και η τελευταία MW είναι μία γυναίκα, η Robin Kick MW. Έχει εργαστεί για τον οίκο Christie’s στο Los Angeles, ως wine buyer στο Λονδίνο και τώρα εδρεύει στην Ελβετία. Τη κριτική επιτροπή απαρτίζουν επίσης καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου που δραστηριοποιούνται κυρίως στις χώρες των Βαλκανίων, όπως ο Igor Lucovic (Σερβία ), ο Saša Špiranec (Κροατία), η Ivana Simjanovska (Σκόπια), η Vili Galabova (Βουλγαρία), η Burcak Desombre (Τουρκία), ο Alessandro Griccioli (Ιταλία), ο Horia Hasnas (Romania) και πολλοί άλλοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διοργανώτρια του διαγωνισμού είναι η Galina Niforou (BIWC Managing Director).
Το σύστημα που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των κρασιών είναι πιο κοντά σε αυτό των Αυστραλέζικων Wine shows και όχι σε αυτό του OIV. Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα στις 26 & 27 Μαΐου και θα ακολουθήσει το festival στις 28 & 29, όπου θα δώσουν το παρών παραγωγοί από όλες τις Βαλκανικές χώρες. Αν θέλετε να γνωρίσετε τα κρασιά ενός ταχύτατα αναπτυσσόμενου αμπελώνα, του Βαλκανικού, αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία!
Θα μπορέσετε να δοκιμάσετε Melnik, Rubin, Red Misket, Narince, Papaskarasi, Vranac, Plavac mali, Feteasca Neagra, Grasevina, Temjanika, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Λημνιώνα. Υπάρχουν άγνωστε λέξεις? Σίγουρα οι Ελληνικές σας είναι οικείες. Και οι υπόλοιπες είναι γηγενείς ποικιλίες των Βαλκανίων. Τα Βαλκάνια μπορούν να είναι περήφανα για την ποιο αρχαία οινική ιστορία στον κόσμο. Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην ποιότητα των κρασιών τους και μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια οινική σκηνή.
Και για να πάτε ‘διαβασμένοι’ :
Melnik, Rubin, Red Misket: ερυθρές ποικιλίες από την Βουλγαρία
Narince: λευκή ποικιλία από Τουρκία
Papaskarasi: ερυθρή ποικιλία από Τουρκία
Vranac: ερυθρή ποικιλία από το Μαυροβούνιο
Plavac Mali: ερυθρή ποικιλία από την Κροατία
Feteasca Neagra: ερυθρή ποικιλία από την Μολδαβία που καλλιεργείται ευρέως στην Ρουμανία.
Grasevina καλούν την λευκή ποικιλία Welschrizling στην Κροατία.
Temjanika: λευκή ποικιλία της οικογένειας των Μοσχάτων που καλλιεργείται στην Σερβία και τα Σκόπια.