Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο @ Τι θα πιούμε?

Αν δεν μιλήσουμε αυτή την εποχή για πιάτα με κολοκυθάκια που είναι ‘στον καιρό’ τους και πολύ νόστιμα πότε θα το κάνουμε? Γεμιστά τα πεθυμίσαμε και θα ψάξουμε να βρούμε το κρασί που θα τα πλαισιώσει.

Κολοκυθάκια λοιπόν γεμιστά με κιμά, ρύζι, κρεμμυδάκι, φρέσκα μυρωδικά όπως ο μαϊντανός και ο δυόσμος, με σάλτσα αυγολέμονο. Μαμαδίστικο φαγητό και λίγο μπελαλίδικο. Όξινο, μέτριο και αρωματικό πιάτο, οπότε οι επιλογές μας θα κυμανθούν σε λευκά κρασιά, σχετικά αρωματικά (αν είναι δυνατόν με φυτικό χαρακτήρα), με μέτριο προς γεμάτο σώμα και σίγουρα υψηλή οξύτητα.

Τα Sauvignon Blanc με βαρέλι (διακριτικό όμως) ή χωρίς, είναι η πρώτη επιλογή που μας έρχεται στο μυαλό. Από όπου να το επιλέξετε, Λίγηρα, Μπορντώ, Ισπανία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή αλλά και από Ελλάδα, είμαστε σίγουρες ότι θα δέσει αρμονικά με το πιάτο καθώς έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητάμε. Ζωηρά χαρμάνια με Sauvignon Blanc και άλλες ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο θα συνδυαστούν επίσης όμορφα. Τα δοκιμάσαμε και με Αηδάνι από την Σαντορίνη αλλά και με Ρομπόλα από την Κεφαλλονιά και μας άρεσαν. Αν δεν σας καλύψαμε με όλα αυτά που αναφέραμε, δοκιμάστε ένα Gruner Veltliner (από Αυστρία φυσικά) ή ένα Ιταλικό Pinot Grigio.

Τέλος αν δεν σας έχουμε πείσει να απολαύσετε τα κολοκυθάκια με λευκό κρασί, θα ‘υποχωρήσουμε’ και θα πάμε μέχρι τα ροζέ. Όχι παραπέρα. Ένα γεμάτο, με οξύτητα ροζέ από Γαλλία ή Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί επάξια δίπλα στο πιάτο.

Και οι επιλογές μας:

Sauvignon Blanc, Κτήμα Άλφα

Πλαγιές Γερακιών λευκός, Κτήμα Αβαντίς

Legacy White, Λυραράκης

Αηδάνι, Κτήμα Αργυρού

Reuilly Blanc, Les Pierres Plates, Denis Jamain

Fransola Sauvignon Blanc, Torres

Wild Sauvignon, Greywacke

Πανσέληνος ροζέ, Λύκος