Κοτόπουλο κοκκινιστό και τα κρασιά που του ταιριάζουν.

Μία από τις πιο δημοφιλείς συνταγές κοτόπουλου είναι το κοκκινιστό! Αυτό που μαγειρεύεται με κρεμμύδι, πλούσια σάλτσα ντομάτας, καρότο, σκόρδο, μπαχαρικά όπως η κανέλλα και το μοσχοκάρυδο και μυρωδικά όπως το θυμάρι και η δάφνη.  Είτε σερβιριστεί με ζυμαρικά, με πατατούλες ή ρυζάκι το κοτοπουλάκι το κοκκινιστό είναι ένα αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων που μπορεί να στολίσει τόσο το καθημερινό όσο και το Κυριακάτικο τραπέζι. Οι μικροί μπορεί να το συνοδεύσουν με αναψυκτικό χυμό ή νερό, οι μεγάλοι όμως θα το απολαύσουμε με ένα ταιριαστό κρασί! Ποιο θα είναι αυτό; Πάμε να δούμε.

Μπορεί να μιλάμε για λευκό κρέας, όμως ο τρόπος μαγειρέματος με την ντομάτα, τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά ή τα μυρωδικά μας οδηγεί σε ερυθρά κρασιά. Έχουμε οξύτητα από την ντομάτα οπότε θέλουμε κρασί με αρκετή οξύτητα. Δεν έχουμε όμως πολύ πρωτεΐνη ούτε πολύ λίπος, γι’ αυτό θα πάμε προς ερυθρά κρασιά με μέτριο επίπεδο τανινών και σχετικά μέτριο αλκοόλ. Τώρα αν αυτό το κρασί ΄βγάζει΄ και αρώματα γλυκών μπαχαρικών ακόμα καλύτερα γιατί θα δέσουν με το μπαχαρένιο χαρακτήρα του πιάτου. Οι πιο φρέσκες εκδοχές Αγιωργίτικου που έχουν και μπόλικο φρούτο (που πάντα βοηθάει τον συνδυασμό) και αισθητή οξύτητα και μέτριες τανίνες και αρώματα μπαχαρικών ταιριάζουν γάντι. Αν η συνταγή μας περιλαμβάνει μπόλικα μυρωδικά θα ταιριάξουν πολύ όμορφα και κρασιά που βασίζονται στην Μαυροδάφνη αλλά και ένα ωραίο Chianti (δηλαδή Sangiovese).

Η δεύτερη επιλογή χρώματος για ένα κοκκινιστό κοτοπουλάκι θα είναι το ροζέ! Και εδώ θα αναζητήσουμε την ζωηρή οξύτητα, ενώ θα πάμε στις πιο πλούσιες και πιο βαθύχρωμες εκδοχές ροζέ κρασιών. Το Ξινόμαυρο είναι σταφύλι που δίνει ροζέ κρασιά με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως και το Αγιωργίτικο αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως το Syrah και το Grenache. Όποιον συνδυασμό και αν διαλέξουμε από αυτές τις ποικιλίες θα δέσουν όμορφα με το κοτόπουλο.

5 εγγυημένες προτάσεις για να μην ψάχνετε:

Ypsilon Αγιωργίτικο, Παπαγιαννακόπουλος 

Φρέσκο, μαλακό και εξωστρεφές ερυθρό Αγιωργίτικο.Route 111, Τρουπής

Ευχάριστος, φρουτώδης και βελούδινος συνδυασμός Μαυροδάφνης και Αγιωργίτικου.

Peppoli, Chianti Classico Antinori

Εξαιρετικό με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας και γεμάτο φρεσκάδα κρασί από την Τοσκάνη που βασίζεται στο Sangiovese.

Δίανθος ροζέ, Μπουτάρη

Νόστιμο ροζέ κρασί από Ξινομαυρο με νεύρο και ωραίο φυτικό και μπαχαρένιο χαρακτήρα.

Βυσσινόκηπος, Παλυβού

Πλούσιο, ζωηρό και φρουτώδες ροζέ κρασί από Αγιωργίτικο