5 φίλοι προτείνουν κρασιά για μουσακά!

Από τότε που ξεκινήσαμε την στήλη ‘Κρασί και Φαγητό’, σας προτείνουμε εμείς κρασιά για τα πιάτα που επιλέγουμε. Για το “μουσακά” που ήταν το επόμενο φαγητό, σκεφτήκαμε να πρωτοτυπήσουμε και να φιλοξενήσουμε στη στήλη μας τις προτάσεις 5 ανθρώπων που ασχολούνται και αγαπούν το κρασί!

‘Ετσι λοιπόν, η Χρυσούλα Κυριακοπούλου, η Δήμητρα Τραχανή, ο Γρηγόρης Μιχαήλος, ο Δημήτρης Σταθόπουλος και ο Άρης Σκλαβενίτης επιλέγουν τα κρασιά που ταιριάζουν με το μουσακά! Αν και είχαμε έτοιμη την εισαγωγή, το κείμενο του Άρη Σκλαβενίτη μας άρεσε πολύ και τελικά ούτε η εισαγωγή είναι δική μας!

Μουσακάς! Ένα φαγητό μια ιστορία, που ξυπνάει στο μυαλό μας εικόνες από την παιδική μας ηλικία και μας κάνει να νοσταλγούμε οικογενειακές στιγμές γύρω από ένα τραπέζι.

Προτάσεις

  • Η Χρυσούλα Κυριακοπούλου, οινολόγος, δημοσιογράφος στο Αθηνόραμα προτείνει:

Μουσακά και A Muse κτήμα Μουσών. Μια απρόσμενη γευστική σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στο εμβληματικό ελληνικό πιάτο και το νέο ροζέ κρασί του κτήματος Μουσών. Ο μουσακάς ένα καθαρόαιμο ρουστίκ πιάτο έχει αρωματική ένταση  και πυκνή γεύση. Κάθε του μπουκιά είναι πολυδιάστατη και φλερτάρει με τα μπαχαρένια αρώματα του κιμά και την φυτική γλυκόπικρη αίσθηση της μελιτζάνας. Το A muse υποστηρίζει και πάει παρακάτω αυτά τα γευστικά χαρίσματα. Η σύνθεση του από το σπάνιο ερυθρό Μούχταρο και το φινετσάτο Sauvignon Blanc, κάνει ρουά ματ: τα φρουτώδη αρώματα του, δένουν με το κιμά και η φυτικότητα του εξελίσσει την ύπαρξη της μελιτζάνας. Σε όλα αυτά προσθέτουμε τις ελαφριές ταννίνες και την καλή οξύτητα που φρεσκάρουν την πληθωρική αίσθηση του μουσακά και αφήνουν ένα ευχάριστο και summer τελείωμα στον ουρανίσκο.

  • Η Δήμητρα Τραχανή, υπεύθυνη παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου στο Κτήμα Σκούρα επιλέγει:

Με μουσακά δε θα μπορούσα να προτείνω τίποτα διαφορετικό από ένα τυπικό Αγιωργίτικο όπως είναι η Νεμέα Σκούρα

Ο μουσακάς χρειάζεται ένα ερυθρό κρασί εξαιτίας του κόκκινου κρέατος που περιέχει το συγκεκριμένο φαγητό, με σημαντική όμως ένταση φρούτου που θα δέσει υπέροχα με τη γλυκιά γεύση της μελιτζάνας . Το σώμα του κρασιού αρκεί να είναι μεσαίο, με ώριμες και στρογγυλές τανίνες μετρίου επιπέδου (τα πολύ τανικά κρασιά δεν θα ταιριάξουν κατά την γνώμη μου με τη φινέτσα ενός μουσακά) και αρκετή οξύτητα ώστε να ισορροπήσει με το λίπος του πιάτου αυτού. Το κρασί απαιτείται να καταναλωθεί δροσερό!

  • Ο Δημήτρης Σταθόπουλος, WSET Level 3, Διευθυντής στο κατάστημα Cellier της Κηφισιάς διαλέγει:

Η Ιέρεια Μποσινάκη, ένα απαλό ροζέ κρασί από Μοσχοφίλερο, πλούσιο σε αρώματα και φρουτώδη χαρακτηριστικά με ευχάριστη και δροσιστική οξύτητα νομίζω θα ταιριάξει γάντι με τον μουσακά. Θέλουμε φρούτο για να ‘αντέξει’ τον κιμά και την μελιτζάνα και την οξύτητα για να ανταπεξέλθει στην λιπαρότητα του πιάτου που οφείλεται στη μπεσαμέλ και στο τηγάνισμα. Επιλέγω να απολαύσω τον μουσακά με ροζέ κρασί πολύ καλά παγωμένο για να αντέξουμε τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

  • Ο Άρης Σκλαβενίτης, οινολόγος, οινοχόος στο Oinoscent και καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2016, ’αποδομεί’ τον μουσακά και μας δίνει δύο προτάσεις:

Πριν μιλήσουμε για το κρασί που θα το συνδυάσουμε, ας αποδομήσουμε πρώτα το πιάτο και να δούμε τα συστατικά του. Είναι ένα φαγητό έντονο αρωματικά με τα μπαχάρια όπως το μοσχοκάρυδο και τη κανέλα να είναι στο προσκήνιο. Υπάρχει μια έντονη φυτικότητα και ένα γήινο στοιχείο από την μελιτζάνα, τη τομάτα, τον μαϊντανό και τον κιμά. Η μπεσαμέλ και το λάδι, δίνει μια αίσθηση λιπαρότητας και έξτρα όγκου στο πιάτο.

Διαβάζοντας και αναλύοντας τα συστατικά του, ψάχνουμε ένα κρασί με έντονο μπαχαρένιο χαρακτήρα, νότες φυτικότητας και γήινων αρωμάτων, μεσαίου προς γεμάτου σώματος και υψηλή οξύτητα έτσι ώστε να ισορροπήσει την λιπαρότητα του πιάτου. Το κρασί που θα επέλεγα για το food & wine-pairing είναι το Barone Ricasoli, Chianti Classico DOCG Riserva 2010, Rocca Guicciarda, η ποικιλία είναι το Sangiovese με λίγο Cabernet Sauvignon και Merlot από την περιοχή της Τοσκάνης. Θα το σέρβιρα σε ένα ποτήρι του Chianti σε θερμοκρασία μεταξύ 15-17 βαθμών κελσίου. Για εσάς που αγαπάτε τα Ελληνικά κρασιά, θα σας πρότεινα ένα Ξινόμαυρο από την περιοχή της Νάουσας, το οποίο “αγαπάει” την μελιτζάνα και θα ήταν ιδανικός συνδυασμός. Συγκεκριμένα θα μπορούσατε να δοκιμάσετε το Νάουσα Διαμαντάκος 2011, σε ένα ποτήρι Pinot Noir Βουργουνδίας, στους 15-17 βαθμούς κελσίου.

  • Ο Γρηγόρης Μιχαήλος προτείνει κρασί για έναν ‘ελαφρύ’ μουσακά:

Greek moussaka με Νάουσα Μαρκοβίτη 2012

Τώρα το καλοκαίρι μη τηγανίσετε πατάτες και μελιτζάνες… Θα γίνει πολύ βαρύ το φαγητό και με τη ζέστη δε θα μπορέσετε να το απολαύσετε. Προτιμήστε όσο αντισυμβατικό και να σας ακούγεται να ψήσετε τα λαχανικά στο φούρνο. Και πολύ νόστιμα θα γίνουν και πιο «αέρινος» ο μουσακάς σας.

Το κόκκινο κρασί είναι επίσης μια ιδιόρρυθμη περίπτωση για το ζεστό ελληνικό καλοκαίρι. Δύσκολα σου πάει η καρδιά στους 30+ 0C να επιλέξεις ένα κόκκινο κρασί για το μουσακά ακόμα και αν φαντάζει σαν ιδανικός συνδυασμός. Και όμως αν επιλέξετε ένα μεσαίου όγκου ερυθρό κρασί, στιβαρό χωρίς όμως να είναι βαρύ και το δροσίσετε λίγο πιο χαμηλά από την προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος θα δείτε ότι μπορεί να το απολαύσετε εξίσου καλά με ένα λευκό ή ένα ροζέ.

Η Νάουσα είναι μια κλασική επιλογή για τον μουσακά. Η δε Νάουσα του Μαρκοβίτη, μπαχαρένια, φρουτώδης με την κλασική φυτικότητα του Ξινόμαυρου, μέτριο σώμα και οξύτητα ικανή να φρεσκάρει τη λιπαρότητα του πιάτου.  Εξαιρετικά δομημένο Ξινόμαυρο στο στόμα, με νεαρές τανίνες τις οποίες θα τιθασεύσει μια πλούσια στρώση πικάντικου κιμά, για αυτό φροντίστε να βάλετε αρκετό. 

Μη ξεχάσετε να αφήσετε το κρασί στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά ή να το αφήσετε σε μια σαμπανιέρα με κρύο νερό και λίγα παγάκια. Θα κάνει όλη τη διαφορά!

Με τόσες προτάσεις που σας δώσαμε, τώρα μένει να κάνετε εσείς το εύκολο κομμάτι.. να φτιάξετε τον μουσακά και να μας καλέσετε!!