Οινοτουρισμός στον δρόμο για τα Καλάβρυτα

Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να μπορούμε να συνδυάσουμε την εξόρμηση σε έναν χειμωνιάτικο προορισμό και την επίσκεψη σε οινοποιεία? Η Ελλάδα διαθέτει πολλά μέρη όπου μπορεί κάποιος να ‘εξασκήσει’ τα χειμερινά του σπορ και να κάνει και οινοτουρισμό. Η Ορεινή Αιγιάλεια στην Αχαΐα είναι ένας από αυτούς τους προορισμούς, με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, με αμέτρητα φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα αλλά και πανέμορφους αμπελώνες και αξιόλογους παραγωγούς.

Θα ξεκινήσουμε για Καλάβρυτα, θα περπατήσουμε στο Φαράγγι του Βουραϊκού (υπολογίστε 6-7 ώρες για το κατέβασμα) ή θα το ‘περπατήσουμε’ με τον Οδοντωτό, μία από τις θεαματικότερες σιδηροδρομικές γραμμές, θα πάμε στην Ζαχλωρού, στο Σπήλαιο των Λιμνών, στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στον Τόπο Θυσίας ή τουλάχιστον σε κάποια από αυτά! Επιβάλλεται όμως να κάνουμε και μερικές στάσεις στα οινοποιεία και τους αμπελώνες της περιοχής!!

Ο αμπελώνας της Αιγιαλείας είναι ένας από τους ομορφότερους αμπελώνες της χώρας, σε υψόμετρο που φτάνει τα 1000 μέτρα. Εκτείνεται στις πλαγιές του Παναχαϊκού όρους και του Χελμού, με τους αμπελώνες να βρίσκονται ανάμεσα σε χαράδρες, ποτάμια, και απότομα βράχια, ενώ οι περισσότεροι έχουν θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο.

Η ποικιλία που κυριαρχεί είναι ο Ροδίτης, αφού η περιοχή βρίσκεται μέσα στα όρια της ζώνης ΠΟΠ Πάτρα. Ο Ροδίτης είναι ερυθρωπή ποικιλία που δίνει λευκά κρασιά με μέτριο σώμα, μέτριο επίπεδο αλκοόλης, ζωηρή οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών, μήλων, πεπονιού αλλά και ορυκτών.

ορεινή αιγιαλεία, ροδίτης, ΠΟΠ Πάτρα, ΚαλάβρυταΕκτός από τον Ροδίτη, βρίσκουμε πολλές ακόμα γηγενείς ποικιλίες, με το Λαγόρθι και το Μαύρο Καλαβρυτινό να τα συναντάμε μόνο εδώ. To Λαγόρθι είναι μία λευκή ποικιλία που δίνει κρασιά με χαμηλό αλκοολικό βαθμό που δεν ξεπερνάει εύκολα τους 11,5% αλκοολικούς βαθμούς, έντονα αρώματα φρούτων, κυρίως εσπεριδοειδών και λουλουδιών με σχετικά υψηλή οξύτητα και ελαφρύ σώμα. Το Μαύρο Kαλαβρυτινό (το όνομα προδίδει και την καταγωγή του και το χρώμα του), εμφανίζει μέτριο χρώμα, μέτριο σώμα και αρώματα που θυμίζουν κόκκινα και μαύρα φρούτα, άνθη και μπαχαρικά. Η Μαυροδάφνη εδώ δίνει κυρίως ξηρά κρασιά σε αντίθεση με την περιοχή της Πάτρας. Ο ερυθρωπός Σιδερίτης (που προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας) χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο δίνοντας κυρίως λευκά κρασιά. Συναντάμε επίσης Μαλαγουζιά και Αγιωργίτικο αλλά και αρκετές διεθνείς ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, το Syrah, το Sauvignon Blanc και το Chardonnay.

Στα 8 χιλιόμετρα από την έξοδο από την Αθηνών Πατρών για Καλάβρυτα, στο Άνω Διακοπτό θα συναντήσουμε το Οινοποιείο Τετράμυθος. Εδώ θα δοκιμάσουμε μεταξύ άλλων, Ροδίτες, μία ιδιαίτερη Ρετσίνα, το μοναδικό μονοποικιλιακό Μαύρο Καλαβρυτινό, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc και Cabernet Sauvignon. Αν έχετε την πολυτέλεια να πάτε καθημερινή, στο οινοποιείο γίνονται ξεναγήσεις και γευστική δοκιμή από τις 09:00 έως τις 16:00. Τα Σαββατοκύριακα το οινοποιείο δέχεται από τις 10:00 έως τις 18:00. Η Οικογένεια Σπανού, ιδιοκτήτρια του οινοποιείου διαθέτει και τα Τετράμυθος Studios στην ίδια περιοχή, που μπορείτε να τα επιλέξετε για διαμονή. Για να  πάτε από τον Τετράμυθο στα Καλάβρυτα θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα.

Λίγο έξω από το Αίγιο, στο χωριό Σελινούντα, βρίσκεται το οινοποιείο του Άγγελου Ρούβαλη, η Οινοφόρος. Δοκιμάστε Ροδίτη δεξαμενής και Ροδίτη που έχει περάσει από βαρέλι, Cabernet Sauvignon από πολύ υψηλό υψόμετρο, Syrah αλλά και ενδιαφέροντα χαρμάνια. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινές 9:00 – 16:00 και Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε και να πάτε στα Καλάβρυτα ακολουθώντας την διαδρομή που περνάει από το χωριό Φτέρη (περίπου 60 λεπτάκια με λίγο δύσκολο δρόμο αλλά όμορφο τοπίο και πολλοί αμπελώνες) ή να γυρίσετε από Διακοπτό.

Η Αχαιών Οινοποιητική της οικογένειας Κατσικώστα, βρίσκεται στην είσοδο της πόλης του Αιγίου. Εδώ δίνεται μεγάλη έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες όπου θα δοκιμάσετε μεταξύ άλλων Σιδερίτη, Ροδίτη, ξηρό Μοσχάτο Ρίου και φρέσκια εκδοχή ξηρής Μαυροδάφνης. Είναι επισκέψιμο καθημερινές και Σαββατοκύριακα με ραντεβού. Από το οινοποιείο μέσω Διακοπτού θα κάνετε ακριβώς 50 λεπτά μέχρι τα Καλάβρυτα.

Αν έχετε χρόνο και ημέρες σας συστήνουμε να κάνετε και τις δύο διαδρομές και να επισκεφτείτε και τα τρία οινοποιεία στο ‘ανέβασμα’ ή στο ‘κατέβασμα’.  Ξεκινήστε από την Αχαιών Οινοποιητική, συνεχίστε στην Οινοφόρο (είναι πολύ κοντά αυτά τα δύο οινοποιεία) και φτάστε Καλάβρυτα από Φτέρη. Την ημέρα της επιστροφής ακολουθήστε την άλλη διαδρομή μέσω Διακοπτού και επισκεφτείτε τον Τετράμυθο. Οι απόσταση και των τριών επισκέψιμων οινοποιείων από Αθήνα είναι περίπου 2 ώρες (1 ώρα και κάτι από Κόρινθο). Θα μπορούσε να είναι και μία ημερήσια οινοτουριστική εκδρομή στα οινοποιία αν δεν θέλετε να πάρετε τα βουνά! Φυσικά ενδείκνυται και για καλοκαιρινές διακοπές η περιοχή.

Πολύ κοντά στο μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου (που το συναντάμε στον δρόμο από Διακοπτό προς Καλάβρυτα) βρίσκεται ο αμπελώνας της Μονής (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο), που εκμεταλλεύεται από την εταιρεία Cavino, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές εταιρείες της χώρας και παράγει κρασιά που φέρουν το όνομα της Μονής. Η Cavino παράγει κρασιά από αμέτρητες ποικιλίες τοπικές αλλά και διεθνείς και το οινοποιείο βρίσκεται στο Αίγιο. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται άλλα δύο οινοποιεία που αξίζει να δοκιμάσετε τα κρασιά τους, οι Αμπελώνες Rira, η Οινοποιεία Κιντώνη (δέχονται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού). Κάποια από αυτά τα κρασιά θα τα βρείτε στα τοπικά μαγαζιά.

Μπορείτε να φάτε σε κάποια από τις ταβέρνες της Ζαχλωρούς, των Καλαβρύτων, ή των γύρω χωριών αλλά σας συνιστούμε να κάνετε οπωσδήποτε μία στάση στην ταβέρνα ‘καταφύγιο’ στο δρόμο προς τα Καλάβρυτα πολύ κοντά στο Διακοπτό. Εκτός όλων των άλλων δοκιμάστε λαχανοντολμάδες αλλά και το εκμέκ καταΐφι στο τέλος! Θα έχετε και θέα προς τους αμπελώνες.

Τα στοιχεία των επισκέψιμων οινοποιείων:

Οινοποιείο Τετράμυθος
8ο χιλ. Πούντας-Καλαβρύτων
Άνω Διακοπτό, 25003, Ελλάδα
Τηλ: 26910 97500
info@tetramythoswines.com

Οινοφόρος – Άγγελος Ρούβαλης
Σελινούς, Αίγιον, 25100
Τηλ. 2691029415
info@rouvaliswinery.gr

Αχαιών Οινοποιητική
Κορίνθου 121, Αίγιο, 25100
Τηλ. 26910 28062
info@acheonwinery.gr