Τα κρασιά από το Οινόραμα που κέρδισαν τις εντυπώσεις μας!
Η μεγαλύτερη έκθεση Ελληνικών κρασιών πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, 11, 12 και 13 Μαρτίου. Η γενική αίσθηση ήταν ότι πρόκειται για το καλύτερο Οινόραμα των τελευταίων ετών. Το συζητούσαν οι επισκέπτες στα πηγαδάκια στους διαδρόμους, εκφράστηκε στα social media, θεωρούμε ότι θα το αποδείξουν και τα νούμερα μόλις ανακοινωθούν από τους διοργανωτές. Εμείς ήμασταν εκεί και τις τρεις ημέρες και δοκιμάσαμε όσα περισσότερα κρασιά μπορέσαμε!
Αρχικά προγραμματίζαμε το αφιέρωμα μας στο οινόραμα 2017 να περιλαμβάνει τα 10 κρασιά που ξεχωρίσαμε. Τα κρασιά που δοκιμάσαμε όμως ήταν πολλά και τα υπολογίζουμε γύρω στα 550. Έτσι ο αρχικός προγραμματισμός δεν μας ‘βγήκε’. Οπότε τα χωρίσαμε σε δύο κείμενα, το ένα με τα κρασιά που ξεχωρίσαμε γενικότερα, και το άλλο με τις καινούριες ετικέτες των παραγωγών που μας άρεσαν περισσότερο. Αυτό το κείμενο είναι το πρώτο μέρος, περιλαμβάνει 13 κρασιά, αλλά και πάλι δεν χώρεσε όλα αυτά που είχαν τα περισσότερα αστεράκια στις σημειώσεις μας, οπότε θα έρθει και τρίτο κείμενο μόνο με γλυκά κρασιά!
Πριν σας πούμε ποια είναι τα κρασιά που κέρδισαν την προτίμηση μας, να τονίσουμε ότι δεν δοκιμάσαμε όλα τα κρασιά που συμμετείχαν στην έκθεση. Εστιάσαμε στα καινούρια οινοποιεία και σε κρασιά που είχαμε καιρό να δοκιμάσουμε. Έτσι για παράδειγμα από κάποια ‘μεγάλα’ ονόματα της Ελληνικής οινικής σκηνής όπως ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, το Κτήμα Κυρ Γιάννη, το Κτήμα Παπαϊωάννου, και αρκετούς ακόμα παραγωγούς δεν δοκιμάσαμε κανένα κρασί.
Και αφού φλυαρήσαμε αρκετά ας πούμε και τα κρασιά!
Λευκά κρασιά
Πάρος λευκός 2016, Οινοποιείο Μωραΐτη
Στο οινοποιείο Μωραΐτη δουλεύουν αθόρυβα και αν και τα κρασιά τους δεν ‘φωνάζουν’ καταφέρνουν να είναι πάντα σε αυτά που ξεχωρίζουν για την ‘ουσία’ και την ευγένεια τους. Ένα αιγαιοπελαγίτικο κρασί, από Μονεμβασιά με τα γλυκά εσπεριδοειδή να συναντούν το πράσινο μήλο και τον ανανά, ενώ στο στόμα είναι δροσερό και ζουμερό με κάποιες απαλές νύξεις πέτρας στην επίγευση.
Κυδωνίτσα 2016, Οινοποιητική Μονεμβασιάς
Η Κυδωνίτσα της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς ‘ακούστηκε’ πολύ στην έκθεση και όλοι είχαν καλά λόγια να πουν! Είναι λογικό, αφού το κρασί είναι γοητευτικότατο και απίστευτα νόστιμο, με ξεκάθαρο κυδωνάτο χαρακτήρα αλλά και κάποιες ανθικές νύξεις. Και το φρέσκο από το 2016 και το ‘ώριμο’ κρασί από την χρονιά του 2015 που δοκιμάσαμε αποδεικνύουν την δυναμική της ποικιλίας.
Σαντορίνη Vassaltis Vineyards 2015
Τρία νέα παιδιά έχουν μπει δυναμικά στο οινικό σκηνικό της Σαντορίνης με κρασιά που προδίδουν αμέσως της καταγωγή τους. Η Σαντορίνη του 2015, μόλις έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται βγάζοντας τα ορυκτά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα κρασιά του νησιού, έναν αυστηρό λεμονάτο χαρακτήρα αλλά και κάποιες ποιο παιχνιδιάρικες νότες πυρηνόκαρπων φρούτων. Σίγουρα είναι ένα κρασί που θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο με τον χρόνο.
Ψίθυρος λευκό 2016, Silva Winery
Όταν ένα άκρως αρωματικό κρασί μπορεί να είναι τόσο φινετσάτο, τότε σίγουρα μιλάμε για ένα εξαιρετικό κρασί. Από 100% Μοσχάτο Σπίνας, μια ποικιλία που έχει κερδίσει τους Κρητικούς παραγωγούς αλλά και τους οινόφιλους! Φρέσκα ροδάκινα, βερίκοκα, λευκά λουλούδια αλλά και κάποιες φυτικές νότες, δημιουργούν ένα εκρηκτικό άρωμα αλλά και ένα γευστικότατο κρασί!
Ασύρτικο-Μαλαγουζιά 2016, Ψαρούλη
Γνωρίσαμε αυτό το οινοποιείο πέρυσι, πάλι στις Οινικές Ανακαλύψεις και το είχαμε ξεχωρίσει για μία από τις πιο δυναμικές πρώτες παρουσίες. Και φέτος η συνολική του παρουσία ήταν πολύ καλή. Το χαρμάνι όμως Ασύρτικου και Μαλαγουζιά ήταν πραγματικά υπέροχο με φυτικά, φρουτώδη και λουλουδένια στοιχεία αλλά και δροσερή και διαρκή ευχάριστη γεύση.
Ασύρτικο Reserve 2014, Santowines
Ίσως εδώ να δίναμε και το ‘χρυσό των χρυσών’ από όλα τα λευκά που δοκιμάσαμε! Ένα κρασί που έχει αναπτύξει απίστευτη πολυπλοκότητα ενώ παραμένει φρέσκο και τραγανό ακόμα. Κίτρο, νεράτζι και λεμόνι σε συνδυασμό με αριστοτεχνικά ενσωματωμένα στοιχεία του βαρελιού, αισθητή ορυκτότητα αλλά και κάποιες νύξεις αρμύρας. Στο στόμα είναι πλούσιο και αυστηρό ακόμα με την οξύτητα σε υψηλά επίπεδα. Όσοι έχετε την υπομονή να το κρατήσετε για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμα, δεν θα το μετανιώσετε!
Chardonnay βαρέλι 2015, Αρβανιτίδη
Τις διεθνείς λευκές ποικιλίες στην λίστα μας για φέτος, θα εκπροσωπήσει ένα κομψό Chardonnay από το Κτήμα Αρβανιτίδη που μας κέρδισε για τον ωραίο τροπικό χαρακτήρα του αλλά και τα πολύ καλά ενσωματωμένα αρώματα της δρυός που θυμίζουν βανίλια αλλά και για τον λιπαρό του χαρακτήρα.
Σαββατιανό 2013, Αμπελώνες Μάρκου
Οι κάθετες της ποικιλίας Σαββατιανό στα περίπτερα των Wines of Athens είναι παράδοση πια! Και κάθε φορά αποδεικνύεται ότι η ώριμη πλευρά της ποικιλίας είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Από αυτά για φέτος ξεχώρισε το Σαββατιανό 2013 από τους Αμπελώνες Μάρκου, με τα αρώματα των ώριμων φρούτων, των ξηρών καρπών και των ορυκτών αλλά και την φρεσκάδα και τον νεαρό του, ακόμα, χαρακτήρα. Και να θυμίσουμε, ότι όλα αυτά σε ένα κρασί που η τρέχουσα χρονιά κοστίζει λιγότερο από 8 €.
Ερυθρά κρασιά
Μούχταρο 2015, Κτήμα Μουσών
Το Μούχταρο, μία ‘ατίθαση’ ποικιλία στα χέρια της οικογένειας Ζαχαρία, είναι σίγουρο ότι θα βρει την καλύτερη του έκφραση καθώς οι πειραματισμοί τόσο στον αμπελώνα όσο και στο οινοποιείο, δεν σταματούν ποτέ. Με πιο ευγενικές τανίνες και πιο υψηλή οξύτητα από κάθε άλλη χρόνια, με έντονο κεράσι και ανθικά στοιχεία το Μούχταρο έδωσε ένα διαφορετικό χαρακτήρα που μας άρεσε πολύ. Καλοκαίρι έρχεται και θα αρχίσουμε να ψάχνουμε ερυθρά κρασιά για ζεστές θερμοκρασίες και παρέα για τα ψάρια. Αυτό εδώ θα είναι μία από τις επιλογές μας!
ΆΛΦΑ One 2010, Κτήμα Άλφα
Η ποικιλιακή σύνθεση του Άλφα One αλλάζει κάθε χρόνο και πάντα το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον! Η χρονιά του 2010 φέρνει κοντά το Ξινόμαυρο και την Μαυροδάφνη σε ίσες αναλογίες, σε ένα συνδυασμό που δεν έχουμε ξαναδεί και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Η φρεσκάδα και η ωριμότητα συνυπάρχουν μέσα στο ποτήρι, η συμπύκνωση και ο πλούτος είναι αξιοσημείωτα και οι τανίνες του είναι στιβαρές και πολύ καλά δουλεμένες. Σίγουρα ένα κρασί που μπορεί να παλαιώσει για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα.
Μελισσινός ερυθρός 2013, Κτήμα Πατεριανάκη
Στο Κτήμα Πατεριανάκη, προσέγγισαν το Syrah του 2013 διαφορετικά, κρατώντας το αλκοόλ σε μέτρια επίπεδα και μας άρεσε πολύ! Έτσι έχουμε ένα κομψό Κρητικό Syrah με μέτριο σώμα και αισθητή οξύτητα και αρώματα φρέσκου πιπεριού, γλυκόριζας, μαύρου φρούτου και λουλουδιών. Το στυλ στα αρώματα μας πάει προς τον Νέο Κόσμο, ενώ η φινέτσα μας γυρίζει στον Ροδανό.
Νάουσα 2012, Αργατία
Η Χαρούλα Σπινθηροπούλου, είναι μία σπουδαία ‘αμπελουργός’ με τεράστια προσφορά όχι μόνο στο Ξινόμαυρο αλλά σε όλο το Ελληνικό κρασί! Η δουλειά της και η βαθιά γνώση της αντικατοπτρίζεται και στο δικό της Ξινόμαυρο με το, αναμενόμενα, υψηλό επίπεδο τανινών να έχει διαχειριστεί πολύ όμορφα, ώστε να μην είναι απλησίαστο το κρασί σε νεαρή ηλικία αλλά και να υπόσχεται πολλά ως ένα μεγάλο και τυπικότατο Ξινόμαυρο. Είναι από τα κρασιά που έχουν την 15ετία στο τσεπάκι τους!
Oniros 2013, Κτήμα Κούρτη
Και δεύτερο κρασί μέσα από τις Οινικές Αποκαλύψεις, αυτή την φορά από την Πιερία. Οι ποικιλίες εδώ είναι τέσσερις με κυρίαρχο το Syrah αλλά και Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο. Στην μύτη το κρασί είναι ακόμα ντροπαλό αλλά δεν κρύβεται η υψηλή ποιότητα του που σίγουρα θα φανεί μέσα στα επόμενα χρόνια βγάζοντας το σύνθετο χαρακτήρα του. Στο στόμα είναι ‘δυναμίτης’ με πλούτο και ιδιαίτερα τανικό αλλά μόλις ΄μαλακώσει’ υπόσχεται να μας ανταμείψει! Βέβαια με ένα πλούσιο και λιπαρό κόκκινο κρέας, μπορεί να μην περιμένουμε πολύ για να το απολαύσουμε.