Τρεις κυρίες προτείνουν κρασιά για το ρεβεγιόν

Το 2020 είναι προ των πυλών και όλοι ετοιμαζόμαστε για το ρεβεγιόν της υποδοχής του νέου χρόνου! Τι θα πιούμε αυτή την λαμπερή βραδιά που όλοι θα βάλουμε τα καλά μας και θα συναντήσουμε φίλους και συγγενείς? Δεν θα σας προτείνουμε εμείς κρασιά αυτή την φορά αλλά τρεις οινοχόοι! Τρεις κυρίες που έχουν διαλέξει το επάγγελμα του οινοχόου και η δουλειά τους είναι να επιλέγουν και να προτείνουν κρασιά, μοιράζονται μαζί μας τα 3 κρασιά που θα ήθελαν να βάλουν στο δικό τους Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Το μόνο που ζητήσαμε εμείς είναι ένα από τα 3 κρασιά να είναι αφρώδες, καθώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν την τιμητική τους. Όπως θα δείτε δύο από τις προτάσεις αφρωδών οίνων είναι ίδιες και αφορούν ένα Ελληνικό αφρώδες!

 .Μαρία Δελίτσικου

Η Μαρία είναι F&B Manager/ Sommelier στο Calme Boutique Hotel, στην Πάρο!
.
Amalia Vintage Brut
Moσχοφίλερο, Μαντινεία

Γιορτινά καλέσματα και οικογενειακές συγκεντρώσεις χωρίς φυσαλίδα δεν νοείται. Γι΄ αυτό η πρώτη πρόταση είναι η πασίγνωστη Amalia brut από το κτήμα Τσελεπού αλλά χρονολογημένη, ένα μοναδικό κρασί, που προέρχεται από ένα επιλεγμένο αμπελοτόπι και μια επιλεγμένη χρονιά. Παραμένει με τις ζύμες του για σχεδόν δυο χρόνια στην φιάλη, προσδίδοντας του πιο κομψό, κρεμώδες σώμα, με αρώματα αμυγδαλόψιχας, μπριός, μελιού στον ήδη έντονο και πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα που προέρχεται από το φρούτο και το καθιστά κρασί πασπαρτού. Η τραγανή του οξύτητα και το «γλυκόπιοτο» ύφος, του επιτρέπουν να καταναλωθεί σαν απεριτίφ στην αρχή της βραδιάς-  οργανώνοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες- αλλά επίσης να συνοδέψει οποιοδήποτε εορταστικό γεύμα.

Δάφνιος Λευκός Δουλουφάκης
Βιδιανό, Κρήτη

 Από το κρητικό χωριό Δαφνές, στον νομό Ηρακλείου, ένα εξαιρετικό λευκό κρασί με την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, από μια τοπική ποικιλία που αναβίωσε πρόσφατα και αγαπήθηκε από όλους, λόγω της γευστικής ισορροπίας του. Ένα δροσερό, φρέσκο κρασί, με πυκνό φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα, που θυμίζει ζουμερά βερίκοκα αλλά και άνθη, ξηρούς καρπούς, γήινες νότες, μέλι και καραμέλα. Αρκετά γεμάτο σώμα, ζεστό, με ισορροπημένη οξύτητα και μακριά επίγευση. Συνδυάζεται κυρίως με τα κρύα και τα ζεστά εορταστικά ορεκτικά αλλά και με κυρίως πιάτα που περιλαμβάνουν λευκά κρεατικά. Προτιμήστε φιάλη magnum, όπου αυξάνεται η γευστική πολυπλοκότητα.

Ραψάνη Eιδικά Eπιλεγμένος Tsantali
Ξινόμαυρο/Σταυρωτό/Κρασάτο, Ραψάνη

 Ένα υπέροχο κρασί από την μικρότερη αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ όπου συμμετέχει η ποικιλία Ξινόμαυρο και από τον ελληνικό κολοσσό στην αμπελοκαλλιέργεια που αναβίωσε την περιοχή αυτή. Γι’ αυτό το ειδικά επιλεγμένο κρασί γίνεται επιλογή των καλύτερων σταφυλιών και τρυγητών, με το κρασί να ωριμάζει για 18 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 18 επιπλέον μήνες στην φιάλη.  Ένα σπάνιο κρασί με πλούσιο, πυκνό, ξηρό σώμα, με βελούδινες τανίνες και με κυρίαρχα αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων,  βανίλια, γλυκά μπαχαρικά, φυτικά και γήινα ίχνη που μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με οποιοδήποτε εορταστικό πιάτο, ακόμα καιvegan, αν αυτό περιέχει μανιτάρια.

Τίνα Θωμά

Η Τίνα είναι Maitre στο εστιατόριο 1055, στο Ελληνικό καζίνο Πάρνηθας!

Αmalia Vintage 2015
Μοσχοφίλερο, Μαντινεία

Τι θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη αρχή του εορταστικού δείπνου από μια Αmalia Vintage 2015? Ένα υπέροχο, ελληνικό αφρώδες κρασί από την ποικιλία Μοσχοφίλερο, με εκφραστική μύτη και διάρκεια. Στο στόμα διακρίνουμε τα πρωτογενή αρώματα όπως τριαντάφυλλο και περγαμόντο που θέτουν τον τόνο, αλλά και το λουκούμι, το αχλάδι και φρυγανισμένο ψωμί που συμπληρώνουν το πολύπλοκο αρωματικό σύνολο. Συνδυάζεται υπέροχα με blinis με καπνιστό σολομό balik, μπρικ, χαβιάρι και αυγοτάραχο.

Πλαγίως, Βιβλία χώρα
Chardonnay με λίγο Ασύρτικο, Παγγαίο

Το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο φαγητό της Βόρειας Ελλάδας είναι το χοιρινό με πράσο και σέλινο. Ταιριάζει εξαιρετικά με ένα κρασί λευκό, έντονης οξύτητας και σώματος όπως ένα καλό Chardonnayή ένα Viognier. To Πλαγίως αποτελεί ιδανικό συνδυασμό για το πιάτο αυτό. Πρόκειται για ένα κρασί πληθωρικό, αλλά και κομψό με κρεμώδη υφή, λιπαρότητα και δροσιστική οξύτητα.

.

Νέκταρ Samos
Μοσχάτο, Σάμος
&
Μαυροδάφνη Πατρών Reserve Παρπαρούση
Μαυροδάφνη, Πάτρα

Τα πατροπαράδοτα γιορτινά γλυκά δε θα λείψουν από κανένα τραπέζι και μπορούν να αποκτήσουν άλλη διάσταση, εάν συνοδευτούν από επιδόρπια κρασιά και αποστάγματα. Οι τραγανές μελένιες δίπλες αναδεικνύονται από ένα φρουτώδες Μοσχάτο Νέκταρ του συνεταιρισμού της Σάμου, ενώ στα μελομακάρονα το πορτοκάλι, η κανέλα, το καρύδι και το γαρύφαλο αναζητούν ένα αντάξιο ταίρι όπως η Μαυροδάφνη Πατρών Reserve Παρπαρούση. Τα μπαχαρικά, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα της ποικιλίας δένουν τέλεια με το μικρό αυτό γλυκό.

Σας εύχομαι καλές γιορτές, με οινικές απολαύσεις κοντά στους αγαπημένους σας ανθρώπους!

Λίλλυ Χαλικιά

Η Λίλλυ είναι οινολόγος και οινόχοος και την βρίσκουμε στο wine bar oinoscent!

Χριστούγεννα, γιορτές, η διάθεση είναι ανεβασμένη με αγαπημένους ανθρώπους να σμίγουν σε τραπέζια. Αυτές τις ημέρες τα κρασιά που μας συνοδεύουν είναι εορταστικά. Χωράνε παντού φυσαλίδες και αρώματα πιο ιδιαίτερα.

Brut Millésimé 2006, Henri Mandois 
60% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier, 20% Chardonnay, Champagne, France

Πίσω στο 2006, που όμως δεν έχει χάσει καθόλου τη φρεσκάδα παρά μόνο το χρυσό χρώμα του ομολογεί την ηλικία του, ένα κρασί με τραγανή οξύτητα πλαισιώνεται από κόκκινα φρουτάκια, κεράσια και κυρίως καραμελωμένα, ώριμα κίτρινα φρούτα. Ψωμένιο και ξηροκαρπάτο με ίχνη βανίλιας. Ο αφρισμός διαρκεί μέχρι το κρασί να φύγει από το στόμα. Η επίγευση είναι μακρά και καθαρή. Ανοίγει φανταστικά το δείπνο σας ή και συνοδεύει χτένια με βούτυρο, ωμά όστρακα και spaghettiμε αυγοτάραχο και καβουρδισμένο αμύγδαλο.

El Enemigo 2017, Bodega Αleanna
Chardonnay, Mendoza, Argentina

Με τον αέρα 1400 μέτρων, μας κοιτάζει από ψηλά ο ¨εχθρός¨. Περνάει 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 500lt, 35% καινούργια, και με μία οινοποίηση που θυμίζει sherry το Chardonnay αυτό έχει αντίπαλο μόνο τον εαυτό του. Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, πλούσιο, λιπαρό σώμα, ορυτκτότητα και έντονα αρώματα κίτρου, γλυκολέμονου, ανανά και άλλων τροπικών φρούτων σε μία πιο ώριμη εκδοχή. Δε του λείπει ο βουτυράτος, δρύινος χαρακτήρας που προκύπτει από τη χρήση βαρελιού. Θα ταίριαζε υπέροχα με λιπαρά ψάρια, παλαιωμένα τυριά ή και με ένα beef Wellington, που αυτές τις ημέρες στολίζει πολλά τραπέζια.

Tinto Pesquera Gran Reserva 2004, Bodegas Alejandro Fernandez
Tempranillo, Ribera del Duero, Spain

Αν φοβάστε να ανοίξετε μια πιο παλιά φιάλη κρασί σε μια πιο καθημερινή στιγμή, τώρα είναι η ώρα! Ribera del Duero θα πει Tempranillo. Ένα κρασί να το φας στο ποτήρι. Βαθύ ρουμπινί χρώμα με γκρενά ανταύγειες, που σε προδιαθέτει να αντιληφθείς την ηλικία του κρασιού. Μύτη πυκνή, δαμάσκηνο, μαρμελάδα με φρούτα του δάσους. Ποιος δε θυμάται τα σοκολατάκια με το brandy που μας κερνούσαν στο κόκκινο περιτύλιγμα όταν πηγαίναμε επίσκεψη ως κάτι το σπουδαίο; Έτσι ζουμερό είναι και αυτό το Tempranillo. Θερμό στόμα με μέτριες και πολλές τανίνες, μέτρια οξύτητα, γλυκά μπαχαρικά όπως γλυκόριζα και άρωμα βρεγμένου χώματος. Όταν το κρέας πρωταγωνιστεί, το κρασί δε μπορεί παρά να πλαισιώνει και να απογειώνει το γεύμα σας. Πιείτε το με ένα καλό κομμάτι κρέας όπως Rib eye 40 ημερών ωρίμανσης ή κυνήγι στιφάδο.

Καλή Χρονιά!!!