Τρώμε καρμπονάρα και πίνουμε κρασί

Πόσοι μπορούν να αντισταθούν σε μία νόστιμη carbonara? Λίγοι φανταζόμαστε! Πόσοι μπορούν να αντισταθούν σε μία καρμπονάρα παρέα με ένα ποτήρι κρασί? Κανένας! Το εμβληματικό πιάτο της Ρώμης που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, είναι σίγουρο ότι αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο δίπλα σε ένα ωραίο και ταιριαστό κρασί!

Η αυθεντική συνταγή λέει, σπαγγέτι, γουαντσιάλε, κρόκους αυγών, πεκορίνο romano και πιπέρι. Πέντε μόλις υλικά δίνουν αυτή την υπέροχη γεύση! Το Γουαντσίαλε που είναι ένα παστό κομμάτι χοιρινού με πολύ λίπος από τα μάγουλα. Δεν είναι πολύ εύκολο να το βρούμε, έτσι οι περισσότερες συνταγές περιέχουν κομμάτια από μπέικον.  Συχνά στις κουζίνες των σπιτιών μπορείτε να αντικαθιστάτε και το pecorino romano με κάποιο άλλο τυρί.

Κάθε συστατικό δίνει διαφορετικά στοιχεία. Το αυγό και τα ζυμαρικά όγκο και μία γλύκα, το πεκορίνο (ή όποιο σκληρό τυρί χρησιμοποιήσουμε) δίνει λιπαρότητα, πλούτο και αρμύρα. Το μπέικον (ή η πανσέτα) δίνει μια λιπαρή αίσθηση και τέλος το φρεσκοτρυμμένο πιπέρι δίνει πικάντικες νύξεις.

Η λιπαρότητα και η αρμύρα μας οδηγούν σε λευκά κρασιά με λιπαρότητα και οξύτητα και μας απομακρύνουν από τις πολύ ελαφριές αλλά και από τις πολύ βαρελάτες εκδοχές. Τα Ασύρτικα, οι Ρομπόλες, τα Chardonnay και ο Ροδίτης θα μπορούσαν να είναι κάποιες επιλογές. Λευκά κρασιά που έχουν ωριμάσει μαζί με τις οινολάσπες τους (sur lie) και έχουν αποκτήσει όγκο και λιπαρότητα θα φέρουν ακόμα ποιο κοντά το πιάτο με το κρασί. Θα μπορούσαμε να πάμε και σε λευκά κρασιά με διακριτικά στοιχεία βαρελιού από τις ποικιλίες που αναφέραμε ή κάποια χαρμάνια ποικιλιών. Και σίγουρα κάποιες ‘orange’ εκφράσεις θα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον δίπλα στην καρμπονάρα.

Αφού μιλάμε για ένα Ιταλικό πιάτο, σίγουρα ταιριάζουν πολύ ωραία και αρκετά δροσερά Ιταλικά κρασιά όπως τα Soave, τα Gavi di Gavi αλλά και τα Pinot Grigio.

Αν σας αρέσουν και τα ροζέ τότε, διαλέξτε ένα πλούσιο και τραγανό κρασί από ποικιλίες που του χαρίζουν οξύτητα όπως ένα Ξινόμαυρο. Γενικότερα και στα λευκά και στα ροζέ κρασιά προτείνουμε να αποφύγετε τα πολύ αρωματικά. Το πιάτο έχει ήδη σύνθετες και ιδιαίτερες γεύσεις, δεν χρειάζεται να τις ‘μπερδέψουμε’.

Θα μπορούσαμε να βρούμε ωραία παρέα και στα κόκκινα κρασιά, αρκεί να αποφύγουμε τα πολύ πλούσια και με έντονες τανίνες. Ιδανικά θα προσανατολιστούμε σε ελαφριά, δροσερά και μαλακά κόκκινα από ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, η Λημνιώνα, η Μαυροδάφνη και το Pinot Noir.

Όπως λέμε πολύ συχνά, τα ιδανικά κρασιά είναι αυτά που μας αρέσουν! Αν αυτά τα στυλ που σας προτείναμε δεν σας εκφράζουν, τότε απολαύστε την καρμπονάρα με κρασιά του δικού σας στυλ!

Κάποιες δοκιμασμένες προτάσεις:

Plano Ασύρτικο, Κτήμα Τέχνη Οίνου

Ρομπόλα Παλιά Αρμάκια, Πετρακόπουλος

Chateau Fuisse Tete de Cuvee, Chateau Fuisse

Gavi di Gavi, Bava

Orange, Μαρκόγιαννη

__

Ξινόμαυρο ροζέ, Γεροβασιλείου

__

Laura Nera, Αχαιών Οινοποιητική

Λημνιώνα, Oenops