Φί, ένα χειροποίητο ‘premium’ Ελληνικό λικέρ!!

fi cutΟ Γιάννης Κουλελής και η Μαρία Κοψαχείλη εμπνέονται από την Φατουράδα, το παραδοσιακό λικέρ των Κυθήρων και μας πάνε πίσω στα Ενετικά χρόνια όταν οι αρχόντισσες του νησιού κερνούσαν το σπιτικό τους λικέρ! Δημιουργούν ένα ‘artisan’ λικέρ, το Φί, που παίρνει το όνομα του από το πρώτο γράμμα της Φατουράδας.

Η συνταγή είναι μυστική, η οποία για να βρεθεί και να τελειοποιηθεί χρειάστηκαν πολλά χρόνια! Χρησιμοποιούνται πορτοκάλια δύο ποικιλιών τα οποία συλλέγονται τον χειμώνα και ξεφλουδίζονται με το χέρι. Τα αρώματα της φρέσκιας φλούδας εκχυλίζονται σε απόσταγμα σταφυλιών, προϊόν διπλής απόσταξης σε χάλκινο άμβυκα.

fi cut 1Το χρώμα του είναι ανοιχτό χρυσό, με αρώματα πορτοκαλιού, κράνων, αποξηραμένων φρούτων όπως σύκο και βερίκοκο και ευχάριστες νότες κανέλλας, γαρύφαλλου και αμύγδαλου. Κομψό στο στόμα με 21% αλκοόλ, γλυκύτητα που δεν ‘μπουχτίζει΄, φρεσκάδα και επίγευση που διαρκεί!

Απολαύστε το Φί με τσουρέκια, γλυκά του ταψιού, χαλβά, σοκολατένια γλυκά και γλυκά του κουταλιού. Πίνεται ελαφρά παγωμένο σκέτο, ή μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας κοκτέιλ, χρησιμοποιώντας άλλα αποστάγματα ή αφρώδη κρασιά. Ακολουθεί μια ‘δοκιμασμένη’ συνταγή με αφρώδες κρασί: Αναμίξτε 25 ml Φί σε σέικερ με 10 ml φρέσκου χυμού πορτοκαλιού. Προσθέστε πάγο και 75ml αφρώδους κρασιού και σερβίρετε στο ποτήρι με μια φλούδα πορτοκαλιού!

Εξαιρετική εμφάνιση, μοντέρνα αλλά και ταυτόχρονα παραδοσιακή! Το λικέρ εμφιαλώνεται σε μπουκάλια των 200ml και 500ml τα οποία στολίζονται ένα ένα με ξυλαράκια κανέλλας. Η παραγωγή είναι πολύ μικρή, μόλις 400 λίτρα ετησίως! Θα το βρείτε περίπου στην τιμή των 13 – 15 € τα 200ml και 25-29 € τα 500ml.