6 Ελληνικά λευκά κρασιά που παλαιώνουν!

μπουκάλια που παλαιώνουνΣας αρέσουν τα ώριμα λευκά? Είναι γεγονός ότι πιο εύκολα θα βρείτε παλιές χρονιές ερυθρών κρασιών από ότι λευκών. Για την ακρίβεια τα ‘παλαιωμένα’ λευκά είναι δυσεύρετα. Ίσως γιατί είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι τα λευκά δεν παλαιώνουν. Ακόμα πιο δύσκολα θα βρείτε Ελληνικά παλαιωμένα λευκά κρασιά.

Θα σας προτείνουμε λοιπόν 6 Ελληνικά λευκά κρασιά που θεωρούμε ότι έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν και αν τα αφήσετε για μερικά χρόνια στην κάβα σας θα ξεδιπλώσουν έναν ιδιαίτερο πολύπλοκο χαρακτήρα.

Προσοχή όμως, όχι στα ράφια της κουζίνας δίπλα στο ψυγείο και την κουζίνα ή δίπλα στον καυστήρα με το πετρέλαιο. Σε σταθερή θερμοκρασία αν είναι δυνατόν μεταξύ 12-16 βαθμούς ºC, χωρίς φωτισμό και σε οριζόντια θέση. Αν δεν υπάρχει συντηρητής κρασιών, το υπόγειο είναι μία καλή λύση.

Μαλαγουζιά Porto Carras
Δοκιμάσαμε παλιές χρονιές από αυτή την Μαλαγουζιά και μας ενθουσίασε! Γράψαμε και ολόκληρο άρθρο υποστηρίζοντας ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες τα κρασιά από Μαλαγουζιά μπορούν να παλαιώσουν. Οπότε πάρτε μερικά μπουκαλάκια τώρα και ξεχάστε τα για 4-5 χρονάκια. Κάποιες χρονιές θα μπορούσαν και περισσότερα χρόνια. Η τιμή του τώρα συμφέρει (λιγότερο από 14 €)!
.
Ασύρτικο Ήδυσμα Δρυός
Ένα Ασύρτικο δεξαμενής, από την Βόρεια Ελλάδα με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας που το έχουμε δοκιμάσει με 4 χρόνια στην πλάτη του και ήταν εντυπωσιακό. θεωρούμε ότι άνετα μπορεί να εξελιχθεί για τουλάχιστον μία εξαετία.
.
Traminer, Κατώγι Αβέρωφ
Μια γοητευτική και αρωματική ποικιλία που ευνοείται από το ψυχρό κλίμα του Μετσόβου. Αν ‘ξεχάσουμε’ μερικά μπουκαλάκια για 4 – 5 χρόνια, θα εξελιχθεί όμορφα βγάζοντας αρώματα κομπόστας φρούτων, αποξηραμένων λουλουδιών και μελιού, ενώ θα διατηρεί μία απαλή γλυκύτητα.
.
Σκούρας Viognier Eclectique
Ένα βαρελάτo Viognier που η ωρίμαση του προσδίδει εξαιρετικά πολύπλοκο χαρακτήρα γεμάτο με αρώματα ξηρών καρπών και μελωμένων φρούτων ενώ το βιδωτό του πώμα το βοηθάει να διατηρεί την φρεσκάδα του. Αφήστε το άνετα για μία δεκαετία στον συντηρητή σας και θα ανταμειφθείτε για την υπομονή σας.
.
Μαρμαριάς, Τσέλεπος
Το Chardonnay μας έχει χαρίζει κάποια από τα μακροβιότερα λευκά κρασιά σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα αν έχει περάσει από βαρέλι, προέρχεται από υψόμετρο 750 μέτρων στην Αρκαδία και φέρει την υπογραφή του Γιάννη Τσέλεπου, τότε σίγουρα μπορεί να παλαιώσει για μία πενταετία.
.
Σαντορίνη βαρέλι Αργυρού
Δεν θα μπορούσε να λείπει μία Σαντορίνη από αυτές τις προτάσεις. Είναι τα Ελληνικά λευκά ξηρά κρασιά με την μεγαλύτερη δυνατότητα παλαίωσης. Και όταν πρόκειται για έναν από τους καλύτερους παραγωγούς του νησιού, τότε είναι σίγουρο ότι μιλάμε για επένδυση. Και επειδή οι τιμές στις Σαντορίνες ανεβαίνουν (δικαιολογημένα κατά την γνώμη), κάντε τα ‘κουμάντα’ σας!