Μπορεί το 5% να κάνει την διαφορά?
Η Aρμύρα του Σκούρα από το 2005 που κυκλοφόρησε, είναι ένα από τα πιο κομψά και ταυτόχρονα πολύπλοκα ελληνικά Chardonnay. Τυπικό δείγμα της ποικιλίας με πολύ καλά ενσωματωμένα τα στοιχεία του βαρελιού και δυνατότητα να εξελιχθεί για αρκετά χρόνια.
Πάμε ένα βραδάκι μέσα στο καλοκαίρι στο ουζομπάρ γιατί επιθυμήσαμε θαλασσινά. Και τώρα τι να πιούμε με μαύρη ταραμοσαλάτα, τσίρο καπνιστό, αχινοσαλάτα, στρείδια και ένα καλκάνι τηγανιτό? Βλέποντας στην λίστα την Αρμύρα του Σκούρα, το βρήκαμε σαν την τέλεια επιλογή!! Μας έκανε εντύπωση όμως ότι δίπλα στο Chardonnay υπήρχε η λέξη Μαλαγουζιά και θεωρήσαμε ότι έχουν κάνει λάθος από το εστιατόριο. Όταν όμως το είδαμε γραμμένο και στην ετικέτα της φιάλης, καταλάβαμε ότι απλώς μας είχαν πιάσει ‘αδιάβαστες’! Μιλάμε επιτόπου με την Δήμητρα Τραχανή, την οινολόγο του Σκούρα για να ζητήσουμε ‘εξηγήσεις’ και μας λέει: δοκιμάσαμε το Chardonnay με 5% Μαλαγουζιά με τον Κο Σκούρα και δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε σε αυτό το χαρμάνι!
Και καλά κάνατε ήταν και είναι η δική μας απάντηση!
Εκεί στο Άργος τολμούν να πειράξουν ένα ήδη ‘εδραιωμένο’ κρασί και να το γράψουν και στην ετικέτα (βάση νόμου θα μπορούσαν και να μην το έγραφαν, αφού στους οίνους προστατευόμενης γεωγραφική ένδειξης που αναγράφεται η ποικιλία, μπορεί να προστεθεί μέχρι 15% ποσοστό άλλης ποικιλίας χωρίς να αναγραφεί –κάτι που συμβαίνει σε αρκετά κρασιά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο).
Το 70% της ποσότητας του Chardonnay ζύμωσε και ωρίμασε σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το υπόλοιπο 30% ζύμωσε σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια όπου και παρέμεινε για 6 μήνες παρουσία των οινολασπών. Η Μαλαγουζιά ζύμωσε ξεχωριστά σε δεξαμενή όπου και ωρίμασε για 6 μήνες με τις οινολάσπες. Μετά το τελικό χαρμάνι το κρασί ωρίμασε για τρεις ακόμη μήνες και εμφιαλώθηκε με βιδωτό πώμα.
Το 5% τελικά κάνει την διαφορά! Το κρασί παραμένει εκλεπτυσμένο και φινετσάτο με αυτό το μικρό ποσοστό Μαλαγουζιάς να το κάνει λίγο πιο ‘fanky’ ενισχύοντας τον φρουτώδη χαρακτήρα του και προσδίδοντας ένα πικάντικο τελείωμα. Ελκυστικά αρώματα τροπικών φρούτων, ροδάκινων, μήλων με αρκετές φυτικές νότες και διακριτική βανίλια συνθέτουν το αρωματικό προφίλ. Πληθωρικό, κομψό και λιπαρό στο στόμα.
Και αφού μας ταίριαξε πολύ καλά με όλα τα περίεργα εδέσματα που επιλέξαμε αυτό το βράδυ, είναι σίγουρο ότι θα τα ‘βγάλει πέρα’ με ότι και αν του βάλετε δίπλα, από ψάρια, θαλασσινά, πιάτα με λευκά κρέατα, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, ριζότο με πλούσια τυριά μέχρι πλατό με όλων των ειδών τα τυριά.