Νέα υπέροχη άφιξη: Νυχτέρι – Τσέλεπος Κάναβα Χρυσού

30 χρόνια μετρά το Κτήμα Τσέλεπου στην οινική σκηνή της χώρας μας με παρουσία σε 3 σπουδαίες οινοπαραγωγικές περιοχέςΜία εντυπωσιακή μακρόχρονη πορεία, που έχει βάλει όχι μόνο ένα λιθαράκι αλλά ολόκληρη πέτρα στην πρόοδο του Ελληνικού κρασιού τις τελευταίες δεκαετίες και μας έχει χαρίσει αμέτρητα εξαιρετικά κρασιά. Αυτή την χρονιά που συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 30 χρόνια του Κτήματος, ήρθε ένα ακόμα κρασί με την υπογραφή του Γιάννη Τσέλεπου. Το  τρίτο κρασί από το οινοποιείο Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος στην Σαντορίνη, το Νυχτέρι!

Η κλασική Σαντορίνη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την χρονιά του 2014 και μας επιβεβαίωσε ότι ο Γιάννης Τσέλεπος ότι κάνει το κάνει με μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησε η Σαντορίνη Λαούδια από την χρονιά του 2016 ενώ μόλις κυκλοφόρησε το Νυχτέρι 2018 από 100% Ασύρτικο. Ένα κρασί ωδή στο σπουδαίο terroir της Σαντορίνης, που ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά!

Το σταφύλι για το νυχτέρι προέρχεται από αμπελοτόπι στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Πύργου, διαμορφωμένο σε πεζούλες με φυτά ηλικίας μεγαλύτερης των 120 ετών και στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνά τα 150κιλά/στρέμμα. Το φρούτο συλλέχθηκε στα μέγιστα όρια φυσικής ωρίμασης, στα μέσα Αυγούστου. Ζύμωσε σε μεγάλα δρύινα βαρέλια και παρέμεινε για 8 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες.

Φίνος συνδυασμός φρέσκων και ώριμων εσπεριδοειδών, ροδάκινου, κερήθρας και ορυκτότητας που αγκαλιάζονται διακριτικά από τα στοιχεία του βαρελιού που παραπέμπουν σε καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Το κρασί είναι πολύ εκφραστικό και πληθωρικό, με απίστευτη καθαρότητα, με νεύρο και κοφτερή οξύτητα που δεν αφήνουν το αλκοόλ να υπερισχύσει, κρεμώδη υφή αλλά και πολυπλοκότητα που δεν συναντάμε συχνά σε φρέσκα κρασιά. Επίδειξη δύναμης και κομψότητας ταυτόχρονα! Η δομή του εγγυάται ότι μπορεί να εξελιχθεί όμορφα για τουλάχιστον μία δεκαετία. 

Είναι Ασύρτικο που αναζητάει φαγητό για παρέα και προσκαλεί σε έντονες γαστρονομικές εμπειρίες. Εκτός από τα ψάρια και τα θαλασσινά που είναι πια ‘κλασικοί’ συνδυασμοί για τα Ασύρτικα της Σαντορίνης, δοκιμάστε το με λεμονάτα πιάτα κρεάτων όπως το αρνί και το χοιρινό, με πιάτα μανιταριών και φτερωτό κυνήγι.

Η τιμή του είναι περίπου 42 – 45 € και κυκλοφόρησαν μόνο 3000 φιάλες. Αν και ακούγονται πολλά, ωστόσο η προέλευση του, η περιορισμένη παραγωγή αλλά και η ποιότητα του μας κάνουν να το κατατάξουμε στα κρασιά με καλή σχέση τιμής ποιότητας.