ΛΙΣΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ…xmas time!

Σε αυτή την στήλη θα σας προτείνουμε κάθε μήνα μια ’θεματική’ λίστα με 10-12 κρασιά.
Η πρώτη λίστα δεν θα μπορούσε να έχει άλλο θέμα από τα κρασιά των Χριστουγέννων! Σας προτείνουμε λοιπόν κρασιά για το γιορτινό τραπέζι, για την αλλαγή του χρόνου, για την υποδοχή των καλεσμένων σας αλλά και για το κλείσιμο των συναντήσεων σας! Και φυσικά αυτά τα κρασιά θα μπορούσαν να είναι οι επιλογές των δώρων σας στα καλέσματα σας!
Καλές Γιορτές!

Αφρώδη κρασιά
Κρασί:

Prosecco

Παραγωγός:

Zonin

Κατάταξη: D.O.C. Prosecco Ποικιλίες: Prosecco
Περιγραφή: απαλό κίτρινο χρώμα με φυσαλίδες, ανθώδες και φρουτώδες άρωμα, δροσερό και ευχάριστο στο στόμα. Αρμονία με: ελαφριά πιάτα θαλασσινών, σαλάτες, αλλά και εξαιρετικό ώς απεριτίφ.
Παλαίωση: δεν επιδέχεται παλαίωση Π.Τ.Λ: 8-10 €
Κρασί:

Champagne  Brut Reserve

Παραγωγός:

Palmer

Κατάταξη: A.O.C. Champagne Ποικιλίες: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Περιγραφή: φινετσάτη και κομψή με εντυπωσιακό φρουτώδες άρωμα εσπεριδοειδών και ψωμιού, με ευχάριστες φυσαλίδες που οδηγούν σε ένα πλούσιο σώμα με επίγευση που διαρκεί. Αρμονία με: πλούσια πιάτα θαλασσινών, ελαφριά πιάτα λευκών κρεάτων. Ιδανική και ως απεριτίφ.
Παλαίωση: 2-5 χρόνια Π.Τ.Λ: 36-38 €

 

Λευκά κρασιά
Κρασί:

Chardonnay 2013

Παραγωγός:

Κτήμα Άλφα

Κατάταξη: ΠΓΕ Φλώρινα Ποικιλίες: Chardonnay
Περιγραφή: αρώματα εσπεριδοειδών, βερίκοκου, αχλαδιού με νότες βανίλιας και σώμα ευχάριστο, λιπαρό με φρουτώδη επίγευση. Αρμονία με: γαλοπούλα ψητή αλλά και λευκά κρέατα με πλούσιες λευκές σάλτσες.
Παλαίωση: 2-3 χρόνια από τον τρύγο. Π.Τ.Λ: 14-16 €
Κρασί:

Sancerre blanc Jadis 2009

Παραγωγός:

Henri-Bourgeois

Κατάταξη: A.O.C. Sancerre Ποικιλίες: Sauvignon blanc
Περιγραφή: Κιτρινωπό με χρυσαφί ιριδισμούς, εντυπωσιακό άρωμα ώριμου ροδάκινου και βερίκοκου, φυτικά στοιχεία και έντονη ορυκτότητα, πλούσιο στόμα, με μέτρια προς υψηλή οξύτητα και χαρακτηριστική επίγευση. Αρμονία με: χοιρινό φρικασέ, πράσινες σαλάτες με φρούτα αποξηραμένα και πιάτα με κοτόπουλο.
Παλαίωση: πιείτε το άμεσα. Π.Τ.Λ: 35-40 €
Κρασί:

Όβηλος 2013

Παραγωγός:

Βιβλία Χώρα

Κατάταξη: Π.Γ.Ε. Παγγαίο Ποικιλίες: Semillon, Ασύρτικο
Περιγραφή: αρώματα βερίκοκου, εσπεριδοειδών, μελιού και βανίλιας. Πλούσιο στο στόμα με ευχάριστη οξύτητα και λιπαρή επίγευση. Αρμονία με: πλούσια πιάτα θαλασσινών, ριζότο με λαχανικά, πουλερικά με λευκές σάλτσες και τυριά.
Παλαίωση: 4-5 χρόνια Π.Τ.Λ: 14 – 16 €

 

Κρασί:

Μελισσόπετρα 2014

Παραγωγός:

Κτήμα Τσέλεπου

Κατάταξη: Π.Γ.Ε. Αρκαδία Ποικιλίες: Gewurtzraminer
Περιγραφή: αρώματα τροπικών φρούτων, λουλουδιών και γλυκών μπαχαρικών. Μέτριο σώμα και οξύτητα με αλαφρά γλυκό τελείωμα. Αρμονία με: φρέσκες σαλάτες, πιάτα της ανατολίτικης κουζίνας όπως κοτόπουλο με κάρι, τυριά αλλά και φρουτοσαλάτες.
Παλαίωση: πίνεται σχετικά φρέσκο Π.Τ.Λ: 14 – 16 €

 

Ροζέ κρασιά
Κρασί:

Cabernet d’ Anjou 2013

Παραγωγός:

Langlois Chateau

Κατάταξη: A.O.C. Anjou Ποικιλίες: Cabernet Franc
Περιγραφή: αρώματα φράουλας, κερασιών και βοτάνων. ελαφρύ στο στόμα με ζωηρή οξύτητα και γλυκήτητα στο τελειώμα Αρμονία με: φρέσκες σαλάτες, ελαφριά πιάτα θαλασσινών και λευκών κρεάτων, ζυμαρικά με λαχανικά αλλά και φρουτοσαλάτες.
Παλαίωση: πίνεται φρέσκο Π.Τ.Λ: 8 – 10 €

 

Κόκκινα κρασιά
Κρασί:

Syrah 2008

Παραγωγός:

Κτήμα Εύχαρις

Κατάταξη: Π.Γ.Ε. Γεράνεια Ποικιλίες: Syrah
Περιγραφή: αρώματα μαύρων φρούτων, βοτάνων, μπαχαρικών και βιολέτας. Γεμάτο στο στόμα, με πλούσιες αλλά όχι επιθετικές τανίνες και πικάντικο τελείωμα. Αρμονία με: κυνήγι μαγειρεμένο, ψητά κόκκινα κρέατα, burgers, κρεατόπιτες και αλλαντικά
Παλαίωση: 2-4 χρόνια. Π.Τ.Λ: 14 – 16 €
Κρασί:

Chateau de Sarpe 2011

Παραγωγός:

Joseph Janoueix

Κατάταξη: A.O.C Saint Emillion Ποικιλίες: Merlot, Cabernet Franc
Περιγραφή: αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων, σοκολάτας και δέρματος. Πλούσιο στο στόμα με σχετικά μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση. Αρμονία με: κόκκινα κρέατα και κυνήγι σιγομαγειρεμένα με φρούτα, γαλοπούλα γεμιστή, λουκάνικα και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών.
Παλαίωση: 4- 6 χρόνια Π.Τ.Λ: 20-22 €

 

Επιδόρπια κρασιά
Κρασί:

Moscato d’Ifestia

Παραγωγός:

Κτήμα Χατζηγεωργίου

Κατάταξη: Λευκός ημιαφρώδης οίνος Ποικιλίες: Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Περιγραφή: έντονα αρώματα λευκών φρούτων και λουλουδιών, δροσερή οξύτητα που ταιριάζει ιδανικά με τη γλύκα και απαλό τελείωμα. Αρμονία με: λευκά τυριά, ξηρούς καρπούς και μαρμελάδα. Επίσης με όλα τα γλυκά του ταψιού και του κουταλιού.
Παλαίωση: πίνεται φρέσκο. Π.Τ.Λ: 5-10€
Κρασί:

Chateau Doisy Verdines 2010

Παραγωγός:

Doisy Verdines

Κατάταξη: A.Ο.C. Sauternes Ποικιλίες: Sauvignon Βlanc, Semillon
Περιγραφή: εντυπωσιακό άρωμα λεμονιού, lime, βερύκοκου, ακακίας, μελιού και ίχνη μεταλλικότητας. Γεμάτο, λιπαρό σώμα με απολαυστικά γλυκιά επίγευση Αρμονία με: με blue cheese, ξηρούς καρπούς και μέλι. Εξαιρετικό με γλυκά και μπισκότα.
Παλαίωση: 8 – 12 χρόνια Π.Τ.Λ: 47-50€