Τα 7 αγαπημένα μας Ελληνικά Syrah

Το Syrah έχει κατακτήσει τον Ελληνικό αμπελώνα από την Θράκη μέχρι την Κρήτη και θα τολμήσουμε να πούμε ότι αν και ήρθε ‘τελευταίο΄ έχει εγκλιματιστεί περισσότερο από κάθε άλλη διεθνή ποικιλία. Το κλίμα την ευνοεί με τα κρασιά να είναι σχεδόν τυπικά και να εκφράζουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, άλλοτε θυμίζοντας μας τα Syrah του Ροδανού, άλλοτε τα Αυστραλέζικα, αλλά και κάποια αναπτύσσοντας ένα ιδιαίτερο ώριμο ‘Ελληνικό’ χαρακτήρα.

Δεν θα το κρύψουμε! Είναι από τις πιο αγαπημένες μας διεθνείς ποικιλίες! Γι’ αυτό λοιπόν θα σας πούμε ποια είναι τα πιο αγαπημένα μας Ελληνικά Syrah! 7 στον αριθμό!  Ήταν αδύνατο να επιλέξουμε λιγότερα, γιατί το επίπεδο είναι πραγματικά πολύ υψηλό! Και αυτό με βαριά καρδιά, γιατί άνετα θα μπορούσαμε να φτάσουμε τα 10 και παραπάνω! Μιλάμε για μονοποικιλιακά κρασιά. Τα χαρμάνια του σε άλλο κείμενο! Αν και αναφέρουμε χρονιές, στα συγκεκριμένα κρασιά η ποιότητα τους είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Syrah 2009, Κίκονες
Η τρέχουσα χρονιά αυτού του Syrah από την Θράκη είναι το 2009, οπότε είναι εύκολο να το βρείτε και να το απολαύσετε ώριμο και κομψό έχοντας ‘βγάλει΄ όλα τα χαρίσματα του. Τανίνες που έχουν μαλακώσει από τον χρόνο αλλά παραμένουν αισθητές, γλυκά μπαχαρικά και σοκολάτα να κοντράρουν το φρούτο αλλά και όμορφες νότες καπνού και βοτάνων που οδηγούν σε μία μακράς διάρκειας επίγευση.
.
Syrah 2012, Emphasis
Ένα από τα πρώτα Syrah που έβγαλε η Δράμα, με στιλ που κλείνει το μάτι στον Βόρειο Ροδανό. Σύνθετα αρώματα, μαύρων και κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, γης αλλά και ανθικές νότες που θυμίζουν λεβάντα. Ένταση και βάθος, με αρκετές αλλά στρογγυλές τανίνες, έχει την δομή να εξελιχθεί πολύ όμορφα στον χρόνο. Και δεν μιλάμε για 4-5 χρόνια μόνο!
.
 Άγιος Χρόνος 2012, Αβαντίς
Από ένα τέτοιο κείμενο δεν θα μπορούσε να λείπει ένα Syrah από τον Απόστολο Μούντριχα! Είπαμε ότι θα προτείνουμε μονοποικιλιακά κρασιά, αλλά εδώ θα κάνουμε μία εξαίρεση καθώς Syrah-Viognier πάνε ‘πακέτο’ ακόμα και στα μεγάλα Syrah του Ροδανoύ.  Μας αρέσουν όλα τα Syrah του Κτήματος Αβαντίς, αλλά ο Άγιος Χρόνος είναι, ζουμερός, πληθωρικός και νόστιμος, με το 8% Viognier να το τιθασεύει και να του χαρίζει κομψότητα. Πίνεται ευχάριστα τώρα αλλά σίγουρα παλαιώνει για αρκετά χρόνια ακόμα.
.
Syrah 2014, Βρυνιώτη
Και άλλο Syrah από την Εύβοια, αυτή την φορά από τα βόρεια του νησιού και το οινοποιείο Βρυνιώτη. Εδώ η ζύμωση γίνεται με τις ιθαγενείς ζύμες των σταφυλιών, ενώ η μακρά εκχύλιση του χαρίζει ένταση και δύναμη. Εξαιρετικά συμπυκνωμένο κρασί, με υψηλό επίπεδο τανινών, πυκνό μαύρο φρούτο αλλά και μπαχαρένια στοιχεία. Δώστε του λίγο χρόνο ακόμα να ξεδιπλώσει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του. Και να το ξεχάσετε στην κάβα σας για μία δεκαετία και βάλε, μια χαρά θα πάει!! Όταν το ανοίξετε όμως φωνάξτε μας!
.
Φλέβα 2014, Σκούρα
Το Syrah του Γιώργου Σκούρα από την Αργολίδα, πήρε πολύ γρήγορα θέση στα top Syrah της χώρας, από τις πρώτες χρονιές της κυκλοφορίας του! Στιβαρό και πιπεράτο με την γλυκόριζα και την σοκολάτα να συναγωνίζονται για το πια θα υπερισχύσει, φέρνει κοντά τον Ροδανό με την Barossa Valley! Οι λάτρεις της έντασης και της δύναμης, το πίνεται τώρα, όσοι θέλετε τις τανίνες λίγο πιο ‘μαζεμένες’ περιμένετε 2-3 χρόνια. Όλοι όμως αξίζει να δούμε την εξέλιξη του μετά από μία δεκαετία!
.
Syrah 2015, Καραδήμου
Σας έχουμε παρουσιάσει ξανά αυτό το Syrah πρόσφατα, ξεχωρίζοντας το από την έκθεση των Οίνων της Κεντρικής Ελλάδας. Μας αρέσει πολύ και έτσι έχει θέσει και σε αυτό το κείμενο: Το να βρίσκουμε ένα Syrah από την χρονιά του 2015, με τέτοιο όγκο και πλούτο αλλά και τόσο έτοιμο για να το πιούμε δεν είναι εύκολο! Και όμως το βρήκαμε στον Δημήτρη Καραδήμο! Εκπληκτικό κρασί γεμάτο φρεσκάδα με άφθονα αρώματα σκούρων φρούτων, μπαχαρικών και λουλουδιών με ωραία σοκολατένια επίγευση!
.
Έκτη Έκδοση 2013, Ρους
Είπαμε από την Θράκη μέχρι την Κρήτη! Και φτάσαμε στο οινοποιείο Ρους, της Μαρίας Ταμιωλάκη και του Δημήτρη Μανσόλα, στο Χουδέτσι. Το στιλ του Syrah εδώ μας πάει πιο πολύ προς Νέο Κόσμο, με αρώματα κέδρου, ώριμων μαύρων φρούτων, σοκολάτας, νύξεις δέρματος αλλά και πάπρικας. Η οξύτητα του ανέλπιστα υψηλή, με υψηλό επίπεδο καλοδουλεμένων τανινών και επίγευση που διαρκεί. Με στοιχεία ταυτόχρονα ωριμότητας αλλά και φρεσκάδας μας προκαλεί να πιούμε ένα μπουκάλι την Κυριακή… και ένα σε πέντε χρόνια από τώρα!
.

Ξεχάσαμε να σας πούμε ότι καλό είναι να απολαύσετε το αγαπημένο σας με Syrah με πιάτα κρεάτων, ψητά ή μαγειρευτά! Είναι κρασιά ιδανικά για κρεατοφαγία! Και με κάποια τυριά.