Ζωή + Πυρ, Ζώπυρο, Τσίπουρο!

Το Ζώπυρο είναι προϊόν μίας σχετικά νέας προσπάθειας, που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στο Μικροχώρι της Δράμας. Πρόκειται για μία οικογενειακή ‘υπόθεση’ με τον Ιωάννη Δημητριάδη, τοπογράφο μηχανικό στο επάγγελμα, να δημιουργεί ένα αποσταγματοποιείο με σύγχρονο εξοπλισμό τόσο για τις ζυμώσεις των στεμφύλων, όπως τα συστήματα ψύξης και οι ανοξείδωτες δεξαμενές, όσο και για την απόσταξή με ένα ένα σύγχρονο χάλκινο άμβυκα 1000lt με 5 στήλες επανακαθαρισμού, ώστε το τελικό προϊόν να είναι καθαρό από τις ανεπιθύμητες ουσίες. Στην προσπάθεια αυτή έχει για ‘βοηθούς’ τους 2 μεγαλύτερους υιούς του, τον Νίκο που σπουδάζει πολιτικός μηχανικός και τον Τάσο που σπουδάζει τοπογράφος μηχανικός, ενώ έρχονται και ενισχύσεις από τα δύο μικρότερα μέλη της οικογένειας, Άρτεμις και Αντώνη. Θα αναρωτιέστε βέβαια, πως ένας τοπογράφος μηχανικός, του οποίου το επάγγελμα έχουν ακολουθήσει και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή αποσταγμάτων.

τσίπουρο ζώπυροΗ αφορμή για την ενασχόληση της οικογένειας με το τσίπουρο ήταν ο ιδιόκτητος αμπελώνας 35 στρεμμάτων στην περιοχή της Δράμας. Επέλεξαν όμως να μην ασχοληθούν με το κρασί αλλά με το τσίπουρο. Έτσι δίνουν τα σταφύλια τους στα οινοποιεία της περιοχής και εκμεταλλεύονται τα στέμφυλα, τα οποία μεταφέρονται άμεσα στο αποσταγματοποιείο όπου γίνεται η ζύμωση τους και αμέσως μετά η απόσταξη.

Το πρώτο τσίπουρο εμφιαλώθηκε το 2015, μετά από πολλούς πειραματισμούς. Έχουν χρησιμοποιηθεί στέμφυλα των ποικιλιών Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ασύρτικο και Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Η όψη του είναι κρυστάλλινη, το άρωμα του είναι σύνθετο με φρουτώδη αρώματα, που θυμίζουν εσπεριδοειδή και μαρμελάδες, βότανα αλλά και γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα είναι μαλακό και ευγενικό με μία ωραία βουτυράτη αίσθηση που διαρκεί.

Η λέξη Ζώπυρο, σημαίνει ετυμολογικά Ζωή + Πυρ, δηλαδή το έναυσμα, ο σπινθήρας, αυτό που δίνει θάρρος, που ζωογονεί, που εμψυχώνει. Απολαύστε το παγωμένο χωρίς παγάκια και συνδυάστε το με όλα τα μεζεδάκια που μπορείτε να σκεφτείτε ή απολαύστε το σαν απεριτίφ. ‘Πάντα όμως με καλή παρέα’ μας προτείνουν οι δημιουργοί του και συμφωνούμε!

τσίπουρο ζώπυρο, λουκάνικοΕμφιαλώνεται σε φιάλες των 50, 200 (3,5 € περίπου), 500 και 700 ml (12 € περίπου). Στην πρώτη του συμμετοχή σε διαγωνισμό απέσπασε ασημένιο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης.

Το επόμενο απόσταγμα της οικογένειας θα είναι το Τσίπουρο Ζώπυρο με Γλυκάνισο που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, στο οποίο θα αναδεικνύονται τα αρώματα του μάραθου και του αστεροειδή γλυκάνισου. Έπειτα θα ακολουθήσουν μια σειρά από μονοποικιλιακά αποστάγματα, με πρώτο το Μοσχάτο, για τα οποία όμως γίνονται πειραματισμοί ακόμα και θα καθυστερήσουν λιγάκι.