ΠΟΠ Σάμος
Η ζώνη του Π.Ο.Π. Σάμος, που βρίσκεται στο ομώνυμο νησί του Βορείου Αιγαίου είναι η πιο φημισμένη Ελληνική Ονομασία Προέλευσης για την παραγωγή γλυκών κρασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι αμπελώνες, που είναι φυτεμένοι σε πεζούλες, βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού στις περιοχές Βαθύ και Καρλόβασι ενώ ένα μικρό τμήμα βρίσκεται στο Πυθαγόρειο.
Η ποικιλία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των κρασιών είναι η λευκή Μοσχάτο Άσπρο. Μια ποικιλία στενά συνδεδεμένη με το νησί, που πολλές φορές καλείται Μοσχάτο Σάμου. Οι λευκοί επιδόρπιοι οίνοι αυτοί, μπορεί να είναι είτε φυσικώς γλυκείς (vin naturellement doux) είτε φυσικοί γλυκείς (vin doux naturel – vin de liqueur).
Στα κρασιά που χαρακτηρίζονται ως Vin Doux, η προσθήκη της αλκοόλης για την ενδυνάμωση των κρασιών γίνεται πριν την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να περιέχει περίπου 200 γρ/λτ σακχάρων ανά λίτρο. Εμφανίζουν ευχάριστο άρωμα, υψηλό αλκοόλ και φρεσκάδα αλλά τους λείπει πολυπλοκότητα και δυνατότητα για μακρόχρονη παλαίωση.
Για την παραγωγή των Vin Doux Naturel, η προσθήκη της αλκοόλης γίνεται κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης αφήνοντας περίπου 150 γρ/λτ σακχάρων, και χρησιμοποιούνται σταφύλια από αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 400 μέτρων. Πρόκειται για κρασιά με περισσότερη πολυπλοκότητα από τα Vin Doux και μεγαλύτερη δυνατότητα παλαίωσης.
Για τα Vin Naturellement Doux χρησιμοποιούνται σταφύλια από τους καλύτερους αμπελώνες που βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο των οποίων ο τρύγος γίνεται όταν έχουν ωριμάσει πλήρως. Στην συνέχεια λιάζονται στον ήλιο για 7 έως 10 ημέρες και αφού πιεστούν ξεκινάει η αλκοολική ζύμωση που ολοκληρώνεται φυσικά όταν έχουν φτάσει τους 14 % αλκοόλ και έχουν μείνει περίπου 130 γρ/λτ. Αυτά τα κρασιά είναι τα καλύτερα που παράγονται στο νησί, με πολύ μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, φινέτσα και συχνά επωφελούνται από την ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια.
Γενικότερα τα γλυκά κρασιά από την Σάμο, που έχουν εξαιρετική σχέση τιμή και ποιότητας, εμφανίζουν μέτρια οξύτητα, έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, περγαμόντου, φλουδών πορτοκαλιού, ροδάκινου και άνθη εσπεριδοειδών όταν είναι φρέσκα. Εξελίσσονται πολύπλοκα αρώματα σταφίδας, σύκων, αποξηραμένων βερίκοκων, ξηρών καρπών, βοτάνων και καραμέλας όσο παλαιώνουν.