Δοκιμάζοντας Ixsir!

Πρόσφατα, βρεθήκαμε σε μία γευστική δοκιμή κρασιών από το Λίβανο καλεσμένοι της εταιρείας Deals που εισάγει ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας, το Ixsir. H γευσιγνωσία πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Genius in Gastronomy με την καθοδήγηση του Γιώργου Λούκα. Μας εντυπωσίασε η καθαρότητα των κρασιών αλλά και η μοντέρνα ‘οπτική’ του οινοποιείου και αποφασίσαμε να σας την μεταφέρουμε.

κρασιά λίβανο ixsirΜπορεί το θερμό κλίμα στο Λίβανο, να φαντάζει ακατάλληλο για αμπελοκαλλιέργεια, όμως η χώρα έχει μακρά οινική ιστορία που πάει πίσω στην αρχαιότητα. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη διαθέτοντας περίπου 40 οινοποιεία σήμερα, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ήταν λιγότερα από 10. Η κύρια οινοπαραγωγική περιοχή είναι η Bekaa Valley που βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 1100 – 1200 μέτρων, ενώ σιγά σιγά μπαίνουν και άλλες περιοχές στο προσκήνιο, μερικές σε ακόμα υψηλότερο υψόμετρο όπου ευνοείται η αμπελοκαλλιέργεια.

Το Ixsir μπορεί να μην διαθέτει μακρόχρονη ιστορία όπως το Chateau Musar ή το Ksara, είναι όμως μία πρόσφατη προσπάθεια που έχει μπει πολύ γρήγορα στα top οινοποιεία της χώρας και είναι σίγουρο ότι θα ‘γράψει’ ιστορία. Ο πρώτος τρύγος ήταν το 2008 και τώρα παράγει περίπου 400.000 μπουκάλια, όταν η συνολική παραγωγή της χώρας δεν ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια μπουκάλια. Διαθέτει 120 εκτάρια αμπελώνων φυτεμένα με Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo, Caladoc, Merlot, Obeidy, Viognier, Muscat, Sauvignon Blanc, Chardonnay and Sémillon. Δίνεται έμφαση στις διεθνείς ποικιλίες γιατί όπως μας είπε ο Etienne Touzot, export manager του Ixsir, αν και υπάρχουν γηγενείς, οι περισσότερες δεν δίνουν καλά αποτελέσματα, ειδικά σε μονοποικιλιακά κρασιά. Η μόνη τοπική ποικιλία που χρησιμοποιούν, κυρίως λόγω της υψηλής της οξύτητας, είναι η λευκή Obeidy.

ixsir winery λίβανοςΤο όνομα Ixsir, προέρχεται από την λέξη ‘Elixir’, μια λέξη συνδεδεμένη με την αγνότητα. Το οινοποιείο έχει χτιστεί πάνω σε ένα πέτρινο κτίριο 400 ετών, στα βουνά του Batroun και είναι περίπου 5000 τετραγωνικά μέτρα, παρόλο που από την είσοδο διακρίνεται μόνο ένα μικρό πέτρινο κτίσμα. Είναι ταυτόχρονα παραδοσιακό και υπερσύγχρονο ενώ είναι και φιλικό με το περιβάλλον. Έχει βραβευτεί από το CNN σαν ένα από τα πιο ‘πράσινα’ κτίρια στον κόσμο, κάτι που δεν έχει ξανά συμβεί σε χώρα της Μέσης Ανατολής. Εκτός από το υπερσύχρονο οινοποιείο και τους αμπελώνες, στο Ixsir επενδύουν και σε ανθρώπινο δυναμικό, όπου εκτός από την έμπειρη οινολογική ομάδα, έχουν σαν σύμβουλο τον Hubert de Bouart, συνιδιοκτήτη του Chateau Angelous από το St. Emilion

Αν θα μπορούσε μία λέξη να χαρακτηρίσει το Ixsir, αυτή είναι το υψόμετρο! Τρία από τα κρασιά έχουν ονομαστεί έτσι άλλωστε και όχι τυχαία. Το οινοποιείo βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων, όμως ο μεγαλύτερος όγκος των αμπελώνων εκτείνεται σε 5 διαφορετικές περιοχές σε υψόμετρο 950, 1100, 1200, 1400 και 1700 μέτρων σε μία ευρύτερη περιοχή που ορίζεται από το Batroun στα βόρεια, το Jezzine νότια και τις πλαγιές της Bekaa Valley στα δυτικά. Έτσι λοιπόν το Ixsir διαθέτει αν όχι τους υψηλότερους αμπελώνες, κάποιους από τους υψηλότερους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Αν μπορούσαμε να πούμε μία ακόμα λέξη συνώνυμη του οινοποιείου αυτή θα ήταν το ‘χαρμάνια’. Δεν δημιουργούν μονοποικιλιακά κρασιά αλλά πάντοτε χαρμάνια των διαφορετικών ποικιλιών αλλά και των διαφορετικών περιοχών, ‘παίρνοντας’ από κάθε terroir τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Ακολουθούν τα σχόλια για τα 5 κρασιά που δοκιμάσαμε, που όπως θα καταλάβετε ‘αγαπήσαμε’ λίγο περισσότερο τα λευκά!

ixsir λίβανο Altitude white 2015: Πολύ ευχάριστο και νόστιμο κρασί από την γηγενή ποικιλία Obeidy μαζί με Μοσχάτο και Viognier.  Παρόλο που είναι αρκετά αρωματικό είναι ταυτόχρονα και κομψό. Αρώματα βερίκοκου και ροδάκινου σε φόντο λουλουδιών, ζωηρό στο στόμα, μέτριου σώματος με αρκετή οξύτητα και βερικοκένια επίγευση.

Grande Reserve White 2015: Απολαυστικό βαρελάτο λευκό κρασί από Viognier, Sauvignon Blanc και Chardonnay που ωριμάζει για 5 μήνες σε δρύινα βαρέλια (50% καινούρια). Τα αρώματα των εσπεριδοειδών και των πυρηνόκαρπων φρούτων συνδυάζονται με αυτά της βανίλιας και των ξηρών καρπών από την αριστοτεχνική χρήση της δρυς. Στο στόμα είναι πλούσιο και λιπαρό με δροσερή οξύτητα και αξέχαστη βουτυράτη επίγευση. Σίγουρα μπορεί να εξελιχθεί για 3 με 4 χρόνια και να αποκτήσει ακόμα πιο σύνθετο χαρακτήρα.

Altitude rose 2015: Αρωματικό και φινετσάτο ροζέ κρασί από Syrah, Caladoc και Cinsault, με αρώματα κόκκινων φρούτων, φυτικότητας και γης. Είναι αρκετά πλούσιο για ροζέ, με οξύτητα και μία ιδέα τανινών.

Altitude red 2011: Ζουμερό και μπαχαρένιο ερυθρό κρασί από Cabernet Sauvignon, Syrah, Caladoc και Tempranillo. Αρώματα γης και βοτάνων με όμορφες νύξεις σκούρων φρούτων, ευγενικές τανίνες και διακριτική χρήση του βαρελιού.

Grande Reserve Red: Στιβαρό ερυθρό από Syrah και Cabernet Sauvignon, με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, αποξηραμένων βοτάνων και ξηρών καρπών. Στη στόμα είναι πλούσιο, με υψηλό αλκοόλ αλλά και οξύτητα που το ισορροπεί και καλοδουλεμένες τανίνες που θέλουν λίγο χρόνο για να μαλακώσουν.