Ικαρία

Η αμπελουργική και οινική ιστορία της Ικαρίας, νησί του Ανατολικού Αιγαίου, πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο. Εδώ παραγόταν ο ‘Πράμνειος οίνος’, ο φημισμένος υψηλόβαθμος οίνος της αρχαιότητας. Τα αμπέλια που βρίσκονται σε υψόμετρο 50 έως 800 μέτρων, καλλιεργούνται σε πεζούλες διαμορφώνοντας έναν πολύ όμορφο αμπελώνα.

Η παράδοση της παραγωγής υψηλόβαθμων οίνων, κυρίως από την ερυθρή ποικιλία Φωκιανό, διατηρείται ακόμα στην Ικαρία. Όμως τα πιο μοντέρνα κρασιά από Φωκιανό, που καλύπτει περίπου το 70% των αμπελώνα, είναι κρασιά με χαμηλής έντασης χρώμα, σχετικά υψηλό αλκοολικό βαθμό, φρουτώδη αρώματα, μέτρια προς υψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Το Μπεγλέρι, η πιο σημαντική λευκή ποικιλία, δίνει κρασιά με μέτρια οξύτητα και αλκοόλ, με ευχάριστα αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων και νότες μεταλλικότητας.

Το νησί διαθέτει μία Π.Γ.Ε. την Π.Γ.Ε. Ικαρία. Οι διεθνείς ποικιλίες απουσιάζουν από την Ικαρία. Εκτός από το Μπεγλέρι και το Φωκιανό καλλιεργούνται και οι λευκές ποικιλίες Αθήρι και Ασύρτικο και οι ερυθρές Βάφτρα και Μανδηλαριά.