Ο οινοτουρισμός στο Κτήμα Τσέλεπου πάει σε άλλο επίπεδο

Τον νέο επισκέψιμο χώρο υποδοχής και φιλοξενίας εγκαινίασε το Κτήμα Τσέλεπου στην Μαντινεία, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μοσχοφίλερου, μαζί με την δημιουργία μίας σειράς μοναδικών οινοτουριστικών εμπειριών, τόσο στον αμπελώνα που περιβάλει το οινοποιείο όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου αναζητώντας την κατάλληλη τοποθεσία για να φυτέψουν τους αμπελώνες και να ιδρύσουν το Κτήμα Τσέλεπου το 1989, επέλεξαν τους χωμάτινους λόφους στις παρυφές του ιστορικού όρους Πάρνωνα στην Τεγέα, στο νοτιανατολικό άκρο του οροπεδίου της Μαντινείας, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Εκεί ο Γιάννης Τσέλεπος ανέδειξε το Μοσχοφίλερο που στα χέρια του βρήκε έναν γνήσιο εκφραστή των εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών, του πολύ αγαπημένου σταφυλιού, πλέον. Μετά από τριάντα δημιουργικά χρόνια, την ίδρυση τριών οινοποιείων σε σπουδαία terroir της Ελλάδας και με πληθώρα πολυβραβευμένων κρασιών, η δεύτερη γενιά του Κτήματος Τσέλεπου, η Ανδριανή και ο Άρης, είναι έτοιμη να το οδηγήσει στη νέα εποχή.

Ένας από τους πρώτους στόχους της νέας γενιάς είναι η ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Για τον σκοπό αυτό ανανεώθηκε ο χώρος φιλοξενίας του οινοποιείου στης Ρίζες Τεγέας. Στην νέα αίθουσα, που βρίσκεται εκεί που ήταν το πρώτο κτίριο οινοποίησης που χτίστηκε πριν 30 χρόνια, κυριαρχεί το ξύλο, ενώ το φυσικό φως και ο αέρας, στοιχεία απαραίτητα για την σωστή γευσιγνωσία, διαχέονται από παντού. Η άψογα διαμορφωμένη, υψηλής αισθητικής αίθουσα με το λιτό χαρακτήρα έχει πλαισιωθεί από ένα υπόγειο κελάρι με premium χρονιές και ετικέτες. Το κελάρι δημιουργήθηκε εκεί που βρισκόταν κάποτε η πρώτη δεξαμενή του κτήματος.

Οι φίλοι του κρασιού μπορούν να απολαύσουν σε αυτόν τον μοντέρνο χώρο μία σειρά γευστικών δοκιμών αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία του κτήματος. Το ’indroductory tasting’ περιλαμβάνει δοκιμή 5 κρασιών από την κλασική σειρά, το ‘premium tasting’ την γευσιγνωσία κορυφαίων κρασιών του κτήματος δίπλα σε τοπικά τυριά και το ‘old vintage tasting’ κρασιά από σημαντικές, για το κτήμα, εσοδείες, συνοδευόμενα από εκλεκτά τυριά και αλλαντικά.

Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε για τον επισκέπτη μία σειρά από βιωματικές εμπειρίες γύρω από το οινοποιείο όπως η περιήγηση στον αμπελώνα και στο ξωκλήσι του Αγίου Τρύφωνα (προστάτη των αμπελουργών), η βόλτα με mountain bikes μέσα στον αμπελώνα, το hiking με εξειδικευμένο οδηγό στο πανέμορφο μονοπάτι Ε4, η ιππασία, η αναζήτηση μανιταριών και το γεύμα στον αμπελώνα. Ο περίπατος στα γραφικά Δολιανά και η ξενάγηση στο μουσείο της Τεγέας που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το οινοποιείο αλλά και η τοπική γαστρονομία αποτελούν επιπλέον κίνητρο για να επισκεφθεί κανείς την Μαντινεία και το Κτήμα Τσέλεπου.