ΠΟΠ Λήμνος

Η Π.Ο.Π. Λήμνος, περιλαμβάνει όλο το νησί, το μεγαλύτερο όμως μέρος των αμπελώνων βρίσκεται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού, σε μέρη των περιοχών Ατσικής, Μούδρου και Νέας Κούταλης. Το 90% των αμπελώνων είναι φυτεμένοι με την λευκή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το υπόλοιπο από την ερυθρή Λημνιό ή καλαμπάκι όπως καλείται τοπικά.

Τα κρασιά που φέρουν την ένδειξη Π.Ο.Π. Λήμνος μπορεί να είναι λευκά ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκά από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν στην κατηγορία ερυθροί ξηροί οίνοι από την ποικιλία Λημνιό και φυσικώς γλυκείς (χωρίς προσθήκη αλκοόλης) ή φυσικός γλυκείς (με προσθήκη αλκοόλης) ερυθροί οίνοι από λιαστά σταφύλια Λημνιού (90%) και Μοσχάτου Αλεξανδρείας (10%).

Τα λευκά ξηρά κρασιά εμφανίζουν μέτρια οξύτητα, μέτριο σώμα και ευχάριστα αρώματα σταφυλιών, βερίκοκου, εσπεριδοειδών και λουλουδιών. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται φρέσκα. Με δεδομένο ότι η νομοθεσία άλλαξε το 2010 τα πρώτα ερυθρά κρασιά που φέρουν την ένδειξη Π.Ο.Π. τώρα αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους. Τα ερυθρά γλυκά κρασιά πρέπει να έχουν παλαιώσει για τουλάχιστον 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια.