ΠΟΠ Μαντίνεια

Η ζώνη της ΠΟΠ Μαντίνεια, μία από τις ψυχρότερες ζώνες της Ελλάδας, εκτείνεται στο κεντρικό-ανατολικό τμήμα της Αρκαδίας, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 6000 στρεμμάτων, μεταξύ των βουνών Πάρνωνα και Μαίναλο. Περιλαμβάνει τμήματα των περιοχών Τρίπολης, Βαλτετσίου, Κορυθίου, Λεβιδίου, Μαντίνειας και Τεγέας. Ο τρύγος είναι όψιμος, λαμβάνοτας, συνήθως, χώρα μέσα στον Οκρώβρη. Έτσι δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι Φθινοπωρινές βροχές δημιουργούν προβλήματα στους παραγωγούς.

Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των κρασιών που φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ, είναι το Μοσχοφίλερο με ελάχιστη περιεκτικότητα 85%, και οι Ασπρούδες. Τα κρασιά μπορεί να είναι λευκά ξηρά αλλά και λευκά ξηρά, ημίξηρα ή ημίγλυκα αφρώδη.
Στην ζώνη αυτή διακρίνουμε δύο στυλ κρασιών. Τα σταφύλια από χαμηλό υψόμετρο δίνουν κρασιά με έντονα αρώματα τριαντάφυλλου και μοσχατίζουσες νότες ενώ τα κρασιά που παράγονται από αμπέλια που βρίσκονται στις πλαγιές είναι συνήθως πολυπλοκότερα με αρώματα εσπεριδοειδών και μέντας να συμπληρώνουν τον αρωματικό χαρακτήρα του τριαντάφυλλου. Και τα δύο στυλ κρασιών χαρακτηρίζονται από υψηλή οξύτητα, μέτριο προς ελαφρύ αλκοόλ και πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα.