ΠΟΠ Νεμέα

Η Π.Ο.Π. Νεμέα μοιράζεται σε δύο νομούς, τον νομό Κορινθίας και τον νομό Αργολίδας. Ο αμπελώνας της Νεμέας αναπτύσσεται στον κάμπο μέχρι και τους πρόποδες του Κυλληνίου Όρους, και πρόκειται για την μεγαλύτερη ζώνη, σε έκταση, παραγωγής ερυθρών οίνων ΠΟΠ στην Ελλάδα. Από τα 2300 εκτάρια που καταλαμβάνει η ζώνη Π.Ο.Π. τα 220 βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Αργολίδας κυρίως στις περιοχές Μαλανδρένι και Γυμνό. Τα υπόλοιπα εκτείνονται στο νότιοκεντρικό τμήμα της Κορινθίας κυρίως στις περιοχές Νεμέα, Αρχαία Νεμέα, Κούτσι, Αηδόνια, Αρχαίες Κλεωνές, Γαλατά, Δάφνη, Καστράκι, Λεόντιο, Πετρί, Μποζικά, Τιτάνη και Ασπρόκαμπο, Κεφαλάρι και Ψάρι στην Στυμφαλία. Για την παραγωγή των κρασιών αυτών χρησιμοποιείται αποκλειστικά η ποικιλία Αγιωργίτικο και μπορεί να δώσει κρασιά ερυθρά, ξηρά, ημίγλυκα και γλυκά.

Τα αμπέλια καλλιεργούνται σε διαφορετικό υψόμετρο από 200 έως 850 μέτρα. Οι μεγάλες αυτές υψομετρικές διαφορές που χαρακτηρίζουν την ζώνη, αλλά και οι διαφορές στο ανάγλυφο, στη σύσταση του εδάφους των αμπελώνων και στις κλιματολογικές συνθήκες, επηρεάζουν την ωρίμαση των σταφυλιών, με αποτελέσματα την παραγωγή οίνων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικά στυλ καθιστώντας έτσι το Αγιωργίτικο μια «πολυδυναμική ποικιλία». Μοντέρνα κρασιά με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα, χαμηλές τανίνες και ελαφρύ σώμα που πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα, κρασιά με γεμάτο σώμα, πολλές τανίνες, που έχουν παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια και έχουν μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης αλλά και γλυκά κρασιά.

Οι αμπελώνες της ζώνης χωρίζονται άτυπα σε 3 ομάδες με βάση το υψόμετρο. Στην πρώτη ζώνη με υψόμετρο 550-850μ όπου ο τρύγος είναι όψιμος και οι θερμοκρασίες που επικρατούν κατά την διάρκεια του τρύγου χαμηλές, παράγονται κρασιά φρέσκα ερυθρά ή ροζέ, με αρώματα φρέσκων φρούτων και λουλουδιών, με τονισμένη οξύτητα. Στην δεύτερη ζώνη περιλαμβάνονται οι αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο από 320-550 μ. Εδώ παράγονται συνήθως οι ερυθροί οίνοι υψηλής ποιότητας της Νεμέας, που χαρακτηρίζονται από βαθύ χρώμα, σχετικά, έντονα αρώματα, υψηλό αλκοολικό βαθμό, γεμάτο στόμα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Η τρίτη ζώνη περιλαμβάνει αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο από 200-320μ. όπου παρουσιάζονται σημαντικές διαφορές στη ποιότητα των παραγόμενων οίνων. Ο αλκοολικός βαθμός των κρασιών αυτών είναι ιδιαίτερα υψηλός ενώ πολύ συχνά από αυτούς τους αμπελώνες παράγονται τα γλυκά κρασιά της Νεμέας.

Γενικότερα τα ξηρά ερυθρά κρασιά Π.Ο.Π. Νεμέα έχουν μέτριο προς βαθύ χρώμα, με αρώματα κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, σοκολάτας, σχετικά υψηλή οξύτητα, σώμα μέτριο προς γεμάτο και αισθητές αλλά απαλές τανίνες.