ΠΟΠ Ραψάνη

Η Π.Ο.Π. Ραψάνη βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του υψηλότερου ελληνικού βουνού, του Ολύμπου και κατεβαίνει μέχρι την κοιλάδα των Τεμπών. Αν και τα αμπέλια βρίσκονται σε υψόμετρο 150 – 800 μέτρα, τα καλύτερα κρασια έρχονται από αυτά που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 400 μέτρων.  Η μεγαλύτερη έκταση των αμπελώνων που διασχίζονται από τον Πηνειό ποταμό,  βρίσκεται στην ομόνυμη περιοχή, στον Πυργετό και τα Αμπελάκια. Τον σημαντικότερο ρόλο στην διατήρηση αλλά και στην ανάδειξη της ζώνης Π.Ο.Π. Ραψάνη διαδραμάτισε η εταιρεία Ε. Τσάνταλης η οποία μέχρι το 2005 ήταν το μοναδικό οινοποιείο που χρησιμοποιούσε αυτή την ένδειξη.

Παράγονται ερυθρά ξηρά κρασιά από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό. Παραδοσιακά και οι τρεις ποικιλίες συμμετείχαν στο χαρμάνι σε ίσα ποσοστά, ωστόσο στις μέρες τα ποσοστά αυτά μπορούν να διαφοροποιούνται.  Το Ξινόμαυρο προσδίδει στα κρασιά υψηλή οξύτητα,  τα ιδιαίτερα αρωματικά του χαρακτηριστικά και τανίνες, το Κρασάτο προσδίδει αλκοόλη και χρώμα και το Σταυρωτό ‘μαλακώνει’ το χαρμάνι.

Τα κρασιά που παράγονται εμφανίζουν αρώματα ώριμων φρούτων όπως δαμάσκηνο, μπαχαρικών, ντομάτας  και βοτάνων που δένουν όμορφα με την δρυ, μέτρια προς υψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Τα κρασιά έχουν την δυνατότητα να ωριμάσουν και να εξελιχθούν για κάποια χρόνια.