ΠΟΠ Σαντορίνη

Η ζώνη Π.Ο.Π. Σαντορίνη, στο νότιο Αιγαίο, είναι η πιο σημαντική και η πιο αναγνωρίσιμη Ελληνική ζώνη Π.Ο.Π. για λευκά ξηρά κρασιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει όλη την Σαντορίνη και την Θηρασία καλύπτοντας έκταση περίπου 1300 εκταρίων.

Τα κρασιά που παράγονται μπορεί να είναι λευκά ξηρά και λευκά κρασιά από λιαστά σταφύλια είτε φυσικώς γλυκά (χωρίς προσθήκη αλκοόλης) ή φυσικός γλυκά (με προσθήκη αλκοόλης) τα οποία καλούνται Vinsanto.

Τα λευκά ξηρά κρασιά παράγονται από την ποικιλία Ασύρτικο, ίσως την ευγενέστερη Ελληνική λευκή ποικιλία, σε ποσοστό τουλάχιστον 75% και το υπόλοιπο από τις επίσης λευκές ποικιλίες Αθήρι και Αιδάνι. Παρόλο που το Αθήρι και το Αιδάνι προσδίσουν πιο έντονο αρωματικό χαρακτήρα στα κρασιά οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν να χρησιμοποιούν 100% Ασύρτικο. Τα κρασιά με τη ένδειξη «Νυχτέρι», μπορούν να φέρουν την ένδειξη Π.Ο.Π.. Είναι λευκοί ξηροί οίνοι που έχουν παραχθεί από υπερώριμα σταφύλια, που τρυγούνται πριν την αυγή (όπως υποδηλώνει και το όνομα του). Τα κρασιά που προκύπτουν είναι υψηλόβαθμα, με τουλάχιστον 13.5% αλκοόλη, και ωριμάζουν υποχρεωτικά σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον για 3 μήνες. Γενικότερα τα ξηρά κρασιά έχουν υψηλή οξύτητα, υψηλό αλκοόλ, γεμάτο σώμα, αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων μήλων, μεταλλικότητας και ορυκτών όταν είναι φρέσκα που εξελίσσονται σε αρώματα μελιού, κηροζίνης και μανιταριών όσο παλαιώνουν. Πολλά από αυτά παλαιώνουν σε παλαιά ή νέα βαρέλια. Τα κρασιά μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα αλλά μπορούν να παλαιώσουν για πολλά χρόνια αποκτώντας ένταση και πολυπλοκότητα κατατάσσοντας τα πλέον στα καλύτερα λευκά κρασιά της Ευρώπης.

Τα ‘Vinsanto’ που ανήκουν και αυτά στα κρασιά Π.Ο.Π. Σαντορίνη, είναι τα περίφημα γλυκά κρασιά της Σαντορίνης. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι το Ασύρτικο σε ποσοστό τουλάχιστον 51%, Αθήρι, Αιδάνι. Η νομοθεσία ορίζει ότι κατ’ εξαίρεση και μόνο για τους φυσικώς γλυκείς οίνους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μικροποσότητες από τις λευκές ποικιλίες Γαϊδουριά, Κατσανό, Μοσχάτο λευκό, Μονεμβασιά, Πλατάνι, Ποταμίσι και η ερυθρωπή Ροδίτης. Τα κρασιά παράγονται από υπερώριμα σταφύλια, που έχουν αφεθεί στον ήλιο για να αφυδατωθούν (λιάσιμο για 6 έως 14 ημέρες), ώστε να έχουν τουλάχιστον 370γρ./λ. σάκχαρα και παλαιώνουν για τουλάχιστον 24 μήνες σε ξύλινα βαρέλια. Αν και επιτρέπεται η προσθήκη αλκοόλης στην παραγωγή του τα περισσότερα κρασιά δεν ενδυναμώνονται. Πρόκειται για πολύπλοκα κρασιά με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, σταφίδας, καραμέλας, καφέ και ξηρών καρπών, με υψηλή οξύτητα που ισορροπεί με την γλυκύτητα και με πολύ μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Επιτρέπεται η κυκλοφορία οίνων Vinsanto συγκεκριμένης εσοδείας και η ανάμειξη διαφορετικών εσοδειών με αναγραφή της νεότερης.