Ροδίτης

Ο Ροδίτης είναι μια ερυθρωπή ποικιλία όπου κυριαρχεί στην περιοχή της Αχαΐας αλλά απαντάται σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι από τις παλαιότερες και πιο πολυφυτεμένες ποικιλίες. Το όνομα της προέρχεται από το ερυθρωπό χρώμα που αποκτά όταν ωριμάσει. Αν και πρόκειται για ερυθρωπή ποικιλία, ωστόσο παράγει λευκά κρασιά. Την συναντάμε με αρκετά διαφορετικά ονόματα, όπως Αλεπού και Τουρκοπούλα, με τα καλύτερα κρασιά να προέρχονται από τον Ροδίτη Αλεπού.

Οι καλύτεροι Ροδίτες που προέρχονται από αμπελώνες χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων και σε σχετικά υψηλό υψόμετρο, εμφανίζουν μέτριο σώμα, μέτριο επίπεδο αλκοόλης, ζωηρή οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών, μήλων, πεπονιού αλλά και ορυκτών. Τα περισσότερα κρασιά είναι κρασιά ΄δεξαμενής΄ δεν έχουν δηλαδή ωριμάσει σε κάποιο στάδιο της παραγωγής τους σε δρύινα βαρέλια. Πολλές φορές ο Ροδίτης αναμιγνύεται με άλλες ποικιλίες όπως το Σαββατιανό και το Μοσχοφίλερο αλλά και με κάποιες ερυθρές για την παραγωγή ροζέ κρασιών.

Από ροδίτη παράγονται τα λευκά ξηρά κρασιά Π.Ο.Π. Πάτρα, ενώ συμμετέχει στην Π.Ο.Π Αγχίαλος μαζί με το Σαββατιανό, στην Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα μαζί με το Ασύρτικο και το Αθήρι, ενώ είναι βασική ποικιλία στις Ρετσίνες.