Ρόδος

Η Ρόδος, λόγω της θέσης της, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην είσοδο της αμπέλου από την Ανατολή και στη συνέχεια στη διάδοση της στον ελληνικό χώρο. Η φυλλοξήρα έχει εμφανιστεί στη Ρόδο, αλλά η σύσταση των εδαφών δεν της επέτρεψε να επεκταθεί και να καταστρέψει ολοκληρωτικά τον αμπελώνα του νησιού.

Το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων βρίσκονται γύρω από το όρος Αττάβυρος, σε υψόμετρα που φτάνουν τα 800μ. Κυριαρχούν η λευκή ποικιλία Αθήρι κα η ερυθρή Αμοργιανό, όπως καλείται τοπικά η Μανδηλαριά.

Η Ρόδος διαθέτει δύο ζώνες Π.Ο.Π..Την Π.Ο.Π Ρόδος όπου για τα λευκά κρασιά χρησιμοποιούνται οι ποικιλίες Αθήρι, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά και για τα ροζέ και κόκκινα η Μανδηλαριά και το Μαυροθήρικο και την Π.Ο.Π. Μοσχάτος Ρόδου όπου παράγονται λευκά γλυκά κρασιά από Μοσχάτο Άσπρο και Μοσχάτο Τράνι.

Εκτός από τις γηγενείς ποικιλίες καλλιεργούνται και διεθνείς όπως οι Cabernet Sauvignon, Syrah και Merlot. Τα κρασιά αυτά μπορούν να φέρουν την ένδειξη Π.Γ.Ε. Δωδεκάνησος εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Αξιοσημείωτη είναι η παραγωγή αφρωδών οίνων κυρίως από Αθήρι ενώ για τα ροζέ αφρώδη κρασιά χρησιμοποιείται και η Μανδηλαριά. Η Ρόδος παρήγαγε τα πρώτα αφρώδη ελληνικά κρασιά και για πολλά χρόνια ήταν κύρια πηγή τέτοιων κρασιών στην Ελλάδα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Cair.