Σάμος

Η Σάμος, νησί στο βόρειο Αιγαίο, είναι φημισμένη για την παραγωγή εξαιρετικών γλυκών κρασιών Π.Ο.Π. Σάμος. Στους αμφιθεατρικούς αμπελώνες, στις πλαγιές του όρους Άμπελος, εξέχουσα θέση κατέχει η ποικιλία Μοσχάτο Άσπρο η οποία καταλαμβάνει το 97% από τα 1600 εκτάρια του νησιού. Η παραγωγή αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή του περίφημου σαμιώτικου γλυκού οίνου. Το υπόλοιπο μέρος του αμπελώνα καλύπτεται κυρίως από τις ερυθρές ποικιλίες Ρητινό και Φωκιανό. Οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε υψόμετρο που φτάνει τα 900 μέτρα.

Ο μοναδικός παραγωγός του νησιού είναι η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου που συγκαταλέγεται στους πιο αξιόλογους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς παγκοσμίως, με τα κρασιά που παράγει να είναι παγκοσμίως γνωστά. Το 80% της παραγωγής (παράγονται περίπου 7.000 τόνοι κρασί) εξάγεται, με την Γαλλία να απορροφά το 60% της συνολικής παραγωγής.

Τα λευκά ξηρά κρασιά που παράγονται από Μοσχάτο Άσπρα φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ Πλαγιές Αμπέλου και πρόκειται για ελαφριά, ευχάριστα, φρουτώδη κρασιά που πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα.